Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Sukupuolen sotkijat –näyttely herättää henkiin unohdetun historian

Jaa

Sukupuolen sotkijat -näyttely osallistuu viime vuosien keskusteluun sukupuolesta, erilaisista miehen ja naisen rooleista ja niiden rakentumisesta. Näyttely tarjoaa yllättävää perspektiiviä keskusteluun kääntämällä katseet unohdettuun historiaan. Esillä on noin 300 postikorttia sekä studio- ja snapshot-valokuvaa yli sadan vuoden takaa.

Tuntematon esiintyjä, valokuva ensimmäisen maailmansodan ranskalaisten sotavankien teatteriesityksestä Saksassa 1914─1918. Yksityiskokoelma.
Tuntematon esiintyjä, valokuva ensimmäisen maailmansodan ranskalaisten sotavankien teatteriesityksestä Saksassa 1914─1918. Yksityiskokoelma.

Kuvissa pukeudutaan ristiin, leikitellään sukupuolirooleilla, haastetaan maskuliinisuuden ja feminiinisyyden oletuksia. Käsitys 1900-luvun alun sovinnaisista normeista asettuu kyseenalaiseen valoon. Mitä ihmettä: queer oli voimissaan jo sata vuotta sitten!

Näyttely innostaa pohtimaan, millaisia itseilmaisun, nautinnon ja identiteettipolitiikan muotoja 1900-luvun alun populaareihin kuvamedioihin liittyi. Samalla kuvaston rikkaus haastaa käsitykset sukupuolikeskustelusta nykyajan vähemmistöhaihatteluna.

Näyttelyn on kuratoinut FT, dosentti Harri Kalha. Hän on palkittu tutkija, kuraattori ja tietokirjailija. Sukupuolen sotkijat -näyttelyn lähtökohtana on samanniminen kuvateos Sukupuolen sotkijat (Parvs 2019), jonka aineistoa Kalha on koonnut 10 vuoden ajan. Näyttelyssä Kalha on täydentänyt kirjan uniikkia historiallista kuva-aineistoa viidellä nykytaiteen teoksella HAMin kokoelmista.


Kuraattorin ajatuksia:

Nykyihmisellä on oikeus unelmoida hetken aikaa historiasta, jota ei ehkä tiukasti ottaen ollut. Niin, oliko sitä?

1900-luvun alussa sukupuolen kaksinapaisuus oli selviö ja seksuaaliset normit tiukkoja. Niitä valvottiin lakipykälin sekä lakiin kirjaamattomin tabuin. Muunsukupuolisuus oli käsitteellinen mahdottomuus, homoseksuaalisuus rikos tai sairaus.

1900-luvun vaihteen upouudet mediat – postikortti ja valokuva – tutkailivat soveliaisuuden rajoja. Rehevän kuvateollisuuden kainalossa kukkivat myös riemukkaat kuriositeetit.

Kuvia sopii tutkailla pieteetillä. Joskus viestit tekevät niin hidasta matkaa, että ne aktivoituvat vasta nykykatsojan mielessä. Kuvat saavat pontta historiaan heijastuvista nykykäsitteistä. Me katsomme näitä kuvia väistämättä eri tavalla kuin aikalaiset.

Kuvia ei tuotettu vähemmistöjen tarpeisiin. ”Vähemmistöistä” ei edes puhuttu vielä sata vuotta sitten; kysehän oli kansanosasta, jota ei virallisesti ollut olemassa.

Kuvien määrä on fyysinen ja poliittinen tosiasia, mutta samalla näköharha. Jokaisen normia murtavan yksittäisen kuvan vastineena oli vähintään tuhat tai peräti kymmenentuhatta normikuvaa. Ne on tällä kertaa jätetty kaappiin.

Näyttelyn eetoksena ei ole kohtelias ”suvaitsevaisuuden” edistäminen. Olkoon kuvasto pikemminkin hämmennyksen ja huvituksen lähteenä, samalla kun se toimii vaihtoehtoisena sukupuoliaapisena – kaiken ikäisille!

Meidän jo lukutaitoisten aikuisten sopii hihityksen lomassa tehdä nöyrää kunniaa sille, jota joskus marginaaliksi kutsuttiin. Tuo ahdas ja ahdistava tila voi olla myös luovuuden ja vastavallan tyyssija.

Keskiölle, mikäli sellaista enää on, tekee hyvää tulla muistutetuksi siitä, mitä se yritti joskus – turhaan – lakaista maton alle.

-Harri Kalha


Sukupuolen sotkijat 
/ HAM Helsingin taidemuseo 1.11.2019–27.9.2020


Lehdistökuvat:

www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 2. krs
Avoinna: ti-su 11–19, ma suljettu
Vapaa pääsy

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Jari Björklöv, HAM, puh. 050 377 0956, jari.bjorklov@hel.fi
näyttelyn kuraattori Harri Kalha, harri.kalha@gmail.com
tiedottaja Karri Buchert, HAM, puh. 050 304 6707, karri.buchert@hel.fi

Kuvat

Tuntematon esiintyjä, valokuva ensimmäisen maailmansodan ranskalaisten sotavankien teatteriesityksestä Saksassa 1914─1918. Yksityiskokoelma.
Tuntematon esiintyjä, valokuva ensimmäisen maailmansodan ranskalaisten sotavankien teatteriesityksestä Saksassa 1914─1918. Yksityiskokoelma.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme