Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaittojen ehkäisemisessä on edistytty

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on kevään aikana kehottanut Stora Ensoa saattamaan Oulun sellu- ja kartonkitehtaan väkevien hajukaasujen keräilyn ja käsittelyn ympäristöluvan mukaiseksi viimeistään 14.5.2021 mennessä ja edellyttänyt selvitystä toimenpiteistä tilanteen korjaamiseksi.

Merkittäväksi juurisyyksi väkevien hajukaasujen ulospuhallustilanteisiin on selvinnyt tärpättilauhduttimen viallinen pinnanmittaus, joka on korjattu. Lauhduttimen pinnan seuranta on lisäksi varmistettu kahdella pinnanmittauksella. Väkevien hajukaasujen järjestelmän alipainetta on tasoitettu eri keräilykohteissa ja lukuisia muita ajotapaan ja säätöihin liittyviä muutoksia on tehty prosessin tasapainoittamiseksi.

Väkevien hajukaasujen ulospuhalluksia on tapahtunut viimeksi 2.5.2021. ELY-keskus on todennut, että Stora Enso on täyttänyt kehotukseen liittyvät velvoitteet väkevien hajukaasujen ulospuhallusten välttämiseksi ja laitos toimii tällä hetkellä ympäristölupapäätöksen ja siinä annettujen lupamääräysten mukaisesti. Väkevien hajukaasujen ulospuhallusten saaminen hallintaan, laimeiden hajukaasujen häiriötilanteiden loppuminen sekä kuituvesikanaalin hönkien talteenottaminen ovat olleet merkittäviä parannuksia hajuhaittojen vähentämiseksi ja hajutilanne onkin ELY-keskuksen havaintojen, Oulun ilmanlaadun mittaustulosten sekä saatujen yleisöpalautteiden perusteella jonkin verran kohentunut.

Hajuhaittaa kuitenkin ilmenee edelleen tuulen alapuolella ja se on hyvin todennettavissa ilmanlaadun TRS-mittauksista. Laitosalueella tehtyjen mittausten ja havaintojen perusteella hajuhaittaa aiheutuu ainakin jätevesienkäsittelystä ja niiden osalta selvityksiä ja toimenpiteitä on toteutettu ja tullaan toteuttamaan lähiaikoina lisää. On myös mahdollista, että laitosalueella on edelleen hajapäästölähteitä, joita ei ole tunnistettu. Stora Enso on esittänyt selvittävänsä edelleen mahdollisia syitä hajuhaittoihin teettämällä laimeiden ja väkevien hajukaasujen järjestelmien kokonaiskatselmuksen.

ELY-keskus on Stora Ensolle lähettämässä valvontakirjeessään todennut, että laitoksen toiminnasta aiheutuu edelleen hajuhaittaa ja kehottanut jatkotoimenpiteisiin hajuhaittojen estämiseksi. Jätevesien käsittelyjärjestelmästä aiheutuvat hajuhaitat on edellytetty saatavaksi hallintaan viimeistään kesäkuun 2021 aikana. Laimeiden ja väkevien hajukaasujärjestelmien katselmuksen tulokset ja mahdolliset alustavat toimenpide-ehdotukset on edellytetty esitettäväksi ELY-keskukselle kesäkuun 2021 aikana.          

Stora Enso on lisännyt tiedottamista mahdollisista hajuhaitoista omilla verkkosivuillaan, jonne voi myös lähettää palautetta omista havainnoistaan.

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Juhani Kaakinen, p. 040 5034 042, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Maantien 18757 (Maalismaantie) jalankulku- ja pyöräilyväylä välillä Asemakylä - Paasonperä, tie-suunnitelma, Ii3.6.2021 10:43:56 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa otsikossa mainitun tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Iin kunnan kanssa. Maalismaantien (mt18757) varteen suunnitellaan pääosin erillinen jalankulku- ja pyörätie noin 2,2 km:n matkalle välille Asemakylä - Paasonperä (Huukontie). Lisäksi tieosuudelle suunnitellaan kolme pysäkkiparia. Suunnittelun tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen erityisesti koulureittien osalta sekä liikkumisedellytysten parantaminen keskustaan Suunnittelutyö aloitetaan maastotöillä kesällä 2021 ja tiesuunnitelma valmistuu joulukuussa 2021. Suunnitelmaluonnoksia esitellään suunnittelun aikana, josta tiedotetaan erikseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus asettaa suunnitelman nähtäville verkkosivuillaan vähintään 30 päivän ajaksi ja huolehtii nähtävillä olon kuuluttamisesta. Tällöin kansalaiset voivat perehtyä suunnitelmaan ja tarvittaessa jättää siitä mu

Maantien 816 liikennejärjestelyt välillä Eteläsuomentie – Ollilantie, tiesuunnitelma, Kempele2.6.2021 08:07:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa otsikossa mainitun tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Kempeleen kunnan kanssa. Suunnittelualue sijoittuu Kempeleentielle (mt 816) välille Eteläsuomentie - Ollilantie. Suunnittelun tavoitteena on ajoneuvoliikenteen sujuvoittaminen, jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen, esteetön liikkumisympäristö sekä taajamaympäristön parantaminen. Tiesuunnitelmassa suunniteltavat toimenpiteet: - Ollilantien / Partiotien / Kempeleentien 4-haaraliittymä parannetaan kiertoliittymäksi. - Kempeleentien ajoratojen erottelu korotetulla kivetyllä keskialueella. Tielle suunnitellaan uusi valaistus. - Ajoratojen ja pyöräteiden väliin suunnitellaan leveät nurmetetut viherkaistat. - Kempeleentielle suunnitellaan uudet pysäkit ja ylityspaikka jalankulkijoille . Suunnittelutyö aloitetaan maastotöillä kesällä 2021 ja tiesuunnitelma valmistuu joulukuussa 2021. Suunn

Pohjois-Pohjanmaan vesistökunnostajille 444 000 € ympäristöministeriön tukea vesistöjen kunnostukseen1.6.2021 09:26:50 EEST | Tiedote

Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman vuosittaiseen hankehakuun tuli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen ennätysmäärä hakemuksia. Marraskuussa 2020 päättynyt haku aktivoi kaikkiaan 24 hakijaa esittämään oman hankeideansa vesistökunnostukseen. Hakijoina olivat yhdistykset, osakaskunnat, kunnat ja yksityishenkilöt. Hankkeiden esitetty kokonaisrahoitus oli muutamasta tuhannesta eurosta yli 200 000 euroon. Valtionavustus hankkeissa on yleensä 50 %, joten toimijat panostavat myös itse merkittävästi hankkeisiin. - Huomioitavaa on, että talkootyö soveltuu myös omarahoitukseksi. Talkootyötä ovat hanketoimijat esittäneet hankkeisiin ihailtavan runsaasti. Talkootyö ei ole ainakaan vesistöjen kunnostamistöissä katoava luonnonvara, mutta myös omaa rahaa hankkeisiin on sitoutettu, iloitsee ryhmäpäällikkö Jermi Tertsunen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta Viimeiset hankepäätökset saatiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa valmiiksi toukokuun loppupuolella. Käynnistyvissä hankkeissa to

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Hailuodontielle käynnistyy26.5.2021 14:31:47 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun kaupunki ovat yhteistyössä laatineet tiesuunnitelman jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamisesta maantielle 816 (Hailuodontie). Uusi, ajoneuvoliikenteestä erotettu jalankulku- ja pyöräilyväylä rakennetaan Hailuodontien pohjoispuolelle välille Salonpääntie – Riutunkarin lauttaranta. Hankkeen tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta ja liikkumisen mukavuutta. Hankkeen myötä myös autoliikenteen sujuvuus paranee, kun ajoradalla nykyisin liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät siirtyvät erilliselle väylälle. Hankkeen yhteydessä peruskorjataan myös alueen vesihuoltoa. Työt käynnistyvät viikolla 22 ne kestävät noin kuusi kuukautta. Urakka-alueelle asetetaan työnaikainen 60 km/h nopeusrajoitus. Hankkeen kustannusarvio on noin 2,5 milj. euroa. Hankkeen tilaajina ovat ELY-keskus ja Oulun Vesi. Urakan pääurakoitsijana toimii VRJ Pohjois-Suomi Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme