Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK on julkaissut ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen edellyttämän kansallisen selonteon

Jaa
Säteilyturvakeskus on julkaissut ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen (Convention on Nuclear Safety) edellyttämän kansallisen selonteon ja toimittanut sen Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle. Selonteossa Suomi kuvaa kansalliset toimenpiteensä ydinturvallisuusvaatimusten täyttämiseksi sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Säteilyturvakeskuksen selonteko on ajantasainen katsaus ydinturvallisuuteen Suomessa. Se käy yksityiskohtaisesti läpi laitoskohtaiset turvallisuusarviot, esiin nousseet turvallisuuskysymykset sekä toteutetut turvallisuusparannukset. Lisäksi selonteossa kerrotaan, kuinka Suomi viranomaistoiminnan ja säännöstön osalta toimeenpanee sopimuksen vaatimukset.

Selonteossa todetaan, että Suomi täyttää ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen vaatimukset ja edistää sopimuksen tavoitteiden toteutumista. Suomalaisilla ydinvoimalaitoksilla on tehty turvallisuutta lisääviä parannuksia pitkäjänteisesti, laitosten käyttöönotosta saakka. Myös Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta seuranneiden stressitestien suositukset on toteutettu. Näin ollen suomalaisilla ydinlaitoksilla ei ole välitöntä tarvetta tehdä turvallisuusparannuksia yleissopimuksen johdosta – tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö turvallisuutta tulisi kehittää yksityiskohtaisemman kansallisen lainsäädännön nojalla.

Selonteossa on tunnistettu ydinturvallisuuteen Suomessa liittyviä hyviä käytäntöjä ja haasteita. Hyviä käytäntöjä ovat esimerkiksi turvallisuuskulttuurin edistäminen, SAFIR-tutkimusohjelma (http://safir2022.vtt.fi/) ja vapaaehtoisista koulutetut säteilymittausryhmät (https://www.stuk.fi/-/joukko-vapaaehtoisia-saa-koulutusta-ympariston-sateilymittauksiin), jotka tukevat viranomaisten toimintaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Haasteita ovat muun muassa valvonnan ja säännöstön kehittäminen riskitietoisemmaksi ja luvanhaltijoiden vastuuta korostavaksi, sekä mahdollisuudet luvittaa uusia teknologioita. Lähivuosina huomiota vaativat myös laitosten ikääntymiseen varautuminen ja toisaalta Olkiluoto 3:n siirtyminen rakennusprojektista käyväksi laitokseksi, mikä edellyttää uutta lähestymistapaa sekä STUKilta että TVO:lta.

Yleissopimus luo perustan ydinturvallisuuden kehittämiselle maailmanlaajuisesti

Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus luo kansainvälisoikeudellisen perustan ydinturvallisuuden kehittämiseksi maailmanlaajuisesti. Sopimuksen allekirjoittajamaiden on määräajoin toimitettava IAEA:lle selonteko toimistaan sopimuksessa määriteltyjen ydinturvallisuustavoitteiden edistämisestä.

Yleissopimuksen toimeenpanon keskeinen työväline ovat niin sanotut tarkastelukokoukset, joissa muut sopimuksen osapuolet kommentoivat selontekoja. Suomi saa arvion selonteostaan vuoden 2020 keväällä järjestettävässä kahdeksannessa tarkastelukokouksessa.

Selonteko kokonaisuudessaan Julkarissa: https://www.julkari.fi/handle/10024/138428

Yhteyshenkilöt

johtava asiantuntija Minna Tuomainen, puh. (09) 759 88 329
johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761


Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release

From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.

STUK övade bedömning av säkerheten vid ett kärnkraftverk enligt den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen17.6.2025 13:40:16 EEST | Pressmeddelande

Det finska företaget Steady Energy utvecklar en egen småskalig kärnkraftsanläggning som marknadsförs för at producera fjärrvärme för städer. Strålsäkerhetscentralen har granskat beskrivningen av anläggningen och bedömt säkerheten med hjälp av den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen. Resultaten är att anläggningen kan utformas så att den uppfyller säkerhetskraven.

STUK harjoitteli ydinvoimalaitoksen turvallisuuden arviointia uuteen ydinenergialakiin ehdotetun mallin mukaan17.6.2025 13:40:16 EEST | Tiedote

Suomalainen yritys Steady Energy on kehittämässä omaa pienydinvoimalaitosta, jota se markkinoi kaupunkien kaukolämmön lähteeksi. Säteilyturvakeskus on käynyt läpi laitoksen kuvauksen ja arvioinut turvallisuuden käyttämällä uuteen ydinenergialakiin ehdotettua mallia. Arvion tulos on, että laitos on mahdollista suunnitella turvallisuusvaatimukset täyttäväksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye