STUK: Lupa Espoon Otaniemessä olevan tutkimusreaktorin käytöstäpoistoon voidaan antaa
FiR 1 on Suomen vanhin ydinreaktori ja käynnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1962. Vuodesta 2015 alkaen pysyvästi suljetun reaktorin purkamiseen sen omistaja ja käyttöluvan haltija VTT voi kuitenkin ryhtyä vasta, kun sillä on siihen valtioneuvoston antama lupa. Valtioneuvosto puolestaan voi päättää luvasta vasta, kun STUK on tehnyt lupahakemuksesta turvallisuusarvion ja todennut toiminnan turvalliseksi.
VTT jätti käytöstäpoistoa koskevan käyttölupahakemuksensa vuonna 2017 ja päivitti sitä tämän vuoden tammikuussa. VTT hakee lupaa, joka olisi voimassa vuoden 2038 loppuun. Lupahakemuksessa esitetyn aikataulun mukaan reaktori olisi purettu ja reaktorirakennus siivottu kaikesta radioaktiivisuudesta viimeistään vuonna 2025.
STUK toteaa lausunnossaan, että säteily- ja ydinturvallisuuden osalta luvan ehdot täyttyvät.
”Käytöstäpoiston turvallisuus on nyt katsottu kokonaisuutena, mutta VTT:n pitää tarkentaa suunnitelmia ja erityisesti ydinjätteen varastointia. Vielä on siis jonkin verran työtä ennen kuin reaktoria ryhdytään oikeasti purkamaan”, toteaa STUKin Ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvonta –osaston johtaja Jussi Heinonen.
Käytetty polttoaine matkaa joko USA:han tai jää Suomeen
Käytännön purkutöihin ryhtymistä viivästää erityisesti epävarmuus käytetyn polttoaineen lopullisesta määränpäästä. Käytetty polttoaine on toistaiseksi turvallisesti reaktorirakennuksessa, mutta reaktorin purkamista ei käytännössä voi aloittaa ennen polttoaineen siirtämistä muuhun varastopaikkaan. Alkuperäinen suunnitelma oli, että polttoaine palautetaan USA:han, mistä se on hankittukin.
Polttoaineen palauttaminen ei kuitenkaan tällä hetkellä ole mahdollista USAn sisäisten lupaepäselvyyksien takia. VTT selvittää parhaillaan, voisiko palauttaminen onnistua myöhemmin, vai onko sen varastoitava ja loppusijoitettava polttoaine Suomessa.
Projektipäällikkö Mia Ylä-Mella STUKista muistuttaa, että FiR 1-reaktorin käytetty polttoaine on radioaktiivisuutensa takia pidettävä huolellisesti erossa ihmisistä ja ympäristöstä. Ydinvoimalaitosten käytettyyn polttoaineeseen verrattuna tutkimusreaktorin käytetty polttoaine on kuitenkin paljon vähemmän aktiivista, eikä se lämpene merkittävästi, joten sen käsittely ja varastointi on yksinkertaisempaa.
”Käytettyä polttoainetta ei myöskään ole kovin paljon, vähän yli 70 sentin mittaisia käytettyjä polttoainesauvoja on 103 kappaletta ja lisäksi 24 käyttämätöntä tuoreen polttoaineen sauvaa. Niissä on yhteensä noin 25 kiloa uraania. Se on vähän verrattuna vaikka Suomen nykyisten ydinvoimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen tuhansien tonnien uraanimäärään”, toteaa Mia Ylä-Mella.
STUKin valvonta jatkuu
Muussakin jätehuollossa kuin käytetyn polttoaineen käsittelyssä riittää VTT:llä vielä työtä.
Sen on ennen reaktorin purkamisen aloittamista tarkennettava purkujätteiden varastointia koskevia suunnitelmiaan.
Kun reaktori puretaan, osa purkujätteestä on radioaktiivista ja täytyy varastoida ja loppusijoittaa asianmukaisesti. Purkujäte varastoidaan väliaikaisesti ensin Otaniemessä ja sitä koskevat suunnitelmat VTT:n täytyy vielä erikseen hyväksyttää STUKilla.
Purkujätteiden pidempiaikaisesta välivarastoinnista ja loppusijoittamisesta VTT neuvottelee Fortumin kanssa. VTT:n tavoite on loppusijoittaa purkujätteet Loviisan Hästholmenissa. Toteutuessaan menettely edellyttää ydinenergialain mukaisia lupia.
Oppimisen paikka myös viranomaiselle
FiR 1 on ensimmäinen ydinlaitos, joka Suomessa poistetaan käytöstä ja puretaan. Niinpä kyseessä on oppimisen paikka myös valvovalle viranomaiselle. Säännöstö, lupaprosessit ja valvonnan käytännöt tulevat ensimmäistä kertaa testatuiksi laitoksen elinkaaren loppupäässä.
”Lupakäsittely on tuonut uusia ajatuksia esimerkiksi siitä miten reaktorin käytön lopettamisen ja varsinaisen purkamisen välinen jakso kannattaisi hoitaa”, sanoo johtaja Jussi Heinonen. ”Toinen tärkeä asia on miettiä käytöstäpoiston riskejä ja miten valvonta suhteutetaan ja kohdistetaan oikein. ”
Lisätietoja:
Johtaja Jussi Heinonen, puh. (09) 759 88 679
Projektipäällikkö Mia Ylä-Mella, puh. (09) 759 88 202
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Risto IsakssonViestinnän asiantuntija
Puh:+358 9 759 88 208risto.isaksson@stuk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
STUK övade bedömning av säkerheten vid ett kärnkraftverk enligt den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen17.6.2025 13:40:16 EEST | Pressmeddelande
Det finska företaget Steady Energy utvecklar en egen småskalig kärnkraftsanläggning som marknadsförs för at producera fjärrvärme för städer. Strålsäkerhetscentralen har granskat beskrivningen av anläggningen och bedömt säkerheten med hjälp av den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen. Resultaten är att anläggningen kan utformas så att den uppfyller säkerhetskraven.
STUK harjoitteli ydinvoimalaitoksen turvallisuuden arviointia uuteen ydinenergialakiin ehdotetun mallin mukaan17.6.2025 13:40:16 EEST | Tiedote
Suomalainen yritys Steady Energy on kehittämässä omaa pienydinvoimalaitosta, jota se markkinoi kaupunkien kaukolämmön lähteeksi. Säteilyturvakeskus on käynyt läpi laitoksen kuvauksen ja arvioinut turvallisuuden käyttämällä uuteen ydinenergialakiin ehdotettua mallia. Arvion tulos on, että laitos on mahdollista suunnitella turvallisuusvaatimukset täyttäväksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme