Oulun yliopisto

Steven LaValle sai merkittävän ERC-rahoituksen

Jaa
Euroopan tutkimusneuvosto on tänään ilmoittanut Advanced Grants -rahoituksen saajat. Oulun yliopiston professori Steven LaValle sai 2,5 miljoonan euron rahoituksen viisivuotiselle ILLUSIVE-hankkeelle, jolla luodaan teoreettinen perusta havainnointitekniikalle robotiikan ja virtuaalitodellisuuden rajapinnassa.
Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.

Virtuaalitodellisuusteknologialla on valtava potentiaali muuttaa yhteiskuntaa, varsinkin kun maailmalla on ennennäkemättömiä etätyön ja sosiaalisen etäisyyden haasteita, joita COVID-19 on tuonut mukanaan. Virtuaalitodellisuuden täysimääräiset hyödyt ovat vielä näkemättä koulutuksessa, tiimityössä, terveydenhuollossa, osallistavassa suunnittelussa ja ylipäänsä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Rahoituksen saaneessa hankkeessa kehitetään matemaattisia ja tieteellisiä perusteita perseption engineering -tieteelle, jonka voi suomentaa aisti- ja havainnointitekniikaksi. Tutkimusryhmään kuuluu monitieteisesti neurotieteen, psykologian, robotiikan, ohjausteorian, virtuaalitodellisuuden ja matematiikan asiantuntijoita. Kaikkia tarvitaan, jotta teknisillä laitteilla toteutetut havainnolliset illuusiot toimivat myös ihmisen aivoille soveltuvasti.

”Virtuaalitodellisuudessa on kyse havaintoilluusion rakentamisesta. Siinä huijataan aivoja. Me emme suunnitelleet itseämme lajina, ja siksi sanonkin usein, että se, mitä me teemme, on ihmisen fysiologian ja havaintomekanismien takaisinmallinnusta. Tämä on erittäin tärkeää, sillä jos jokin menee pieleen, ihmisille voi tulla jopa niin voimakkaita epämiellyttäviä tuntemuksia, että he oksentavat”, LaValle pohtii.

Tällä kertaa ERC Advanced Grant -rahoituksen saaminen oli hankalampaa kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana. Hakemuksia tuli 42 prosenttia enemmän kuin edellisessä haussa eli kaikkiaan 2678 eri tieteenaloilta. Rahoituksen sai vain 7,8 prosenttia eli 209 tutkijaa, jotka edustavat 25 eri kansallisuutta. Suomeen tuli viisi myönteistä päätöstä.

"Haluan kiittää koko tutkimusryhmääni, joka antoi monia keskeisiä näkemyksiä ja tukimateriaalia ehdotuksiini, kun hakemusta kirjoitettiin viime kesänä. Minusta on etuoikeus ja kunnia, että Euroopan unioni tukee ryhmääni jatkamaan tällaista perustavaa laatua olevaa, tieteen uteliaisuuteen perustuvaa tutkimusta."

Kaksi patenttia VR-yritys Oculukselle ennen yrityksen myyntiä Facebookille kehittänyt LaValle ja hänen perheensä muuttivat Ouluun vuonna 2018.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Steven LaValle virtuaalilasien kehittämisen syntypaikoillaSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye