Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen YOUNG- ja SHIELD-ohjelmien ohjelmajohtajat valittu

Jaa
Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) valitsi 16.1.2023 osa-aikaiset ohjelmajohtajat strategisen tutkimuksen ohjelmille Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG) sekä Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD). Molempien ohjelmajohtajien rahoituskausi on 1.1.2023-30.9.2025.

SHIELD-ohjelman ohjelmajohtajaksi valittiin yliopistonlehtori Karoliina Snell Helsingin yliopistosta ja YOUNG- ohjelman ohjelmajohtajaksi erikoistutkija Marjo Kurki Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLAsta.

Päätöksissä painotettiin valittujen monitieteistä osaamista ohjelmien teemoista, johtamis- ja koordinointikokemusta monialaisissa verkostoissa sekä soveltuvuutta tehtävän hoitamiseen.

Ohjelmajohtajan tehtävinä on rakentaa ohjelmakokonaisuutta yhteistyössä hankkeiden kanssa ja edistää yhteistyötä strategisen tutkimuksen ohjelmien välillä. Lisäksi he vastaavat strategisen tutkimuksen ohjelmien yhteisen toiminnan kehittämisestä ja toteuttamisesta. He myös vahvistavat toiminnallaan strategisen tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta yhdessä muiden ohjelmajohtajien ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen vastuualueen kanssa. Ohjelmajohtajat ovat palvelussuhteessa taustaorganisaatiossaan.

Yhteistyö ja vuorovaikutus on ohjelmatyössä tärkeää

Uudet ohjelmajohtajat odottavat tehtävältä yhteistyötä ja vuorovaikutusta niin ohjelmien tutkimushankkeiden kuin tiedon hyödyntäjien kanssa. ”Ohjelmajohtajan työ avaa mahdollisuuden päästä tutustumaan hankkeisiin ja pohtimaan heidän kanssaan tiedon ja tutkimuksen merkityksiä. Tärkeää on miettiä myös, kuinka kriittinen ja jopa ei-toivottu tutkimustieto saadaan hyödynnettyä päätöksenteossa ja yhteiskunnan hyväksi”, SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja Snell toteaa.

YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajaksi valittu Kurki on toiminut jo vuoden ajan PANDEMICS-ohjelman johtajana. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin polarisoitumiseen liittyvät haasteet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä ja niiden vaikutukset kauaskantoisia. Tutkimukseen perustuvat ratkaisut hyvinvointierojen kaventamiseksi ja eriarvoisuuden ehkäisemiseksi ovat tässä monien päällekkäisten kriisien ajassa entistä ajankohtaisempia. Odotan todella, että pääsen hyödyntämään eri vaikuttamisen verkostoja ja etsimään jo käynnissä olevien ohjelmien ja YOUNG-ohjelman yhteisiä rajapintoja, jotka tehostavat yhdessä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.”

Ohjelmissa tehtävä työ yhdistää eri hankkeissa tehtävää korkealaatuista tieteellistä tutkimusta ja vaikuttavuutta. ”Sekä tieteellisessä toiminnassa että yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tarvitaan monenlaista dialogia haasteiden ratkaisemiseksi. Strategisen tutkimuksen ohjelmat tuovat yhteen hankkeita, tutkijoita ja näkökulmia, jotka eivät välttämättä muuten löytäisi toisiaan. Ohjelmien avulla voidaan luoda positiivista ja tietoon perustuvaa joukkovoimaa tärkeiden teemojen ympärille”, Snell luonnehtii.

Kurjen mukaan ohjelmatasoinen työskentely antaa paljon laajemmat mahdollisuudet hankkeille yhteiskunnalliseen vaikuttamistoimintaan. ”Se mahdollistaa uusia avauksia, jotka voivat olla esimerkiksi uusia tutkimusaiheita, rahoitushakuja uusilla osaamisyhdistelmillä tai laajenevia vaikuttamisverkostoja.

Ohjelmatasoinen työ on mielekästä myös tiedon hyödyntäjien näkökulmasta. ”On tärkeä edistää tiedon hyödyntäjien, kuten päätöksentekijöiden ja tutkijoiden välisiä kohtaamisia ja vuorovaikutusta, joissa mahdollistuu yhteisen ymmärryksen lisääntyminen. Tutkimustieto ei jalkaudu päätöksentekoon pelkästään tietoa tarjoamalla, vaan tarvitaan dialogisia menetelmiä ja luottamuksellisia kohtaamisia. Tätä on luontevaa toteuttaa ohjelmatasoisesti”, arvioi Kurki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtava tiedeasiantuntija Milja Saari, p. 029 533 5123
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi



Suomen Akatemian viestintä
Tiina Salo
viestintäsuunnittelija
p. 029 533 5084

Kuvat

Strategisen tutkimuksen YOUNG- ohjelman ohjelmajohtajai erikoistutkija Marjo Kurki Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLAsta. Kuva: Tilda Hopia
Strategisen tutkimuksen YOUNG- ohjelman ohjelmajohtajai erikoistutkija Marjo Kurki Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLAsta. Kuva: Tilda Hopia
Lataa
Strategisen tutkimuksen SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja  yliopistonlehtori Karoliina Snell Helsingin yliopistosta. Kuva Veikko Somerpuro
Strategisen tutkimuksen SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja yliopistonlehtori Karoliina Snell Helsingin yliopistosta. Kuva Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2023 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2023 Akatemia rahoittaa tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye