Messukeskus

Street Food Japan on Vuoden kotimainen keittokirja

Jaa

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnon saa Mikko Takalan, Sami Rekolan ja Tommi Anttosen Street Food Japan – Koti- ja katuruokaa Japanista (Readme.fi). Valinnan teki Ruokatoimittajat ry. Palkinto luovutetaan Viini & Ruoka -verkkomessuilla osoitteessa viiniruoka.fi perjantaina 23.10. klo 18.50.

Street Food Japan on Vuoden kotimainen keittokirja 2020. Kuva: Readme.fi
Street Food Japan on Vuoden kotimainen keittokirja 2020. Kuva: Readme.fi

Ruokatoimittajat ry antaa myös kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnan saavat Juho Hämäläisen, Milla von Konow’n ja Sari Selkälän Voikukka! – Pientareelta pataan (Teos) ja Lasse Lehtisen Salakapakoita ja Tappaiskeittoa (Otava).  

Keittokirjan ja matkakirjan hybridi esittelee monipuolista Japania 

Vuoden keittokirja -palkinnon myötä ruokatoimittajat haluavat antaa tunnustuksen ansiokkaille ruokakulttuuria edistäville teoksille kuluneen vuoden ajalta ja nostaa esille kotimaisten keittokirjojen merkitystä. Kriteereinä ansiokkaalle keittokirjalle tuomaristo pitää mm. hyvää tekstiä, laadukasta reseptiikkaa, mielenkiintoista ja taidokasta kuvamateriaalia sekä ideaa.

– Tuntuu mahtavalta saada tällainen tunnustus kollegoilta! Kirja on tiivistymä 15 vuoden ajan tehdyistä reissuista Japanissa, ja halusimme esitellä sekä aivan tavallista japanilaista kotiruokaa että katu- ja pubiruokaa. Kliseisesti monesti ajatellaan niin, että japanilainen keittiö on vain sushia ja ramenia, mutta japanilaiseen keittiöön kuuluu paljon muutakin, sanoo Street Food Japan -kirjan kirjoittaja Mikko Takala. 

Vuoden keittokirjassa matkustetaan Japanissa pohjoisesta etelään ja tutustutaan alueiden erikoisherkkuihin. Japaniin suuntautuneiden matkojen perusteilla syntyneet reseptit onnistuvat jokaiselta kotikokilta.

– Japanilainen pubi- tai kotiruoka ei itse asiassa poikkea kovinkaan paljon siitä, mitä me syömme täällä Suomessa. Ruoanlaittotekniikat ja perusraaka-aineet voivat olla hyvinkin samanlaisia, mutta ero näkyy esimerkiksi mausteiden käytössä, Takala sanoo.  

Vuoden katu-uskottavin keittokirja

Ruokatoimittajien mukaan Street Food Japan on vuoden katu-uskottavin keittokirja, joka tekee vaikutuksen myös ulkoasullaan. Kansi on yhtä aikaa sekava ja vaikuttava, katutyyliä peilaten. 

Ruokatoimittajat ry perustelee valintaa lisäksi näin:

”Mikko Takala on taitava kirjoittaja ja iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi. Kirja on jaoteltu merkittävien japanilaisten ruokakaupunkien mukaan, ja jokaisessa kaupungissa otetaan muutama raaka-aine tai ruokalaji lähempään tarkasteluun.

Keittokirjan, tietokirjan ja matkakirjan kiinnostava fuusio tekee makumatkan Japanin kulttuurihistoriaan ruoan kautta ja houkuttelee kokkaamaan lopulta yllättävänkin helposti lähestyttäviä reseptejä. Takalalla on mukaansatempaava tyyli esitellä japanilaista elämänmenoa ja ilmiöitä. Tommi Anttosen ruokakuvat ovat yksinkertaisen tyylikkäitä, ja niiden tehokkaan väriset taustat tuovat kuviin ja kokonaisuuteen hauskaa kontrastia ja huomioarvoa. Kirja pitää sisällään myös runsaasti Anttosen hienosti tunnelmaa rakentavaa fiiliskuvaa tekijätiimin Japanin matkoilta. Kuvamateriaalin ansiosta kirja on aidosti värikkään visuaalinen makumatka Japaniin, ja sellaista me kaipaamme juuri nyt.

Takalan ja Rekolan reseptit ovat sitä mitä takakannen teksti lupaa: jotain muuta kuin raakaa kalaa. Ruokaohjeet tarjoavat kiinnostavan kattauksen japanilaista kotiruokaa sekä baarien ja kadunkulmien herkkuja. Resepteissä on aina pieni johdanto ja ohjeita on helppo seurata.  Raaka-aineluettelot ovat pääsääntöisesti huolella laadittuja ja oikeassa järjestyksessä. Pientä haastetta saattaa olla raaka-aineiden löytämisessä tavallisesta ruokakaupasta, mutta joskus hyvän maun perässä kannattaa tehdä raaka-ainehankintamatka vähän pidemmälle.”

Kunniamaininnat kahdelle kirjalle

Ruokatoimittajien kilpailuraadin mukaan Juho Hämäläisen, Milla von Konow’n ja Sari Selkälän keittokirjassa Voikukka! – Pientareelta pataan (Teos) on selkeä idea, joka kantaa alusta loppuun saakka. Kunniamaininnan saanut kirja nostaa rikkakasvina pidetyn voikukan monipuoliseksi keittiön raaka-aineeksi ja innostaa kokeilemaan voikukkaa kotikeittiössä. Resepteissä voikukka hyödynnetään juurista lehtiin saakka. Raadin mukaan kirja on modernin keittiön perusteos, joka kaivetaan esiin joka vuosi tiettyyn aikaan keväästä. Tekijöiden intohimo välittyy kirjan joka sivuilta.

Lasse Lehtinen muistelee vauhdikasta ja monipuolista uraansa ruokiin, juomiin ja ruokakulttuureihin liittyvien kertomusten kautta kirjassaan Salakapakoita ja tappaiskeittoa (Otava). Ruokatoimittajat kuvaavat kirjaa perusteokseksi kaikille, jotka haluavat kurkistaa sodanjälkeisen Suomen demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen, siihen puoleen, jota ei näe lainsäädännössä tai valiokuntien pöytäkirjoissa. Lehtisen kirja on myös kunnianosoitus niin keittiöiden ja ravintoloiden ammattilaisille kuin kaikille ruokaa rakkaudella tekeville. Tämä kirja lisää ruokailoa ja vahvistaa yhdessä syömisen ja toistemme kohtaamisen tärkeyttä yli ja ohi muurien. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos edes joskus katsoisimme toisiamme silmiin hyvän ruoan äärellä.

Lisätietoja / haastattelupyynnöt

Voit ladata kirjojen kansikuvat Messukeskuksen kuvapankista www.mediabank.messukeskus.com – Viini & Ruoka – Kuvat 20 (suora linkki kuvakansioon: www.kuvat.fi/YPWAXF4HEK)

www.viiniruoka.fi | #viinijaruoka | www.helsinginkirjamessut.fi |#kirjamessut | @kirjamessutHKI

Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Tapahtuman järjestävät Viinilehti Oy ja Messukeskus. Viini & Ruoka järjestetään tänä syksynä verkkotapahtumana. Näytteilleasettajat ja messutarjoukset on jo julkaistu osoitteessa www.viiniruoka.fi. Viini & Ruoka -messujen liveohjelma pe–la 23.–24.10. klo 18.30 alkaen on katsottavissa myös samaan aikaan käynnissä olevan Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuman nettisivuilla www.helsinginkirjamessut.fi.   

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 52 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineistä.

Avainsanat

Kuvat

Street Food Japan on Vuoden kotimainen keittokirja 2020. Kuva: Readme.fi
Street Food Japan on Vuoden kotimainen keittokirja 2020. Kuva: Readme.fi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme