Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK aloittaa ydinturvallisuussäännöstön uudistuksen

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) aloittaa ydinturvallisuussäännöstön eli ydinenergialain (990/1987) nojalla annettujen ydinturvallisuusmääräysten ja -ohjeiden uudistamisen. Uudistuksen tavoitteena on korostaa luvanhaltijan vastuuta ja valvonnan kohdentamista riskin perusteella. Ydinturvallisuuden taso Suomessa säilyy vähintään nykyisellä tasolla. STUK näkee myös ydinenergialain kokonaisuudistuksen tarkoituksenmukaisena.

Ydinenergialain mukaan STUKin tehtävänä on antaa ydinenergian käyttöä koskevia yleisiä turvallisuusmääräyksiä ja yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia. Nämä esitetään STUKin julkaisemissa määräyksissä ja ohjeissa (YVL-ohjeet). Ydinturvallisuussäännöstö sisältää ydinlaitosten ja muun ydinenergian käytön ydin- ja säteilyturvallisuuteen, turvajärjestelyihin ja ydinmateriaalivalvontaan liittyvät vaatimukset. Säännöstö kattaa ydinlaitoksen kaikki elinkaaren vaiheet (suunnittelu, rakentaminen, käyttöönotto, käyttö ja käytöstäpoisto sekä ydinjätteiden loppusijoitus). Säännöstöön kuuluu viisi määräystä ja 45 YVL-ohjetta.

Säteilyturvakeskus päätti 28.10.2020 aloittaa ydinenergian käytön turvallisuussäännöstön sisällöllisen ja rakenteellisen uudistuksen valmistelun. Säännöstöuudistuksella tavoitellaan muutoksia ydinturvallisuuden valvontaan ja toimintakulttuuriin. Nykyisin vaadittua ydinlaitosten ja muun ydinenergian käytön turvallisuustasoa ei ole tarkoitus uudistuksessa muuttaa.

Uuden säännöstön on tarkoitus korostaa toiminnanharjoittajien vastuuta turvallisuudesta. Uudistuksessa suositusluonteiset ohjeet ja velvoittavat vaatimukset eriytetään toisistaan. Uusien turvallisuusvaatimusten on tarkoitus olla tavoitteellisia ja teknologianeutraaleja, eivätkä ne enää sanele hyväksyttyjä ratkaisuja. Tavoitteelliset vaatimukset antavat luvanhaltijoille mahdollisuuden etsiä parhaiten soveltuvia ratkaisuja vaatimusten täyttämiseksi. Teknologianeutraalius mahdollistaa uusien teknologioiden, esimerkiksi niin kutsuttujen pienten modulaaristen reaktoreiden (Small Modular Reactor, SMR) luvittamisen nykysäännöstöä joustavammin.

”Nykysäännöstö määrittää hyväksyttävät ratkaisut ydinvoimalaitoksissa ehkä liiankin yksityiskohtaisesti, ja sitoo niin STUKin kuin luvanhaltijoiden ratkaisumahdollisuuksia. Tavoitteellinen säännöstö tarkoittaisi sitä, että luvanhaltijoille annetaan entistä enemmän mahdollisuuksia itse miettiä, mikä on turvallisuuden kannalta paras ratkaisu, ennen kuin sitä esitetään STUKin hyväksyttäväksi”, ydinvoimalaitosten valvonnan johtava asiantuntija Minna Tuomainen kuvaa.

Säännöstöuudistus antaa STUKille myös mahdollisuuden kohdentaa valvontaa asioiden riskimerkityksen mukaan. Vastuullinen toiminta huomioidaan myös valvonnan kohdentamisessa ja määrässä.

Myös ydinenergialain uudistaminen olisi tarpeen

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettama työryhmä julkaisi elokuussa arvion, jonka mukaan ydinenergialain kokonaisuudistus olisi tarpeen, koska ydinenergian käytön toimintaympäristö on muuttunut monin tavoin lain voimaantulon (1988) jälkeen. STUK oli mukana työryhmässä.

On eduksi, jos lainsäädäntöä ja ydinturvallisuussäännöstöä uudistetaan samaan aikaan, koska ydinenergialaki ja sen alainen säännöstö kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa. Säännöstöuudistuksen yhteydessä tarkastellaan, onko nykyisestä ydinturvallisuussäännöstöstä mahdollisesti tarpeen nostaa laki- tai asetustasolle tiettyjä vaatimuksia, joista perustuslain mukaan on näissä säädettävä. Parhaan lopputuloksen sääntelyn valmistelun ja lopputuloksen kannalta tuottaisi tämän vuoksi kokonaisuuden samanaikainen uudistaminen.

”Tärkeä osa säännöstöuudistuksen valmistelua onkin keskustelu TEMin kanssa uudistusten aikatauluista ja yhteensovittamisesta”, Tuomainen toteaa.

STUKin säännöstöuudistuksen aikataulu täsmentyy vuoden 2021 aikana, kun uudistukselle laaditaan yksityiskohtaisempi toteutussuunnitelma.

Ydinturvallisuussäännöstö

  • Ydinturvallisuussäännöstöllä tarkoitetaan STUKin ydinenergialain nojalla antamia yleisiä turvallisuusmääräyksiä (7 q §) ja yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia (7 r §) eli YVL-ohjeita, joiden antaminen on säädetty STUKin tehtäväksi (55 §).
  • Säännöstöä sovelletaan ydinlaitosten kaikkiin elinkaaren vaiheisiin niiden suunnittelusta käytöstäpoistoon ja muuhun ydinenergian käyttöön (mm. ydinmateriaalien kuljetukset).
  • Turvallisuusvaatimukset koskevat ydinlaitosta, laitospaikkaa, ydinlaitosta käyttävää organisaatiota sekä erilaisia toimintoja (esimerkiksi turva- ja valmiusjärjestelyjä, ydinjätehuoltoa, ydinmateriaalivalvontaa tai ympäristön säteilyvalvontaa).
  • STUK valvoo säännöstön noudattamista (55 §).

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Minna Tuomainen, puh. (09) 759 88 329, minna.tuomainen@stuk.fi, tavoitettavissa 4.11. klo 14.30-16.00

johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663, kirsi.alm-lytz@stuk.fi

Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin kolmannesvuosiraportti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta21.5.2021 11:30:00 EEST | Tiedote

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy etenee kohti loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen jättämistä. Säteilyturvakeskus (STUK) hyväksyi huhtikuussa Eurajoen Olkiluodon kallioperään louhittavien loppusijoitustunneleiden kalliotekniset suunnitteluaineistot ja teki huhtikuun lopussa tunneleiden aloitusvalmiustarkastuksen. Hyväksytyn tarkastuksen jälkeen loppusijoitushankkeesta vastaava Posiva Oy saattoi aloittaa loppusijoitustunneleiden louhimisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme