Suhtautuminen ilmastonmuutokseen politisoituu
Kysymys on politisoitunut verrattuna aiempaan. Vielä vuonna 2006 perussuomalaisten kannattajista 87 prosenttia oli väitteen kanssa samaa mieltä. Nyt enää 31 prosenttia. Keskustan, kokoomuksen ja RKP:n kannattajien keskuudessa ilmastohuoli on laantunut kaikissa noin kymmenen prosenttiyksikköä 15 vuoden takaisesta, mutta on edelleen yli 70 prosentin tasolla. SDP:n (84 %), vasemmistoliiton (92 %) ja vihreiden (97 %) kannattajien ilmastohuoli on pysynyt likimain entisellä tasollaan.
”Ilmiö vaikuttaisi olevan tyypillinen poliittisesti polarisoituville aiheille: joidenkin puolueiden kohdalla kannattajakunnan näkemykset muuttuvat entistäkin ehdottomammiksi, toisten puolueiden kohdalla jakolinjat muodostuvat puolueen kannattajakunnan keskelle”, sanoo EVAn ekonomisti Sanna Kurronen, joka on kirjoittanut EVA Arvion Pandemian perintö.
Ilmastokysymykset jakavat suomalaisia monella akselilla. Nuoret aikuiset ovat selvästi keski-ikäisiä huolestuneempia ilmastokysymyksistä ja korkeasti koulutetut enemmän huolissaan kuin matalammin koulutetut. Naiset pitävät ilmastokysymyksiä tärkeämpinä kuin miehet ja kaupungeissa asuvat tärkeämpinä kuin pienempien paikkakuntien asukkaat.
Väite, jonka mukaan pandemiakriisin jälkeen ilmastotavoitteista on tingittävä ja keskityttävä työllisyyteen jakaa suomalaiset kahtia. 43 prosenttia on väitteen kanssa samaa mieltä, 45 prosenttia on eri mieltä. Näkemykset jakaantuvat äänestäjien oikeisto-vasemmisto-linjan mukaisesti
”Talouskasvua ja ilmastotyötä ei kuitenkaan kannata asettaa politiikassa vastakkain. Kestävää talouskasvua ei saada aikaan ympäristöä tuhoamalla. Toisaalta terve talous mahdollistaa pureutumisen ympäristöongelmiin”, sanoo Kurronen.
Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.
Sanna Kurronen: Pandemian perintö -EVA Arvio tiistaina 3.8. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi
Lisätiedot: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi tai +358 50 589 8886
Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna KurronenEkonomisti
Puh:+358 50 589 8886sanna.kurronen@eva.fiHeini LarrosViestintäpäällikkö
Puh:+358 40 526 9728heini.larros@eva.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Yrittäjien osinkoverotuksen kiristäminen ei innosta suomalaisia28.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista 36 prosenttia katsoo, että yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on 37 prosenttia.
Suomalaiset haluavat seuraavan hallituksen turvaavan hoitoon pääsyn ja pysäyttävän valtion velkaantumisen22.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisista 82 prosenttia haluaa seuraavan hallituksen painottavan terveydenhuollon kehittämistä ja hoidonsaannin turvaamista nykyistä enemmän, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Lähes yhtä moni, 81 prosenttia haluaa seuraavan hallituksen painottavan valtion velkaantumisen pysäyttämistä enemmän kuin nykyinen hallitus. Valtion velkaantumisen lopettamista vaativien osuus on kasvanut 30 prosenttiyksikköä vuodesta 2019.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallituspohja suosituin – kokoomus ja SDP tasavahvoja pääministeripuolueeksi7.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisista 23 prosenttia toivoo kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle pohjautuvaa hallitusta, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Se on suosituin runko hallituspohjaksi, kun vastaajia pyydettiin valitsemaan itselle mieluisin pääministeripuolue ja lisäksi muita puolueita hallituskumppaneiksi.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallituspohja suosituin – kokoomus ja SDP tasavahvoja pääministeripuolueeksi7.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisista 23 prosenttia toivoo kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle pohjautuvaa hallitusta, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Se on suosituin runko hallituspohjaksi, kun vastaajia pyydettiin valitsemaan itselle mieluisin pääministeripuolue ja lisäksi muita puolueita hallituskumppaneiksi.
Jako talousoikeistoon ja -vasemmistoon on voimistunut – enemmistö suomalaisista on markkinatalousmyönteisiä28.2.2023 06:00:00 EET | Tiedote
63 prosenttia suomalaisista katsoo, että vapaa kilpailu markkinoilla on kansalaisen ja kuluttajan etu, sillä se tehostaa toimintaa ja laskee hintoja, käy ilmi EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme