Espoon kaupunki - Esbo stad

Sudenkorentoja keväästä syksyyn – Kauko Tykkyläisen valokuvia Villa Elfvikin luontotalossa 21.6. – 13.8.2023

Jaa

Sudenkorento on häikäisevä tuttavuus. Sen fysiikanlakeja uhmaavaa lentoa ja viehkeää olemusta on kiehtovaa seurata. Näyttelyn valokuvat esittelevät sudenkorentojen elämänkiertoa ja elintapoja.

Sudenkorento on lämpimien vyöhykkeiden eläjä. Niitä tunnetaan maailmassa noin 4700 lajia. Suomessa sudenkorennot elävät levinneisyytensä äärirajoilla ja lajeja on havaittu 63. Sudenkorennot ovat ikivanha hyönteislahko. Niitä lenteli Permikauden saniaismetsissä jo ennen dinosaurusten aikaa.

Sudenkorento elää suurimman osan elämäänsä toukkana vesistöjen pohjassa, yleensä useita vuosia. Toukka vaihtaa kasvaessaan kitiinikuorensa suurempaan keskimäärin 12 kertaa. Kun biologinen herätyskello kilahtaa, toukka kiipeää vesikasvin varteen tai muuhun sopivaan paikkaan ja sudenkorento vääntäytyy ulos kuorestaan - elämä uudessa ympäristössä alkaa.

Sudenkorentoyksilön lentoaika voi kestää viikosta useaan viikkoon. Kaikki sopivankokoiset hyönteiset ovat sen ruokalistalla.

Kirjasta näyttelyksi

Tykkyläinen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta ja luontoa vielä pidempään. Sudenkorentoja hän on kuvannut ja seurannut parikymmentä vuotta.

Sudenkorentoretkiä opastaessaan Tykkyläinen huomasi, että sudenkorennot ovat yllättävän huonosti tunnettuja. Niinpä hän aloitti kirjaprojektin, joka johti sudenkorento-oppaan julkistamiseen. Luontotalossa nyt esillä oleva näyttely on jatkoa kirjalle.

Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä kesällä 2022 Haminan Galleria Ruutikellarissa, jonka jälkeen siihen on voinut tutustua Virolahden Bunkkerimuseossa, Kotkan Maretariumissa ja Teijon Masuunissa.

Pienikokoista, helposti mukana kulkevaa sudenkorentojen määritysopasta ”Retkelle sudenkorentojen maailmaan” on myynnissä luontotalossa näyttelyn esilläolon ajan.

Näyttely palvelee myös ruotsin-, englannin- ja venäjänkielisiä, sillä näyttelyluettelon tekstit on käännetty näille kielille.

Valokuvaaja on tavattavissa näyttelyssä su 2.7., la 22.7. ja su 13.8.2023 klo 13-15.

Villa Elfvikin luontotalo (Elfvikintie 4, Espoo) on avoinna ma-pe klo 9-16 ja la-su klo 10-16, suljettu juhannusaattona 23.6.2023. Café Elfvik palvelee viikonloppuisin ja arkipyhinä luontotalon aukioloaikoina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kauko Tykkyläinen, puh. 040 568 7117, tykkisk@gmail.com

Kuvat

Sudenkorento lentää sinistä taustaa vasten.
Välkekorento lennossa.
Kauko Tykkyläinen
Lataa

Linkit

Villa Elfvikin luontotalo

Villa Elfvikin luontotalo kuuluu Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen ympäristönsuojelun palvelualueeseen.

Ympäristönsuojelun palvelualue edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan. 

Seuraa meitä somessa:
Instagram: https://www.instagram.com/villaelfvik/
Facebook: https://www.facebook.com/espoonymparistonsuojelu

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 7.5.20257.5.2025 21:31:18 EEST | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Keltaperhon päiväkodin tarveselvityksen. Lautakunta hyväksyi myös Lähderannan koulun tarveselvityksen. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden kulttuurilautakunnan hallintaan. Lautakunta hyväksyi esitetyt opiskelijoille annettavan tuen muutoksiin liittyvät tarkennukset Espoon kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan. Lautakunta hyväksyi periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.

Alberga centrum får ett nytt utseende norr om banan7.5.2025 08:35:35 EEST | Pressmeddelande

Framtidens byggande som grundar sig på den internationella idétävlingen om Alberga formar stadsmiljön norr om banan avsevärt. Det trivsamma grönskande och trygga gångnätet kring centrumområdet förenar i framtiden centrumområdet via Gransbacken ända till idrottsparken. Hela Alberga centrumområde blir en sammanhängande stadsmiljö när däckkonstruktionen över banan förenar centrumen på båda sidorna om banan med varandra.

Leppävaaran keskusta saa uuden ilmeen radan pohjoispuolella7.5.2025 08:35:35 EEST | Tiedote

Leppävaaran kansainväliseen ideakilpailuun perustuva tulevaisuuden rakentaminen muokkaa kaupunkiympäristöä radan pohjoispuolella merkittävästi. Keskusta-alueen ympärillä kulkeva viihtyisän vehreä ja turvallinen jalankulkureitistö yhdistää tulevaisuudessa keskusta-alueen Gransinmäen kautta aina urheilupuistoon asti. Koko Leppävaaran keskusta-alueesta muodostuu yhtenäinen kaupunkiympäristö, kun radan yli kulkeva kansirakenne yhdistää keskustat radan molemmin puolin toisiinsa.

Leppävaara city centre gets a new look on the north side of the track7.5.2025 08:35:35 EEST | Press release

Building the future based on the Leppävaara international idea competition will significantly shape the urban environment north of the track. In the future, a cosy lush and safe pedestrian route running around the city centre area will connect the city centre via Gransinmäki to the sports park. The entire Leppävaara city centre area becomes a cohesive urban environment, as the deck structure running across the track connects the centres on both sides of the track.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye