Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Stoan gallerian Kotona-näyttelyssä kuvia monimuotoisesta Suomesta

Jaa

Laura Böökin, Roni Kayan ja Rasoul Khorramin valokuvat pureutuvat kodin, kotimaan ja identiteettien tematiikkaan ja piirtävät kuvaa monimuotoisesta Suomesta. Valokuvanäyttely avautuu Stoan galleriassa 8.11.2019, avajaiset klo 18–20.

(c) Laura Böök
(c) Laura Böök

Miltä koti tuntuu? Miltä uusi kotimaa näyttää? Rasoul Khorram valokuvaa uutta kotimaataan ja suomalaista arkea. Laura Böökin kuvissa nähdään tunnelmia Suomeen muuttaneiden ihmisten elämästä. Roni Kayan kuvat vievät katsojan Itä-Turkin Kurdistaniin.

Laura Böök kuvasi kahden ja puolen vuoden ajan kongolaisia perheitä, jotka ovat muuttaneet kiintiöpakolaisina Pudasjärvelle, pohjoispohjanmaalaiseen pikkukaupunkiin. Tästä syntyi Walking on Rivers -valokuvasarja, jossa ihmisten ja yhteiskunnan kyky sopeutua muutoksiin on kuvasarjan keskeinen teema. Böök tutustui ihmisiin pian sen jälkeen kun he olivat muuttaneet Suomeen yli viidentoista pakolaisleirillä vietetyn vuoden jälkeen. Samalla hän tutki millaisia muutoksia ympäröivän yhteisön, hiljentyneen pikkukaupungin elämässä oli käsillä.
Böök on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan parissa. Hän tutkii teoksissaan paikan, identiteetin ja henkilökohtaisen ja kollektiivisen muistin teemoja.

Rasoul Khorram kuvaa suomalaista arkielämää omasta näkökulmastaan. Hän haluaa näyttää Suomen rauhallisena, turvallisena ja monikulttuurisena paikkana, jossa yhdessä olemisen hetket ja yhdessä tekeminen ovat tärkeitä. Ilo syntyy yhteisestä maailmasta. Kuvat on otettu vuosien 2014-2019 aikana.
Kurdilainen Khorram (s. 1980) muutti Suomeen vuonna 2011. Kotimaassaan hän työskenteli valokuvaajana, toimittajana ja dokumenttielokuvien tekijänä useilla radio- ja televisioasemilla. Suomessa Khorram on järjestänyt useita näyttelyitä, joiden aiheet ovat käsitelleet monikulttuurisuutta eri näkökulmista. Hänen kuviaan on nähty mm. Helsingin Sanomissa, Kamera-lehdessä ja dokumenttielokuvia on nähty niin useilla elokuvafestivaaleilla kuin Yle Areenassakin.

Roni Kaya näyttää katsojalle millaista elämä on Itä-Turkin Kurdistanissa. Perheiden arjen askareita ympäröivät jylhät vuoret ja karu maa. Luonnon ja ihmisen suhde on kuvissa samaan aikaan herkkä mutta voimakas. Turkin kurdi, Roni Kaya muutti Suomeen vuonna 2008. Hän oli työskennellyt toimittajana uutistoimistoissa Turkissa, Iranissa ja Irakissa ja valmistuttuaan digimedialinjalta 2012 oli töissä M2HZ-nettitv:ssä. Kaya palasi Turkkiin 2013 television kuvaus- ja leikkaustehtäviin. Suomeen hän muutti takaisin tänä vuonna.

Tervetuloa KOTONA ja Vuorten elämä -valokuvanäyttelyiden avajaisiin Stoaan pe 8.11. klo 18-20.

KOTONA ja Vuorten elämä -valokuvanäyttely 8.11.–8.12.2019
Stoan galleria

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja Sanna Nuutinen
+358 50 412 5739
sanna.nuutinen@hel.fi
Stoa

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
+358 40 334 1089
anne.malmstrom@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, viestintä ja markkinointi

Kuvat

(c) Laura Böök
(c) Laura Böök
Lataa
(c) Roni Kaya
(c) Roni Kaya
Lataa
(c) Rasoul Khorram
(c) Rasoul Khorram
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, teatteria, konsertteja, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoan verkkosivut
Stoa Facebookissa
Stoa Instagramissa
Stoa Twitterissä

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme