Suomen startup-yhteisö

Startup-yhteisön jäsenyritykset kasvavat räjähdysmäisesti

Jaa

Noin vuosi sitten perustetun Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten liikevaihto on kasvanut 62 prosenttia viime vuodesta. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,5 miljardia euroa vuonna 2021. Valtaosa startup-yritysten liikevaihdosta tulee viennistä.

Suomen startup-yhteisön perustamishetkellä asetettiin tavoite 10 miljardin liikevaihdosta. Tavoitteesta on saavutettu jo 35 prosenttia.
Suomen startup-yhteisön perustamishetkellä asetettiin tavoite 10 miljardin liikevaihdosta. Tavoitteesta on saavutettu jo 35 prosenttia.

Suomen startup-yhteisön (SSY) kasvu on ollut vahvaa. Jäsenyritysten määrä on kasvanut jopa 116 ja jäsenhakemuksia on jonossa kymmeniä. Kun yhteisö perustettiin vuonna 2020 jäseniä oli sata, niiden joukossa Supercell, Metacore, RELEX, Yousician, Supermetrics, Wolt, Aiven, Smartly, Blok, Unity, Sulapac, YES.VC, Inventure, Maki Ventures sekä Lifeline Ventures.

  • Suomen startup-yhteisön (SSY) jäsenyritysten liikevaihto oli ennakkotietojen perusteella melkein 3,5 miljardia euroa vuonna 2021
  • Liikevaihdon kasvu vuoteen 2020 verrattuna oli peräti 62 prosenttia
  • Kasvun ennakoidaan jatkuvan myös vuonna 2022 vahvana
  • SSY:n jäsenyritysten määrä kasvoi 100 yrityksestä 116 yritykseen ensimmäisen toimintavuoden aikana

SSY:n jäsenyritysten yhteiskunnallinen painoarvo kasvaa kohisten. Ennakkotietojen mukaan jäsenyritysten liikevaihto oli peräti 3,5 miljardiaeuroa vuonna 2021. Kasvua vuodesta 2020 oli  peräti 62  prosenttia. “Valtaosa jäsenyritystemme liikevaihdosta tulee viennistä, joten startupien merkitys Suomen taloudelle on valtava”, SSY:n ekonomisti Youssef Zad muistuttaa.

Liikevaihtotiedot perustuvat osittain jäsenyritysten ilmoittamiin lukuihin. Puuttuvat havainnot on korvattu vuoden 2020 tiedoilla, joten tiedotteessa ilmoitetut kasvuluvut ovat jopa maltillisia. Osa tiedoista on arvioitu valmisteilla olevan Startup-barometrin vastausten perusteella.

“Startup-yhteisöön kuuluvien yritysten kasvu on tällä hetkellä päätä huimaavaa. Asettamamme 10 miljardin tavoite liikevaihdolle ja viennille vuoteen 2030 mennessä on täysin saavutettavissa”, Zad arvioi. “Pidän erittäin realistisena, että suomalaisesta startup-ekosysteemistä tulee vähintään yhtä merkittävä toimija, kuin metsä- ja metalliteollisuudesta. Pidemmällä aikavälillä on todennäköistä, että ekosysteemistä tulee Suomen talouskasvun merkittävin kivijalka.”

Menestyvät startupit tuovat Suomeen uutta pääomaa

Startup-yhteisöön kuuluvien yritysten kasvu on yleisesti todella vauhdikasta: yli 60 prosenttia. Kun joukossa on jo suureksi kasvaneita yrityksiä, kasvu on  Suomen taloudelle merkittävää. Menestyvät startup-yritykset tuovat mukanaan Suomeen uutta pääomaa, jolla ne voitelevat myös uusien startupien toimintaa.


“Startup-ekosysteemi on saavuttamassa tilan, jossa pidempään toimineet startupit kykenevät tukemaan nuorempien yritysten kasvua luomalla ja houkuttelemalla uutta osaamista Suomen työmarkkinoille”, Zad toteaa. “Lisäksi huikeat kasvutarinat rohkaisevat paitsi yrittämään,  myös houkuttelevat entistä enemmän sijoittajia, jotka uskovat suomalaiseen kykyyn luoda uutta kasvua.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön perustamishetkellä asetettiin tavoite 10 miljardin liikevaihdosta. Tavoitteesta on saavutettu jo 35 prosenttia.
Suomen startup-yhteisön perustamishetkellä asetettiin tavoite 10 miljardin liikevaihdosta. Tavoitteesta on saavutettu jo 35 prosenttia.
Lataa
Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten liikevaihto vuosina 2020 ja 2021.
Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten liikevaihto vuosina 2020 ja 2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 130 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Kryptolainsäädäntö, alustatalous ja työperäinen maahanmuutto – Suomen startup-yhteisö julkaisi uudet poliittiset tavoitteensa21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö julkaisi tänään yhteisön poliittiset tavoitteensa tulevaan hallituohjelmaan. Yhteisön poliittiset tavoitteet ovat saaneet alkunsa yhteisön lähes 130 jäsenyritykseltä, joiden joukkoon kuuluu sekä Suomen suurimpia kasvuyrityksiä, että aivan alkuvaiheen startup-yrittäjiä. Tavoitteet tiivistävät suomalaisen startup-ekosysteemin toiveet ja konkreettiset ideat poliittisille päättäjille.

Finnish Startup Community's goals for the next governmental program: crypto legislation, platform economy and climate startups21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

The Finnish Startup Community announced today its new, community-driven policy goals for the future governmental program. The community's political goals stem from the community's nearly 130 member companies, including Finland's largest growth companies and the early-stage startups. These goals summarize the wishes and concrete ideas of the Finnish startup ecosystem for Finnish policymakers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme