Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Stoan ja Puhoksen alue uudistuu Itäkeskuksessa – kaupunkilaisilta pyydetään mielipiteitä suunnitelmiin

Jaa

Helsingin kaupunki uudistaa Stoan ja Puhoksen aluetta ja alueelle laaditaan suunnitteluperiaatteet. Tavoitteena on tehdä Itäkeskuksen alueesta ja Puotilan metroaseman seudusta yhtenäinen kaupunkikeskusta, jonka vahvuutena on omaleimainen ja monikulttuurinen identiteetti. Kaupunki on avannut aiheesta kyselyn verkkoon, johon toivotaan mielipiteitä alueen asukkailta, asiakkailta ja yrittäjiltä, mitä uudistamisessa on tärkeää ottaa huomioon. Kysely on auki 29. tammikuuta asti osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Ideakuva Puhoksen ostoskeskuksen taakse suunnitellusta kauppakujasta. Kuva on ITIS SITI -ehdotuksesta.
Ideakuva Puhoksen ostoskeskuksen taakse suunnitellusta kauppakujasta. Kuva on ITIS SITI -ehdotuksesta.

Stoan ja Puhoksen alueen suunnittelu on vasta alussa. Kaupunki laatii tällä hetkellä alueelle suunnitteluperiaatteita. Stoan ja Puhoksen alueen suunnittelun tärkeimmät tavoitteet ovat:  

  • Julkisista ympäristöistä tehdään sellaisia, että kaikki viihtyvät niissä. Julkisia ympäristöjä ovat esimerkiksi kävelyreitit, torit ja aukiot.  
  • Puhoksen ostoskeskuksen vanhin ja arvokkain osa korjataan. Puhoksen vanhin osa on viuhkan muotoinen, ja sitä kutsutaan A-osaksi.   
  • Tulevaisuudessa Kulttuurikeskus Stoasta voidaan rakentaa isompi. Isompi rakennus voi tulla nykyiselle Stoan parkkipaikalle. Parkkipaikalle voi tulla myös uusi aukio tai puisto.  
  • Alueelta puretaan vanhoja rakennuksia ja niiden tilalle rakennetaan uusia. Rakennuksia voidaan rakentaa myös nykyisten parkkipaikkojen, nurmikkojen ja pensaikkojen tilalle. 

Stoan ja Puhoksen alueesta on olemassa paljon lähtötietoja, joita käytetään alueen suunnittelussa esimerkiksi alueen nykyisistä rakennuksista ja liikenteestä. Lisäksi suunnittelun taustalla on kansainvälinen ”Itä-Helsingin keskusta” -ideakilpailu, joka järjestettiin vuonna 2020. Kilpailun tarkoituksena oli saada uusia ehdotuksia siitä, miltä Itäkeskus näyttää tulevaisuudessa. Kilpailussa toiseksi sijoittui ehdotus ITIS SITI, jonka ideoita on nyt käytetty Stoan ja Puhoksen alueen uusissa suunnitelmissa. 

Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä suunnitelmista verkossa 

Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä Stoan ja Puhoksen alueen suunnitelmista verkkokyselyssä osoitteessa: kerrokantasi.hel.fi. Kysely on auki 29. tammikuuta asti. Kyselyssä on myös lisätietoja ja kuvia suunnittelusta ja siihen voi vastata suomeksi  ja englanniksi. 

Suunnittelun eteneminen 

Suunnitteluperiaatteet valmistuvat kevään 2021 aikana. Tämän jälkeen suunnitteluperiaatteet täytyy hyväksyä ja ne menevät päätöksentekoon. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy suunnitteluperiaatteet.   

Hyväksymisen jälkeen kaupunki jatkaa suunnittelua ja tekee asemakaavan. Asemakaavassa lukee muun muassa missä paikassa rakennukset voivat olla ja kuinka monta kerrosta niissä saa olla. Lisäksi asemakaavassa lukee missä puistot ja aukiot ovat. Asemakaavan tekemisessä kestää noin kaksi vuotta. Kaupunki arvioi, että Stoan ja Puhoksen alueen rakentaminen voi alkaa vuonna 2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Näveri
johtava arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37331
mikko.naveri@hel.fi

Kuvat

Ideakuva Puhoksen ostoskeskuksen taakse suunnitellusta kauppakujasta. Kuva on ITIS SITI -ehdotuksesta.
Ideakuva Puhoksen ostoskeskuksen taakse suunnitellusta kauppakujasta. Kuva on ITIS SITI -ehdotuksesta.
Lataa
Viitesuunnitelmaluonnos Stoan ja Puhoksen alueesta.
Viitesuunnitelmaluonnos Stoan ja Puhoksen alueesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ammattimainen myyntitoiminta päättyy Malmin ylikulkusillalla18.1.2021 09:03:49 EETTiedote

Helsingin kaupunki alkaa puuttua 1. helmikuuta alkaen ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin aseman ylikulkusillalla, jota kutsutaan myös tuubiksi. Myyjistä tunnetuiksi ovat takavuosina tulleet erityisesti käsitöitä myyvät ”Malmin kutojamummot”. Vuosien varrella paikka on houkutellut myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet paikalle erilaisia myyntikalusteita. Tällainen myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme