Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaittojen selvittely jatkuu

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Stora Enso Oulu Oy ovat neuvotelleet sellutehtaan aiheuttaman hajuhaitan syistä, toimenpiteistä niiden selvittämiseksi ja korjaamiseksi sekä aikatauluista toimenpiteiden toteuttamiseksi.

Yksi merkittävä hajupäästölähde on paikannettu sellutehtaan kuituvesikanaalin hönkäputkiin. Tehtaan muutostöiden jälkeen jätevesijakeiden koostumuksessa tapahtuneet muutokset ovat aiheuttaneet jätevesistä vapautuvien haisevien rikkiyhdisteiden leviämistä lähiympäristöön. Nämä päästölähteet tullaan keräämään talteen mahdollisimman nopeasti. Stora Enson arvion mukaan toimenpiteen vaatimat asennustyöt saadaan tehtyä turvallisesti viikolla 15. Stora Enso myös parantaa keräilyjärjestelmän tehoa asteittain ja pyrkii löytämään väliaikaisia ratkaisuja ennen asennustöitä. Huhtikuun aikana asennetaan varapolttopaikkana toimivalle soihdulle erillinen polttoainepumppu soihdun mahdollisen sammumisen välttämiseksi. Lukuisia muita prosessin säätöön ja poikkeuksellisten päästöjen ehkäisemiseen liittyviä toimenpiteitä on jo toteutettu alkuvuoden aikana.

Muiden mahdollisten hajapäästölähteiden selvittämiseksi on tilattu hajupäästöselvitys, jossa hajukomponentteja mitataan maan tasolla viikolla 13 ja lisäksi droneen asennetun mittalaitteiston avulla viikolla 14. Lisäksi lähialueen haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia selvitetään lähiviikkoina tehtävällä ilmanlaatuselvityksellä. Oulun ilmanlaadun seuranta-asemalle keskustaan on asennettu viikolla 12 mittalaite haisevien rikkiyhdisteiden havaitsemiseksi. Tulosten perusteella päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Stora Enso hyödyntää sekä oman organisaationsa että ulkopuolisten yritysten resursseja ja asiantuntemusta ongelmien ratkaisemiseksi mahdollisimman ripeästi. Toimenpiteiden toteutusaikataulut ovat osaltaan riippuvaisia ulkopuolisten toimittajien aikatauluista. Tehtaan käynnissä pitäminen on oleellista, jotta ongelmakohdat voidaan selvittää ja ratkaista. Stora Enso pahoittelee syvästi toiminnasta aiheutunutta pitkittynyttä hajuhaittaa Oulun alueella.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Ylitarkastaja Vesa Malm, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 037 543, vesa.malm@ely-keskus.fi
Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila, puh. 040 740 3757, juha.makimattila@storaenso.com

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.12.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

Työvoimalle kysyntää vuoden takaista enemmän - kuntakokeilut mukaan työllistämisen tueksi30.3.2021 08:01:57 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla. Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen mm. kokoaikaisesti lomautettujen suurena määränä. Viime kesästä lähtien lomautusten määrä on kuitenkin vähentynyt. Helmikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 23 800 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut) eli työttömiä oli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 300, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoi-masta) oli Pohjois-Pohjanmaalla 12,7 %, mikä on samaa tasoa kuin maassa keskimäärin (12,4 %). Työttömien työnhakijoiden määrä oli noussut vuoden takaisesta Pyhäntää lukuun ottamatta kaikissa muissa kunnissa. Maa-kunnan kunnista alhaisin työttömyysaste oli Pyhännällä (8,9 %) ja korkein Vaalassa (17,3 %). Oulussa työttömiä työnhakijoita oli 13 800 ja työttömyysaste oli 13,9 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme