Strategisen tutkimuksen YOUNG- ja SHIELD-ohjelmien ohjelmajohtajat valittu
SHIELD-ohjelman ohjelmajohtajaksi valittiin yliopistonlehtori Karoliina Snell Helsingin yliopistosta ja YOUNG- ohjelman ohjelmajohtajaksi erikoistutkija Marjo Kurki Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLAsta.
Päätöksissä painotettiin valittujen monitieteistä osaamista ohjelmien teemoista, johtamis- ja koordinointikokemusta monialaisissa verkostoissa sekä soveltuvuutta tehtävän hoitamiseen.
Ohjelmajohtajan tehtävinä on rakentaa ohjelmakokonaisuutta yhteistyössä hankkeiden kanssa ja edistää yhteistyötä strategisen tutkimuksen ohjelmien välillä. Lisäksi he vastaavat strategisen tutkimuksen ohjelmien yhteisen toiminnan kehittämisestä ja toteuttamisesta. He myös vahvistavat toiminnallaan strategisen tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta yhdessä muiden ohjelmajohtajien ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen vastuualueen kanssa. Ohjelmajohtajat ovat palvelussuhteessa taustaorganisaatiossaan.
Yhteistyö ja vuorovaikutus on ohjelmatyössä tärkeää
Uudet ohjelmajohtajat odottavat tehtävältä yhteistyötä ja vuorovaikutusta niin ohjelmien tutkimushankkeiden kuin tiedon hyödyntäjien kanssa. ”Ohjelmajohtajan työ avaa mahdollisuuden päästä tutustumaan hankkeisiin ja pohtimaan heidän kanssaan tiedon ja tutkimuksen merkityksiä. Tärkeää on miettiä myös, kuinka kriittinen ja jopa ei-toivottu tutkimustieto saadaan hyödynnettyä päätöksenteossa ja yhteiskunnan hyväksi”, SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja Snell toteaa.
YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajaksi valittu Kurki on toiminut jo vuoden ajan PANDEMICS-ohjelman johtajana. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin polarisoitumiseen liittyvät haasteet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä ja niiden vaikutukset kauaskantoisia. Tutkimukseen perustuvat ratkaisut hyvinvointierojen kaventamiseksi ja eriarvoisuuden ehkäisemiseksi ovat tässä monien päällekkäisten kriisien ajassa entistä ajankohtaisempia. Odotan todella, että pääsen hyödyntämään eri vaikuttamisen verkostoja ja etsimään jo käynnissä olevien ohjelmien ja YOUNG-ohjelman yhteisiä rajapintoja, jotka tehostavat yhdessä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.”
Ohjelmissa tehtävä työ yhdistää eri hankkeissa tehtävää korkealaatuista tieteellistä tutkimusta ja vaikuttavuutta. ”Sekä tieteellisessä toiminnassa että yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tarvitaan monenlaista dialogia haasteiden ratkaisemiseksi. Strategisen tutkimuksen ohjelmat tuovat yhteen hankkeita, tutkijoita ja näkökulmia, jotka eivät välttämättä muuten löytäisi toisiaan. Ohjelmien avulla voidaan luoda positiivista ja tietoon perustuvaa joukkovoimaa tärkeiden teemojen ympärille”, Snell luonnehtii.
Kurjen mukaan ohjelmatasoinen työskentely antaa paljon laajemmat mahdollisuudet hankkeille yhteiskunnalliseen vaikuttamistoimintaan. ”Se mahdollistaa uusia avauksia, jotka voivat olla esimerkiksi uusia tutkimusaiheita, rahoitushakuja uusilla osaamisyhdistelmillä tai laajenevia vaikuttamisverkostoja.
Ohjelmatasoinen työ on mielekästä myös tiedon hyödyntäjien näkökulmasta. ”On tärkeä edistää tiedon hyödyntäjien, kuten päätöksentekijöiden ja tutkijoiden välisiä kohtaamisia ja vuorovaikutusta, joissa mahdollistuu yhteisen ymmärryksen lisääntyminen. Tutkimustieto ei jalkaudu päätöksentekoon pelkästään tietoa tarjoamalla, vaan tarvitaan dialogisia menetelmiä ja luottamuksellisia kohtaamisia. Tätä on luontevaa toteuttaa ohjelmatasoisesti”, arvioi Kurki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtava tiedeasiantuntija Milja Saari, p. 029 533 5123
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Suomen Akatemian viestintä
Tiina Salo
viestintäsuunnittelija
p. 029 533 5084
Kuvat
Linkit
- Lue ohjelmajohtajien tärkeästä roolista strategisessa tutkimuksessa: Yhteistyöllä vaikuttavuutta – ohjelmajohtajien rooli strategisessa tutkimuksessa (blogi, julkaistu 22.6.2021)
- Strategisen tutkimuksen ohjelma- ja vaikuttavuustoiminta
- Tutustu SHIELD-ohjelman hankkeisiin
- Tutustu YOUNG-ohjelman hankkeisiin
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2023 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2023 Akatemia rahoittaa tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote
Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.
Suomen Akatemia valmistelee yliopistoille hakua ulkomaisten tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen27.3.2025 15:20:44 EET | Tiedote
Suomen Akatemia suunnittelee uutta rahoitushakua, joka vahvistaisi yliopistojen mahdollisuuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia Suomeen.
RCF preparing call for universities to invite foreign researchers to Finland27.3.2025 15:20:44 EET | Press release
The Research Council of Finland (RCF) is planning a new funding call to help universities recruit international experts to Finland.
Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote
Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.
Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote
Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme