Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Startupit maksavat Suomessa keskiansiota – muissa Pohjoismaissa palkat suurempia

Jaa

Startupissa työskentelevät saavat Suomessa keskimäärin palkkaa 44 229 euroa vuodessa. Iso osa työntekijöistä on kuitenkin myös omistajana yrityksessä. Ensimmäistä kertaa julkaistava Nordic Startup Salary Report kuvaa startupissa työskentelyä Pohjoismaissa.

Startupissa työskentely ei tee automaattisesti rikkaaksi, ellei sitten ole päässyt mukaan osakkaaksi yritykseen, joka tulee menestymään hurjasti. Suomalaisissa startupeissa työskentelevien keskiansio on 3538 euroa kuukaudessa, kun Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kuukausikeskiansio on noin 3395 euroa.

Suomalaiset jäävät jälkeen muiden Pohjoismaiden palkoista, sillä Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa palkat näyttävät olevan keskimäärin suurempia.

”Startupit ovat kasvuyrityksiä, joissa tulevaa kasvua rakennetaan vielä nykyisen taloudellisen tuloksen kustannuksella. Siksi on ymmärrettävää, että palkat ovat keskiarvotulotasoon verrattuna maltillisia, vaikka nämä yritykset työllistävät korkeakoulutettuja huippulahjakkuuksia myös Suomessa”, sanoo Danske Bankin startup-yhteistyöstä vastaava johtaja Teppo Havo.

Parhaat palkat startupeissa ovat johdossa ja teknologiaan liittyvissä tehtävissä. Miesten palkat ovat keskimäärin myös suurempia kuin naisten.

”Myös startup-sektorilla on havaittavissa naisten ja miesten palkkojen hajontaa. Naisvastaajien palkat ovat kautta linjan jonkin verran matalampia, ja erot kasvavat yritysten koon kasvaessa. Tutkimuksen pohjalta kattavaa selitystä tälle ei voida antaa, mutta vastauksista voidaan havaita, että startupeissa työskentelevien miesten osuus yritysten omistuksesta on keskiarvoisesti naisvastaajia suurempi, minkä lisäksi miesten keskimääräinen työaika on 3,5 viikkotuntia pidempi.”

Omistaminen yleistä

Ansiotasoa tasoittaa jossain määrin se, että startupeissa työntekijät omistavat yritystä keskimääräistä yleisemmin. Suomessa 38 prosenttia startupeissa työskentelevistä on myös omistaja. Luku ei pidä sisällään yrityksien perustajia, jotka ovat tyypillisesti aina myös isompia omistajia.

”Omistuksen jakaminen on fiksu tapa sitouttaa työntekijät startupeihin – tutkimuksen tulosten mukaan se lisää esimerkiksi tehtyjen viikkotyötuntien määrää merkittävästi. Samalla se auttaa yritystä talouden hallinnassa, koska omistuksella palkitseminen ei rasita kasvavan yrityksen kassavaroja. Onnistuessaan startupin arvo kasvaa merkittävästi, jolloin matalampikin palkka yhdistettynä omistukseen tekee työskentelystä palkitsevaa”, Havo sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös keskimääräisiä työntunteja startupeissa. Suomalaisissa yrityksissä työskennellään lyhintä viikkoa, sillä keskimäärin tunteja tehdään viikossa noin 42. Norjassa työviikko on pisin, sillä siellä viikossa tehdään 49 tuntia. Yrittäjän viikko on pidempi myös startupeissa. Pohjoismaiden tasolla osakkaat tekevät töitä keskimäärin kahdeksan tuntia enemmän kuin työntekijät.

”Startupit hakevat usein vielä liiketoimintamallia ja organisoituvat usein sen mukaan uudestaan. Se tarkoittaa sitä, että työtunnit voivat kasvaa ainakin väliaikaisesti korkeaksi. Tässä tutkimuksessa suomalaisten naapurimaihin vertailtuna matalampaa viikkotuntimäärää selittää osin myös se, että niissä vastaajien joukossa oli suhteellisesti enemmän omistajayrittäjiä, joiden viikkotuntimäärät ylittävät hyvin usein 50 tunnin rajapyykin.”

Tietoa tutkimuksesta

  • Startupeissa maksetaan maltillista palkkaa. Tanskassa palkat ovat keskimäärin 61 032 euroa, Norjassa 51 713 euroa, Ruotsissa 46 635 euroa ja Suomessa 44 229 euroa vuodessa.
  • Norjalaisissa startupeissa tehdään pisintä päivää: siellä työtunteja tehdään keskimäärin 49 viikossa. Suomessa viikossa tehdään 42 tuntia, Tanskassa 44 tuntia ja Ruotsissa 46 tuntia.
  • Perustajat tekevät kahdeksan tuntia pidempää viikkoa kuin ei-perustajat.
  • Norjalaiset työntekijät ovat yleisemmin myös yrityksen osakkaita. Norjalaisista vastaajista, jotka eivät ole yrityksen perustajia, 69 prosentilla on osuus yhtiöistä. Suomessa vastaava osuus on 38 prosenttia ja Tanskassa sekä Ruotsissa 39 prosenttia.
  • Kyselyyn vastasi sekä yritysten perustajia että työntekijöitä. Naisista 33 prosenttia on perustajia ja miehistä 54 prosenttia.
  • Vastaajina tutkimuksessa on 689 pohjoismaissa startupeissa työskentelevää henkilöä. Suomesta vastaajia oli 167. Suomen vastaajien joukossa oli vähemmän yrityksen perustajia kuin muissa maissa.
  • Tutkimuksen teki ArkwrightX yhteistyössä Danske Bankin kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Havo, Danske Bank, startupeista vastaava johtaja, teppo.havo@danskebank.fi, 050 379 8062

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin ennuste: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen vaikeaa – kasvun hyytyminen ja rakenteellinen työttömyys esteenä17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Suomen talous kehittyy nyt heikommin kolmen kasvuvuoden jälkeen, arvioivat Danske Bankin ekonomistit suhdannekatsauksessaan. Talouskehitys vaikeuttaa uuden hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista ja johtaa lisävelkaantumiseen. Maailmatalouden näkymät ovat kauppasodan sumentamat ja markkinakorot pysyvät matalalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme