Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK on julkaissut ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen edellyttämän kansallisen selonteon

Jaa

Säteilyturvakeskus on julkaissut ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen (Convention on Nuclear Safety) edellyttämän kansallisen selonteon ja toimittanut sen Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle. Selonteossa Suomi kuvaa kansalliset toimenpiteensä ydinturvallisuusvaatimusten täyttämiseksi sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Säteilyturvakeskuksen selonteko on ajantasainen katsaus ydinturvallisuuteen Suomessa. Se käy yksityiskohtaisesti läpi laitoskohtaiset turvallisuusarviot, esiin nousseet turvallisuuskysymykset sekä toteutetut turvallisuusparannukset. Lisäksi selonteossa kerrotaan, kuinka Suomi viranomaistoiminnan ja säännöstön osalta toimeenpanee sopimuksen vaatimukset.

Selonteossa todetaan, että Suomi täyttää ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen vaatimukset ja edistää sopimuksen tavoitteiden toteutumista. Suomalaisilla ydinvoimalaitoksilla on tehty turvallisuutta lisääviä parannuksia pitkäjänteisesti, laitosten käyttöönotosta saakka. Myös Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta seuranneiden stressitestien suositukset on toteutettu. Näin ollen suomalaisilla ydinlaitoksilla ei ole välitöntä tarvetta tehdä turvallisuusparannuksia yleissopimuksen johdosta – tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö turvallisuutta tulisi kehittää yksityiskohtaisemman kansallisen lainsäädännön nojalla.

Selonteossa on tunnistettu ydinturvallisuuteen Suomessa liittyviä hyviä käytäntöjä ja haasteita. Hyviä käytäntöjä ovat esimerkiksi turvallisuuskulttuurin edistäminen, SAFIR-tutkimusohjelma (http://safir2022.vtt.fi/) ja vapaaehtoisista koulutetut säteilymittausryhmät (https://www.stuk.fi/-/joukko-vapaaehtoisia-saa-koulutusta-ympariston-sateilymittauksiin), jotka tukevat viranomaisten toimintaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Haasteita ovat muun muassa valvonnan ja säännöstön kehittäminen riskitietoisemmaksi ja luvanhaltijoiden vastuuta korostavaksi, sekä mahdollisuudet luvittaa uusia teknologioita. Lähivuosina huomiota vaativat myös laitosten ikääntymiseen varautuminen ja toisaalta Olkiluoto 3:n siirtyminen rakennusprojektista käyväksi laitokseksi, mikä edellyttää uutta lähestymistapaa sekä STUKilta että TVO:lta.

Yleissopimus luo perustan ydinturvallisuuden kehittämiselle maailmanlaajuisesti

Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus luo kansainvälisoikeudellisen perustan ydinturvallisuuden kehittämiseksi maailmanlaajuisesti. Sopimuksen allekirjoittajamaiden on määräajoin toimitettava IAEA:lle selonteko toimistaan sopimuksessa määriteltyjen ydinturvallisuustavoitteiden edistämisestä.

Yleissopimuksen toimeenpanon keskeinen työväline ovat niin sanotut tarkastelukokoukset, joissa muut sopimuksen osapuolet kommentoivat selontekoja. Suomi saa arvion selonteostaan vuoden 2020 keväällä järjestettävässä kahdeksannessa tarkastelukokouksessa.

Selonteko kokonaisuudessaan Julkarissa: https://www.julkari.fi/handle/10024/138428

Yhteyshenkilöt

johtava asiantuntija Minna Tuomainen, puh. (09) 759 88 329
johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin raportit kertovat valvovan viranomaisen näkökulman Posivan, TVO:n ja Fennovoiman ydinlaitoshankkeisiin10.2.2020 10:30:00 EETTiedote

Vuoden 2019 lopussa Teollisuuden Voima valmisteli Olkiluoto 3:n käyttöönottoa, Fennovoima Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentamislupa-aineistoja. Posiva puolestaan louhi loppusijoitustunneleita ja rakensi kapselointilaitosta. STUKin raportit Olkiluoto 3:n, Hanhikiven ydinvoimalaitoshankkeen ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta viime vuoden viimeisellä vuosikolmannekselta ovat luettavissa STUKin nettisivuilla.

STUK förbereder sig för att utvärdera säkerheten hos nya typer av kärnreaktorer30.1.2020 10:00:00 EETTiedote

Strålsäkerhetscentralen (STUK) har publicerat en rapport om förutsättningarna för en säker drift av så kallade små reaktorer. Rapporten behandlar utvärderingen av säkerheten hos nya typer av kärnreaktorer och frågor kring tillståndsförfarandet av dessa. Orsaken till att STUK förbereder sig för tillståndsförfarande för de nya typerna av anläggningar är det växande nationella och internationella intresset.

STUK prepares for assessing the safety of novel nuclear reactors30.1.2020 10:00:00 EETPress release

The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) has published a report on the conditions for safe operation of so-called small modular reactors (SMRs). The report discusses special questions associated with the safety assessment and licensing of the new nuclear power plant types. STUK is preparing for the licensing of new power plant types due to the national and international interest in them.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme