Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin määräys parantaa säteilyturvallisuutta kosmeettisissa hoidoissa

Jaa

Ionisoimattoman säteilyn käyttöön liittyvät Säteilyturvakeskuksen (STUK) määräykset astuivat voimaan 20.12.2018. Säteilylain nojalla annettavat määräykset koskevat ionisoimattoman säteilyn käyttöä kosmeettisessa tai siihen verrattavassa toimenpiteessä sekä suuritehoisten laserlaitteiden käyttöä. Määräysten tarkoituksena on suojella terveyttä ionisoimattoman säteilyn aiheuttamilta haitoilta sekä selkeyttää nykyistä kansallista sääntelyä ja edistää yhdenmukaisia ja läpinäkyviä viranomaiskäytäntöjä.

Kosmeettisissa käsittelyissä käytettävät laitehoidot aiheuttavat nykyään suurimmat väestön altistukset ionisoimattomalle säteilylle. Alan sääntelyä on uusittu säteilylain kokonaisuudistuksessa riskien hallitsemiseksi ja nopeasti kehittyvän alan tarpeiden huomioimiseksi. Lainsäädännössä ionisoimattoman säteilyn altistukselle on säädetty raja-arvot, joita ei saa ylittää. Kosmeettisissa hoidoissa ylitys on nyt kuitenkin sallittua, mikäli haitalliset terveysvaikutukset pystytään muuten estämään. Uudessa STUKin määräyksessä annetaan tarkemmat vaatimukset haittojen ehkäisemiseksi. Lisäksi määräys antaa vaatimukset tiedoista, joita toimenpiteistä on kerrottava asiakkaalle.

Toiminnanharjoittajan on määriteltävä laitekohtaisesti tekijät, jotka voisivat estää toimenpiteen turvallisen suorittamisen asiakkaalle. Tällaisia  voivat olla esimerkiksi hoidettavan sairauteen tai terveydentilaan liittyvät seikat, raskaus tai lääkitys, jotka voivat lisätä hoidosta aiheutuvia riskejä. Hoidettavalle on  kerrottava näistä hoidon vasta-aiheista ennen toimenpiteen tekemistä. Näin varmistutaan siitä, että asiakkaat eivät hakeudu toimenpiteeseen, joka voisi aiheuttaa heille vaaraa. Vasta-aiheista kertominen ei kuitenkaan poista toiminnanharjoittajan vastuuta  turvallisuudesta.

Sääntely kevenee pieniriskisissä kosmeettisissa toimenpiteissä ja toisaalta antaa viranomaiselle paremmat mahdollisuudet puuttua vaaraa aiheuttavaan toimintaan. Määräys ja uudistettu säännöstö selkeyttävät toiminnanharjoittajien osaamiselle ja tiedoille asetettavia vaatimuksia. Suurempia riskejä aiheuttavien toimenpiteiden salliminen edellyttää toiminnanharjoittajilta aiempaa parempaa ymmärrystä säteilyä hyödyntävistä toimenpiteistä ja laitteiden käytöstä. Tämä parantaa toimenpiteiden säteilyturvallisuutta ja vähentää asiakkaisiin kohdistuvia riskejä.

Ultraviolettisäteilylle altistavien toimenpiteiden osalta määräys vastaa sisällöltään aiemmin asetuksessa (294/2002) 11 §:ssä säädettyä. Optiselle säteilylle, sähkömagneettisille kentille ja ultraäänelle altistavien toimenpiteiden osalta määräykset ovat uusia. Toiminta, johon määräystä voi soveltaa, on määritetty säteilylain (859/2018) 162 §:ssä.

Säteilylain kokonaisuudistuksessa uudistettiin myös laser-esitysten järjestämistä koskeva säännöstö. Esityksissä käytetään suuritehoisia laitteita, jotka väärin käytettynä voivat aiheuttaa silmävaurioita pitkänkin matkan päästä.  Säteilyturvakeskuksen määräys suuritehoisten laserlaitteiden käytöstä koskee säteilylain (859/2018) 165 §:n lupahakemuksessa esitettäviä tietoja, 166 §:n laserlaitteiden käyttöä ja toiminnan muutoksista ilmoittamista, 167 §:n mukaista turvallista käyttöä sekä 169 §:n mukaista omavalvontaa.  Näiden osalta määräys vastaa olennaisesti aiemmin ohjeessa ST 9.4 Laserien säteilyturvallisuus yleisöesityksissä esitettyjä menettelytapoja. Määräys täydentää uusittua säännöstöä, jonka tavoitteena on varmistaa yleisön turvallisuus laser-esityksissä ja selkeyttää toiminnanharjoittajia koskevia vaatimuksia.

Uuden säteilylainsäädännön tuomista muutoksista kauneudenhoidon säteilynkäyttöön löytyy lisätietoa STUKin uutiskirjeen artikkelista.

Linkit:

STUKin määräykset ja perustelumuistiot

Säteilylainsäädännön uudistus

Lisätietoja:

Kauneudenhoidon säteilynkäyttö: Laboratorionjohtaja Pasi Orreveteläinen, puh. (09) 759 88 230
Yleisölaserit: Erikoistutkija Lasse Ylianttila, puh. (09) 759 88 455

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Kutsu kansallisen ydinturvallisuuden tutkimusohjelman medialounaalle Espooseen 21.3.kello 12:3017.3.2019 05:00:00 EETKutsu

VTT, Säteilyturvakeskus (STUK) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) järjestävät 21.-22. maaliskuuta kansallisen ydinturvallisuuden tutkimusohjelman, SAFIR2018, päätösseminaarin Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seminaarin tiedotustilaisuuteen torstaina 21.3. kello 12.30–14. Tiedotustilaisuudessa tutkimusohjelman johtaja Jari Hämäläinen VTT:stä, ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja Marja-Leena Järvinen STUKista ja teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo TEMistä kertovat tutkimusohjelman tavoitteista, tuloksista ja tulevaisuudesta. Tilaisuuden yhteydessä tarjotaan lounas. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita myös seuraamaan itse seminaaria joko Hanasaaressa paikan päällä tai nettiyhteyden kautta webinaarissa. Pyydämme ilmoittautumaan tiedotustilaisuuteen 20.3. kello 12 mennessä sähköpostiosoitteeseen info@stuk.fi. Samassa osoitteessa voitte myös ilmoittautua seuraamaan seminaaria paikan päällä. Ilmoittautuminen webinaariin tapah

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK): Operating licence can be granted to Olkiluoto 325.2.2019 13:30:00 EETTiedote

Today on 25 February 2019, the Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) has given a statement to the Ministry of Economic Affairs and Employment of Finland according to which the operation of the new nuclear power plant unit OL3, constructed in Olkiluoto, Eurajoki by Teollisuuden Voima, is safe. STUK sees no obstacle to granting an operating licence to the plant. The Finnish Government will decide on the operating licence.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme