Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin määräys parantaa säteilyturvallisuutta kosmeettisissa hoidoissa

Jaa

Ionisoimattoman säteilyn käyttöön liittyvät Säteilyturvakeskuksen (STUK) määräykset astuivat voimaan 20.12.2018. Säteilylain nojalla annettavat määräykset koskevat ionisoimattoman säteilyn käyttöä kosmeettisessa tai siihen verrattavassa toimenpiteessä sekä suuritehoisten laserlaitteiden käyttöä. Määräysten tarkoituksena on suojella terveyttä ionisoimattoman säteilyn aiheuttamilta haitoilta sekä selkeyttää nykyistä kansallista sääntelyä ja edistää yhdenmukaisia ja läpinäkyviä viranomaiskäytäntöjä.

Kosmeettisissa käsittelyissä käytettävät laitehoidot aiheuttavat nykyään suurimmat väestön altistukset ionisoimattomalle säteilylle. Alan sääntelyä on uusittu säteilylain kokonaisuudistuksessa riskien hallitsemiseksi ja nopeasti kehittyvän alan tarpeiden huomioimiseksi. Lainsäädännössä ionisoimattoman säteilyn altistukselle on säädetty raja-arvot, joita ei saa ylittää. Kosmeettisissa hoidoissa ylitys on nyt kuitenkin sallittua, mikäli haitalliset terveysvaikutukset pystytään muuten estämään. Uudessa STUKin määräyksessä annetaan tarkemmat vaatimukset haittojen ehkäisemiseksi. Lisäksi määräys antaa vaatimukset tiedoista, joita toimenpiteistä on kerrottava asiakkaalle.

Toiminnanharjoittajan on määriteltävä laitekohtaisesti tekijät, jotka voisivat estää toimenpiteen turvallisen suorittamisen asiakkaalle. Tällaisia  voivat olla esimerkiksi hoidettavan sairauteen tai terveydentilaan liittyvät seikat, raskaus tai lääkitys, jotka voivat lisätä hoidosta aiheutuvia riskejä. Hoidettavalle on  kerrottava näistä hoidon vasta-aiheista ennen toimenpiteen tekemistä. Näin varmistutaan siitä, että asiakkaat eivät hakeudu toimenpiteeseen, joka voisi aiheuttaa heille vaaraa. Vasta-aiheista kertominen ei kuitenkaan poista toiminnanharjoittajan vastuuta  turvallisuudesta.

Sääntely kevenee pieniriskisissä kosmeettisissa toimenpiteissä ja toisaalta antaa viranomaiselle paremmat mahdollisuudet puuttua vaaraa aiheuttavaan toimintaan. Määräys ja uudistettu säännöstö selkeyttävät toiminnanharjoittajien osaamiselle ja tiedoille asetettavia vaatimuksia. Suurempia riskejä aiheuttavien toimenpiteiden salliminen edellyttää toiminnanharjoittajilta aiempaa parempaa ymmärrystä säteilyä hyödyntävistä toimenpiteistä ja laitteiden käytöstä. Tämä parantaa toimenpiteiden säteilyturvallisuutta ja vähentää asiakkaisiin kohdistuvia riskejä.

Ultraviolettisäteilylle altistavien toimenpiteiden osalta määräys vastaa sisällöltään aiemmin asetuksessa (294/2002) 11 §:ssä säädettyä. Optiselle säteilylle, sähkömagneettisille kentille ja ultraäänelle altistavien toimenpiteiden osalta määräykset ovat uusia. Toiminta, johon määräystä voi soveltaa, on määritetty säteilylain (859/2018) 162 §:ssä.

Säteilylain kokonaisuudistuksessa uudistettiin myös laser-esitysten järjestämistä koskeva säännöstö. Esityksissä käytetään suuritehoisia laitteita, jotka väärin käytettynä voivat aiheuttaa silmävaurioita pitkänkin matkan päästä.  Säteilyturvakeskuksen määräys suuritehoisten laserlaitteiden käytöstä koskee säteilylain (859/2018) 165 §:n lupahakemuksessa esitettäviä tietoja, 166 §:n laserlaitteiden käyttöä ja toiminnan muutoksista ilmoittamista, 167 §:n mukaista turvallista käyttöä sekä 169 §:n mukaista omavalvontaa.  Näiden osalta määräys vastaa olennaisesti aiemmin ohjeessa ST 9.4 Laserien säteilyturvallisuus yleisöesityksissä esitettyjä menettelytapoja. Määräys täydentää uusittua säännöstöä, jonka tavoitteena on varmistaa yleisön turvallisuus laser-esityksissä ja selkeyttää toiminnanharjoittajia koskevia vaatimuksia.

Uuden säteilylainsäädännön tuomista muutoksista kauneudenhoidon säteilynkäyttöön löytyy lisätietoa STUKin uutiskirjeen artikkelista.

Linkit:

STUKin määräykset ja perustelumuistiot

Säteilylainsäädännön uudistus

Lisätietoja:

Kauneudenhoidon säteilynkäyttö: Laboratorionjohtaja Pasi Orreveteläinen, puh. (09) 759 88 230
Yleisölaserit: Erikoistutkija Lasse Ylianttila, puh. (09) 759 88 455

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi13.11.2018 14:29Tiedote

Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi Perjantaina 9.11. Eurajoella löytyi romumetallin seasta säteilylähde, kun romupihan säteilyportit hälyttivät. STUK, romuyrittäjä ja Satakunnan pelastuslaitos totesivat mittausten jälkeen perjantaina, että työntekijöille tai ympäristölle ei tapahtumasta ole aiheutunut vaaraa, ja romujätettä sisältänyt kontti siirrettiin viikonlopun ajaksi suojaan. Maanantaina STUKin tarkastaja kävi tutkimassa lähdettä sekä ja mittaamassa säteilytilanteen. Alustavan selvityksen mukaan säteilylähde on Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) hallussa ollut mittalaite tai sen osa.

Stramare skyldighet för arbetsgivare att mäta radonhalten genom ny strålsäkerhetslag9.11.2018 15:37Tiedote

I och med reformen av strålskyddslagstiftningen som fastställdes i dag och som träder i kraft 15.12 sänks referensvärdena för radonhalten i bostäder, på arbetsplatser och i andra vistelseutrymmen till 300 becquerel per kubikmeter (Bq/m3) luft (tidigare åtgärdsgräns 400 Bq/m3). Arbetsgivarna är skyldiga att ordna radonmätning på arbetsplatser om det är motiverat att anta att referensvärdet överskrids. Mätningsskyldigheten kommer bland annat att omfatta hela huvudstadsregionen liksom ett flertal kommuner i Norra Karelen och Mellersta Finland.

Uusi säteilylaki tiukentaa työnantajien radonmittausvelvoitetta9.11.2018 13:40Tiedote

Tänään vahvistetun ja 15.12. voimaan astuvan säteilylainsäädännön uudistuksen myötä radonpitoisuuden viitearvo asunnoissa, työpaikoilla ja muissa oleskelutiloissa laskee 300 becquereliin kuutiometrissä (Bq/m3) ilmaa kun aikaisempi raja on ollut 400 Bq/m3. Työnantajalle radonmittauksen tekeminen työpaikalla on pakollista, jos on perusteltua olettaa että työtilan radonpitoisuus on viitearvoa suurempi. Muun muassa koko pääkaupunkiseutu sekä useat kunnat Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa tulevat uusina alueina mittausvelvoitteen piiriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme