Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK valvoo ydinvoimalaitosten ympäristön säteilytilannetta, raportti viime vuoden valvonnasta julkaistu

Jaa

STUKin valvontaraportti ”Ydinvoimalaitosten ympäristön säteilyvalvonta Suomessa 2019” kertoo, että Loviisan ja Eurajoen Olkiluodon ydinvoimalaitosten ympäristössä ei ole sellaista radioaktiivisutta, jolla olisi merkitystä ympäristön tai ihmisten säteilyaltistuksen kannalta.

Ydinvoimalaitosten turvallisuudesta vastaavat ydinvoimayhtiöt ja ne myös mittaavat ja tarkkailevat ympäristöjensä säteilyä ja radioaktiivisia aineita. STUKin valvonta täydentää voimalaitosyhtiöiden omaa ympäristötarkkailua.

STUK valvoo säteilyä keräämällä näytteitä voimalaitoksien lähialueiden maa- ja meriympäristöistä sekä ulkoilmasta. Lisäksi STUK seuraa voimalaitosten lähiympäristössä asuvien ihmisten radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia. Yhteensä STUKin valvontaohjelmassa mitattiin Loviisan ja Olkiluodon ympäristöstä lähes 300 näytettä.  

Ympäristönäytteet analysoidaan STUKin laboratoriossa. Analyysimenetelmiä ovat gammaspektrometria ja radiokemialliset analyysit. Joka vuosi osassa näytteistä on pieniä määriä voimalaitoksesta peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Viime vuonna havaitut radioaktiiviset aineet tai niiden määrät eivät poikenneet merkittävästi aiempina vuosina ympäristöstä tehdyistä havainnoista ja määrät olivat ympäristön ja ihmisten turvallisuuden kannalta merkityksettömiä. Ydinvoimalaitosten raportoimien päästömittausten tulokset sekä ydinlaitosten oman ympäristövalvonnan havainnot vastaavat STUKin ympäristövalvonnan havaintoja.

Ydinvoimalaitosten ympäristön säteilyvalvonta Suomessa: Vuosiraportti 2019

Monitoring of radioactivity in the environment of Finnish nuclear power plants: Annual report 2019


Ydinvoimalaitosten ympäristön säteilyvalvinnasta STUKin nettisivllaLisätietoja:
Ylitarkastaja Vesa-Pekka Vartti, +358 9 759 88 593
Mediapalvelu, 010 850 4761

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin Helsingissä ja Kotkassa havaitsemilla radioaktiivisilla aineilla ei ole vaikutusta säteilytilanteeseen29.6.2020 13:38:09 EESTTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi Helsingissä 16.-17. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja (Co-60, Ru-103, Cs-134 ja Cs-137). Myös Kotkassa 15.6.–22.6. kerätyssä näytteessä havaittiin samoja radioaktiivisia aineita. Niiden lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin myös zirkoniumin ja niobiumin (Zr-95, Nb-95) radioaktiivisia isotooppeja. Ilmassa olleilla radioaktiivisilla hiukkasilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen. STUK mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla (säteilytilanne tänään). Säteilytilanne on ollut jatkuvasti normaali. Havaittujen radioaktiivisten aineiden koostumus viittaa siihen, että ne ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Koska havaitut pitoisuudet ovat hyvin pieniä, aineet voivat olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta. STUK on ollut yhteydessä kotimaisii

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme