Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen päättyneitä ohjelmia arvioitu - uusi rahoitusmuoto tuonut monitieteistä lisäarvoa tutkimuskentälle ja yhteiskuntaan

Jaa

Strategisen tutkimuksen ensimmäisten päättyneiden ohjelmien yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiraportti ja ohjelmien itsearviointiraportit on julkaistu. Arvioinnin tulokset tuovat esille, miten strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niissä toimineet hankkeet ovat luoneet uudenlaista tieteen tuloksiin perustuvaa ymmärrystä yhteiskunnallisista haasteista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista.

Arviointi kohdistui neljään vuosina 2016–2019 toimineeseen ohjelmaan, joiden teemat olivat ja ovat edelleen yhteiskunnallisesti ajankohtaisia:

  • kaupungistuva yhteiskunta (URBAN)
  • terveys, hyvinvointi ja elämäntavat (HEALTH)
  • osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat (WORK) ja
  • turvallisuus verkottuneessa maailmassa (SECURITY).

Arviointiraporttien tulosten mukaan uusi rahoitusmuoto on tuonut monitieteistä lisäarvoa niin tutkimuskentälle kuin yhteiskunnalliseen päätöksentekoonkin. Samalla on luotu tutkimuksen ja yhteiskunnan toimijoiden yhteistyölle aiempaa strategisempi ja pitkäjänteisempi ote.

Sekä tutkijat että tiedon hyödyntäjät kokivat, että vuorovaikutukseen kohdistetut vaatimukset ja resurssit tiivistävät yhteistyötä ja edistävät tutkimustulosten saattamista rakentavalla tavalla yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Gaia Consulting ja Owal Group vastasivat strategisen tutkimuksen ensimmäisten päättyneiden ohjelmien yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arvioinnista ja tulosten raportoinnista. Ohjelmien itsearviointiraportit puolestaan perustuvat strategisen tutkimuksen vastuualueen dokumentoimiin ja fasilitoimiin ohjelmajohtajien ja hankejohtajien keskusteluihin.

Konkreettisia ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin

Strategisen tutkimuksen ohjelmat tuottivat konkreettisia ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin. WORK-ohjelmassa esimerkiksi kehitettiin verkkokoulu sote-ammattilaisten monikulttuurisen osaamisen vahvistamiseksi, ja yleisesti vahvistettiin ymmärrystä työn murroksesta ja siihen liittyvistä haasteista.

HEALTH-ohjelmassa puolestaan syntyi sekä yksilöön vaikuttavia että ryhmäohjaukseen perustuvia digitaalisia toimintamalleja. Esimerkkejä näistä ovat APEX-hankkeen Voimaperhe-sovellus, StopDia-hankkeen kehittämä tyypin 2 diabetesriskin hallintaan tarkoitettu Pienet teot -sovellus ja Promo@Work-hankkeen kehittämä Palaudu-mobiilisovellus.

SECURITY-ohjelma kasvatti yleistä tietoisuutta aiheista, joilla on suoria kytkentöjä turvallisuuskentän strategiseen päätöksentekoon. Winland-hankkeessa nostettiin esiin uudella tavalla ruoka-, vesi- ja energiaturvallisuuden keskinäiskytkentöjä ja suhdetta muuhun turvallisuuskenttään. GLASE-hankkeen ansiosta taas ryhdyttiin enenevässä määrin kiinnittämään huomiota turvapaikanhakijoiden mielenterveyteen.

URBAN-ohjelmassa kaupungit olivat merkittävä tulosten hyödyntäjäjoukko. Ohjelman hankkeiden yhdessä kokoamat skenaariot kaupunkikehityksestä toimivat työkaluina erilaisten kaupunkikehityksen vaikutusten ja toimenpiteiden pohdintaan. Samalla kaupunkiseututasoinen strateginen suunnittelu on noussut aiempaa laajempaan keskusteluun ja korkeammalle prioriteetille.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2021 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2021 Akatemia rahoittaa tutkimusta 437 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme