Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin radonkorjauskoulutus Kouvolassa 5.2.2019

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää 5.2.2019 maksuttoman radonkorjauskoulutuksen Kouvola-talossa. Koulutus on tarkoitettu ensisijassa radonkorjauksia tekeville yrityksille, kiinteistöalan ammattilaisille sekä terveydensuojelun ja työsuojelun viranomaisille, mutta se on avoin myös kaikille asiasta kiinnostuneille.

Koulutus tarjoaa osallistujille perustiedot rakennusten radonkorjauksista.

Koulutuksen aika:     tiistaina 5.2.2019 klo 9–16
Koulutuspaikka:    Kouvola-talo, Honka-Sali, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Radioaktiivista radonkaasua esiintyy rakennusten sisäilmassa, ja se on Suomessa merkittävä keuhkosyövän aiheuttaja. Sisäilman korkeaa radonpitoisuutta saadaan pienennettyä tehokkailla korjausmenetelmillä. Koulutuksessa käydään läpi radontilanne suomalaisissa asunnoissa, radonin mittaaminen sekä radoniin liittyviä määräyksiä, eri radonkorjausmenetelmiä sekä radontorjuntaa uudisrakentamisessa.

Koulutus on osallistujille ilmainen. Koulutukseen materiaalina on Asuntojen radonkorjaaminen -opas, jonka saa halutessaan ilmaiseksi itselleen. Opas löytyy myös STUKin nettisivuilta sähköisessä muodossa.

Lisätietoja koulutuksesta sekä ilmoittautumislomake. Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 22.1.2019.

Radonkorjausmenetelmät tehokkaita

Sisäilman radon on yleinen ongelma Suomessa. Radonkaasu on hajutonta eikä sitä pysty toteamaan muuten kuin mittaamalla. Sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan pienentää tehokkaasti radonkorjauksella. STUKin selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia. Jos radonputkistoa ei ole asennettu, radonimuri ja radonkaivo ovat seuraavaksi tehokkaimpia radonkorjausmenetelmiä. Myös rakennuksen ilmanvaihdon tulee toimia riittävän hyvin ja sitä tulee käyttää oikein. Tiivistämisellä saavutetut radonpitoisuuden alenemat ovat sen sijaan yleensä jääneet pieniksi ja sitä kannattaa käyttää vain tarkoin harkituissa tilanteissa. Radonkorjauksen onnistuminen ja sen pysyvyys kannattaa varmistaa radonpurkkimittauksilla heti korjauksen jälkeen ja myöhemminkin aika ajoin.

STUKin selvitys radonkorjausmenetelmien tehokkuudesta

Lisätietoja:

Olli Holmgren, olli.holmgren@stuk.fi tai puh. (09) 759 88 555

Lisätietoja koulutuksen järjestelyistä ja ilmoittautumisesta:

Jaana Joenvuori, jaana.joenvuori@stuk.fi tai puh. (09) 579 88 552

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin raportit kertovat valvovan viranomaisen näkökulman Posivan, TVO:n ja Fennovoiman ydinlaitoshankkeisiin10.2.2020 10:30:00 EETTiedote

Vuoden 2019 lopussa Teollisuuden Voima valmisteli Olkiluoto 3:n käyttöönottoa, Fennovoima Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentamislupa-aineistoja. Posiva puolestaan louhi loppusijoitustunneleita ja rakensi kapselointilaitosta. STUKin raportit Olkiluoto 3:n, Hanhikiven ydinvoimalaitoshankkeen ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta viime vuoden viimeisellä vuosikolmannekselta ovat luettavissa STUKin nettisivuilla.

STUK prepares for assessing the safety of novel nuclear reactors30.1.2020 10:00:00 EETPress release

The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) has published a report on the conditions for safe operation of so-called small modular reactors (SMRs). The report discusses special questions associated with the safety assessment and licensing of the new nuclear power plant types. STUK is preparing for the licensing of new power plant types due to the national and international interest in them.

STUK förbereder sig för att utvärdera säkerheten hos nya typer av kärnreaktorer30.1.2020 10:00:00 EETTiedote

Strålsäkerhetscentralen (STUK) har publicerat en rapport om förutsättningarna för en säker drift av så kallade små reaktorer. Rapporten behandlar utvärderingen av säkerheten hos nya typer av kärnreaktorer och frågor kring tillståndsförfarandet av dessa. Orsaken till att STUK förbereder sig för tillståndsförfarande för de nya typerna av anläggningar är det växande nationella och internationella intresset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme