Stora Enso Metsä

Stora Enso testaa puumäärän mittaamista konenäön avulla

Jaa

Stora Enso kokeilee puumäärän mittaamista konenäkötekniikan avulla yhtiön Heinolan tehtaan puuterminaalissa. Normaalisti puumäärä mitataan punnituksilla, mutta konenäön avulla tavoitellaan entistä tarkempaa tietoa paitsi puukuutioista, myös puutavaran pituus- ja halkaisijamitoista. Kameroilla kerätty entistä tarkempi data raaka-aineen riittävyydestä auttaisi tehdasta optimoimaan puunkuorintaa ja vähentämään puuhäviötä kuorintaprosessissa.

Stora Enson Heinolan tehdas, jossa valmistetaan aallotuskartonkia.
Stora Enson Heinolan tehdas, jossa valmistetaan aallotuskartonkia.

”Tarkoituksemme on testata konenäön ja automatiikan avulla, miten voimme hyödyntää puuta entistä tarkemmin ja saada tehtaan tuotantoprosessin suunnitteluun monipuolisempaa dataa käytettävissä olevasta raaka-aineesta. Puumäärän arvioimiseen ja puulajin tunnistamiseen tarkoitettua kameratekniikkaa ei ole saatavilla valmiina, minkä vuoksi kehitämme ja kokeilemme sitä ensiksi Heinolassa”, sanoo operaatiojohtaja Lauri Kuusisto Stora Ensosta.

Heinolan tehtaalla valmistetaan flutingia eli aallotuskartonkia aaltopahviteollisuuden käyttöön. Kyseessä on pahvilaatikon keskimmäinen, aallotettava kerros. Tehtaalle kuljetetaan joka päivä noin 50 rekallista lähiseudun lehtipuuta, pääosin harvennuksilta kertyvää puuta. Puutoimitukset tulevat runsaan sadan kilometrin säteeltä tehtaan ympäriltä pääasiassa alueen yksityismetsänomistajilta.

”Puumäärää mitataan normaalisti punnituksilla, kun puutavara-auto saapuu vaa’an kautta tehtaan terminaaliin. Kun kuitupuupölkky päätyy prosessissa eteenpäin, sen laatua ja mittoja tarkennetaan manuaalisesti ja samalla tunnistetaan, mikä puulaji on kyseessä. Konenäkö täydentäisi ja sujuvoittaisi tämänhetkistä toimintamallia sekä optimoisi kartongintuotantoa entisestään”, tehtaanjohtaja Katja Metsäranta sanoo.

Stora Enson tavoitteena on hyödyntää puuraaka-aine mahdollisimman tarkkaan. Heinolan tehtaan käyttämä raaka-aine on enimmäkseen koivua, mutta joukossa on myös muuta lehtipuuta. Lisäksi tehtaalla hyödynnetään haketta, jota syntyy sahojen sivutuotteena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Stora Enson Heinolan tehdas, jossa valmistetaan aallotuskartonkia.
Stora Enson Heinolan tehdas, jossa valmistetaan aallotuskartonkia.
Lataa
Metsässä oleva koivukuitupuukasa.
Metsässä oleva koivukuitupuukasa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stora Enso Metsä
Stora Enso Metsä
Kanavaranta 1
00160 HELSINKI

020 461 478https://www.storaensometsa.fi

Stora Enso Metsä toimittaa Stora Enson suomalaisille kartonki-, biomateriaali-, puutuote- ja paperitehtaille puuraaka-ainetta vuosittain noin 20 miljoonaa kuutiometriä. Stora Enso Metsä hankkii puita vain vastuullisesti hoidetuista metsistä. Stora Enso Metsä tarjoaa lisäksi metsänomistajille asiantuntemusta ja apua metsäasioihin metsän koko elinkaaren ajan. Stora Enso Metsän palveluksessa on 500 henkilöä ja 100 korjuu-, kuljetus- ja metsäpalveluyrittäjää alihankkijoina.

Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Konsernin palveluksessa on noin 23 000 henkilöä ja myyntiä yli 50 maahan. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 8,6 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stora Enso Metsä

Yli tuhannen kuorman tutkimus: Stora Enson puukuljetusten päästöt vähenivät HCT-rekalla14.12.2021 08:37:08 EET | Tiedote

Stora Enso ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat kahden eri puutavara-autoyhdistelmän polttoainetehokkuutta puolentoista vuoden ajan. Isompia puukuormia kuljettava HCT-rekka on tutkimuksen mukaan oiva vaihtoehto polttoaineenkulutuksen pienentämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Stora Enson puukuljetuksissa HCT:n avulla voisi säästää vuosittain noin 250 000 litraa polttoainetta.

Stora Enso ja Tornator yhteistyöhön metsänhoitopalveluissa1.12.2020 11:02:13 EET | Tiedote

Stora Enso hankkii puuta Suomen tehtaidensa tarpeisiin yksityismetsänomistajilta ympäri Suomea. Samalla Stora Enso tarjoaa metsänomistaja-asiakkailleen metsänhoitopalveluja, kuten taimenistutusta, taimikonhoitoa ja raivaussahatöitä. 1.3.2021 alkaen Stora Enso kokoaa metsänhoitopalvelujen toteuttamisen yhden katon alle Tornator Oyj:lle. Tornator on Suomen suurin yksityinen metsänomistaja, jolla on pitkä kokemus vastuullisesta metsien hoidosta.