Sujuvoitamme maahanmuuttajien asiointia: Ukrainasta paenneet voivat hakea kotikuntaa verkossa maaliskuusta alkaen

Viimeisen vuoden aikana ukrainalaisten tilanne on koskettanut suomalaisia ja auttaminen on noussut koko yhteiskuntamme asiaksi.
Kotikunnan hakeminen on ukrainalaiselle askel itsenäiseen elämään Suomessa. Kotikunnan saatuaan hän siirtyy vastaanottopalveluista tietyn kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi. Kotikunta määräytyy sen mukaan, missä hän asuu.
Ukrainasta paennut voi hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV) sitten, kun hän on asunut Suomessa vuoden. Ensimmäiset heistä voivat siis tehdä hakemuksen jo maaliskuun alussa. Lisäksi hakijalla pitää olla suomalainen henkilötunnus ja vähintään vuosi sitten haettu tilapäisen suojelun oleskelulupa.
"On koko Suomen kannalta tärkeää, että Ukrainasta paenneet pääsevät tiiviimmin osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Maahanmuuttajien sujuva asiointi on myös DVV:n tavoitteena", kertoo DVV:n ylijohtaja Timo Salovaara. "Kotikunnan hakemista onkin valmisteltu huolella DVV:ssa ja eri ministeriöiden ja virastojen kanssa viime kesästä lähtien."
Kotikuntaa voi hakea helposti verkossa
Viime vuonna Suomeen tuli sotaa pakoon lähes 47 000 ukrainalaista. DVV:ssa on valmistauduttu käsittelemään tuhansia kotikuntahakemuksia jo kevään aikana. Hakijoiden runsaus on vauhdittanut prosessin digitalisoimista, ja kotikuntaa voi hakea verkossa pian ensimmäistä kertaa Suomessa.
"Viranomaisten kanssa toimiminen pitää olla mahdollisimman helppoa. Erityisen merkityksellistä se on tässä Ukrainan tapauksessa, sillä sieltä paenneet voivat olla monin tavoin kuormittavassa tilanteessa. DVV pyrkii siihen, että asiointi kanssamme on mahdollisimman helppoa. Usein käytännössä vaivattomin ratkaisu on hoitaa asiat verkossa", jatkaa Timo Salovaara.
Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista
Kotikunnan hakeminen perustuu omaan harkintaan, mikään pakko kotikuntaa ei ole hakea. Kotikunnasta on hyötyä, jos aikoo jäädä Suomeen pidemmäksi aikaa. Se tuo kansalaiselle oikeuksia ja velvollisuuksia. Esimerkiksi kunnan järjestämä lasten päivähoito ja oppivelvollisuus koskevat vain kunnan asukkaita.
Kotikunta Suomessa ei vaikuta kansalaisuuteen eikä se ole este, jos ukrainalainen haluaa myöhemmin palata Ukrainaan.
Ohjeita ja neuvontaa ukrainan kielellä
DVV on tehnyt Ukrainasta paenneille ohjeita ja verkkosivun, jossa myös hakemuslomake julkaistaan maaliskuussa. Lisäksi DVV:ssa on aloittamassa neljä ukrainankielistä neuvojaa, jotka auttavat kotikuntaan liittyvissä kysymyksissä. Heidän avullaan virasto pystyy palvelemaan ja auttamaan Ukrainasta paenneita entistä paremmin.
Linkit
Ohjeita Ukrainasta saapuneille suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ukrainaksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo SalovaaraYlijohtaja, Palvelut
Väestötietopalvelut ja tietojen luovutukset
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
The next digital leap for higher education institutions: information about studies completed abroad can now be exchanged electronically across borders13.3.2023 10:00:00 EET | Press release
At the beginning of 2023, Metropolia University of Applied Sciences became one of the first Finnish higher education institutions to introduce an electronic service that enables the agile and reliable transfer of study credits completed abroad to be counted towards a Finnish degree. The reform paves way for cross-border digital public services.
Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
I början av 2023 var Metropolia en av de första högskolorna i Finland att ta i bruk en elektronisk tjänst som gör det möjligt att smidigt och tillförlitligt tillgodoräkna studieprestationer som avlagts under utbytet som en del av den inhemska examen. Reformen visar en modell för digitalisering av offentliga tjänster över landsgränserna.
Korkeakoulujen seuraava digiloikka: tiedot vaihto-opinnoista liikkuvat jatkossa sähköisesti yli maarajojen13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Metropolia otti vuoden 2023 alussa ensimmäisten suomalaisten korkeakoulujen joukossa käyttöön sähköisen palvelun, jonka myötä vaihdossa tehtyjen opintosuoritusten hyväksiluku osaksi kotimaista tutkintoa voidaan tehdä ketterästi ja luotettavasti. Uudistus näyttää mallia julkisten palveluiden digitalisoinnissa yli maarajojen.
Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska6.3.2023 14:15:00 EET | Tiedote
Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.
Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi6.3.2023 13:59:01 EET | Tiedote
Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme