Oulun yliopisto

Steven LaValle sai merkittävän ERC-rahoituksen

Jaa

Euroopan tutkimusneuvosto on tänään ilmoittanut Advanced Grants -rahoituksen saajat. Oulun yliopiston professori Steven LaValle sai 2,5 miljoonan euron rahoituksen viisivuotiselle ILLUSIVE-hankkeelle, jolla luodaan teoreettinen perusta havainnointitekniikalle robotiikan ja virtuaalitodellisuuden rajapinnassa.

Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.

Virtuaalitodellisuusteknologialla on valtava potentiaali muuttaa yhteiskuntaa, varsinkin kun maailmalla on ennennäkemättömiä etätyön ja sosiaalisen etäisyyden haasteita, joita COVID-19 on tuonut mukanaan. Virtuaalitodellisuuden täysimääräiset hyödyt ovat vielä näkemättä koulutuksessa, tiimityössä, terveydenhuollossa, osallistavassa suunnittelussa ja ylipäänsä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Rahoituksen saaneessa hankkeessa kehitetään matemaattisia ja tieteellisiä perusteita perseption engineering -tieteelle, jonka voi suomentaa aisti- ja havainnointitekniikaksi. Tutkimusryhmään kuuluu monitieteisesti neurotieteen, psykologian, robotiikan, ohjausteorian, virtuaalitodellisuuden ja matematiikan asiantuntijoita. Kaikkia tarvitaan, jotta teknisillä laitteilla toteutetut havainnolliset illuusiot toimivat myös ihmisen aivoille soveltuvasti.

”Virtuaalitodellisuudessa on kyse havaintoilluusion rakentamisesta. Siinä huijataan aivoja. Me emme suunnitelleet itseämme lajina, ja siksi sanonkin usein, että se, mitä me teemme, on ihmisen fysiologian ja havaintomekanismien takaisinmallinnusta. Tämä on erittäin tärkeää, sillä jos jokin menee pieleen, ihmisille voi tulla jopa niin voimakkaita epämiellyttäviä tuntemuksia, että he oksentavat”, LaValle pohtii.

Tällä kertaa ERC Advanced Grant -rahoituksen saaminen oli hankalampaa kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana. Hakemuksia tuli 42 prosenttia enemmän kuin edellisessä haussa eli kaikkiaan 2678 eri tieteenaloilta. Rahoituksen sai vain 7,8 prosenttia eli 209 tutkijaa, jotka edustavat 25 eri kansallisuutta. Suomeen tuli viisi myönteistä päätöstä.

"Haluan kiittää koko tutkimusryhmääni, joka antoi monia keskeisiä näkemyksiä ja tukimateriaalia ehdotuksiini, kun hakemusta kirjoitettiin viime kesänä. Minusta on etuoikeus ja kunnia, että Euroopan unioni tukee ryhmääni jatkamaan tällaista perustavaa laatua olevaa, tieteen uteliaisuuteen perustuvaa tutkimusta."

Kaksi patenttia VR-yritys Oculukselle ennen yrityksen myyntiä Facebookille kehittänyt LaValle ja hänen perheensä muuttivat Ouluun vuonna 2018.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Steven LaValle virtuaalilasien kehittämisen syntypaikoillaSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Steven LaValle tutkimuslaitteiston keskellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla17.5.2021 06:17:00 EEST | Tiedote

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä pulsaation muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua11.5.2021 08:50:00 EEST | Tiedote

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme