Suljetuissa Helsingin kirjastoissa, kulttuuritaloissa, liikuntapaikoissa ja museoissa kunnostetaan paikkoja

Uimahalleja ja muita liikuntapaikkoja kunnostetaan koronaepidemian aikana
Sisäliikuntapaikkojen ovien sulkeuduttua niissä aloitettiin välittömästi liikuntapaikkojen kunnostustyöt. Uima- ja sisäliikuntahalleissa on viimeiset viikot remontoitu ja tehty huoltotoimenpiteitä ripeällä tahdilla oman henkilöstön voimin. Muun muassa Pirkkolassa on saunoja paneloitu, laatoituksia, sosiaalitiloja ja kuntosalilaitteita korjattu ja seiniä maalattu. Myllypuron aluetiimin toimipaikoissa puolestaan on pesty, desinfioitu, siistitty ja kunnostettu paikkoja niin sisällä kuin ulkona. Laajempiin kunnostustöihin käytetään ulkopuolisia urakoitsijoita, ja ainakin vielä toimittajat ovat pystyneet tuottamaan palveluja. Suurin osa pakollisista kunnostustöistä saadaan tehtyä ennen kuin hallien ovet jälleen avautuvat asiakkaille.
Helsingin ulkoilualueet pidetään toistaiseksi normaaliin tapaan auki, eli reittejä ja lähiliikuntapaikkoja kunnostetaan sekä huolletaan. Jotta ulkoilu olisi turvallista kaikille, ohjeistamme ja muistutamme ulkoliikuntapaikoissamme opastekylteillä voimassa olevista suosituksista, joita kaikkien kodin ulkopuolella liikkuvien tulee noudattaa.
Kiinnioloaika käytetään hyväksi myös museoissa ja kulttuurikeskuksissa
Helsinginkaupunginmuseossa Aleksanterinkadulla tehdään näkyvä muutostyö, kun kaupunginmuseon museokauppa siirretään aulaan ja nykyinen museokauppatila muutetaan yleisötilaksi. Opasteita uusitaan, Lasten kaupunki- ja Valitut palat -näyttelyihin tehdään kunnostustöitä, ja Falkmanin siiven työpaja- ja kokoustilat kunnostetaan. Kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa rakennetaan kiivaasti uutta Kaupunkiruokaa-näyttelyä, jotta se on valmis, kun ovet saa jälleen avata yleisölle. Myös Työväenasuntomuseota ja Ruiskumestarin taloa kunnostetaan ja ne ovat valmiina ottamaan kävijät vastaan heti, kun ovien avaaminen sallitaan. Museon sisältöjä työstetään jatkuvasti laajan yleisön käytettäväksi, vaikka omalta kotisohvalta käsin.
HAM Helsingin taidemuseossa monet toiminnot jatkuvat, vaikka näyttelytilat ovatkin suljettuna. Taidetta tuodaan monimuotoisesti kaupunkilaisten iloksi niin digitaalisten näyttelykierrosten kuin taidepajojenkin muodossa. Taideteoslainoja kuntotarkastetaan, teoksia dokumentoidaan ja niiden tietoja tallennetaan kokoelmanhallintajärjestelmään. Tulevia sijoitettavan taiteen teoksia puolestaan valmistellaan ja konservoidaan. Tennispalatsin museotiloissa valmistellaan ja rakennetaan tulevia näyttelyitä sekä huolletaan yleisötiloja.
Kaupungin kulttuurikeskuksissa tehdään nyt myös peruskorjauksia ja muun muassa ilmastoinnin puhdistustöitä. Vuotalon salin parkettilattia korjataan, Malmitalon lasikattoa korjataan ja kaikissa taloissa suoritetaan tärkeitä esitystekniikan huoltotöitä.
Kirjastotilojakin siivotaan, järjestellään ja remontoidaan sulkuaikana
Vallilan kirjaston oli tarkoitus olla kesällä kiinni lattiaremontin takia, mutta remontti toteutetaan nyt, kun kirjastot ovat suljettuja. Myös keskustakirjasto Oodissa tehdään takuukorjauksia, kunnostetaan lattioita ja viimeistellään keskeneräisiä studiotiloja. Kaikissa kirjastoissa hoidetaan kokoelmaa poistamalla vanhaa ja kulunutta aineistoa.Syksyn uutuuksien valinta on käynnissä ja uusia kirjoja saapuu kokoelmiin odottamaan asiakkaita. Myös poikkeusolosuhteissa kirjastoammattilaiset palvelevat asiakkaita Helmet-chatissa, puhelimitse, sosiaalisessa mediassa sekä Kysy kirjastonhoitajalta -verkkopalvelussa. Kirjailijavierailuja ja satutunteja striimataan verkkoon ja e-kirjaston kokoelmaa kasvatetaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.
Nuoriso-ohjaajat jalkautuvat asuinalueilla ja ovat entistä enemmän läsnä verkossa ja somessa
Nuorisotilojen ollessa suljettuina pääkaupunkiseudun kuntien nuorisopalvelut tekevät nyt työtä pääasiallisesti jalkautumalla alueellisesti ja yli pääkaupunkiseudun kuntarajojen sekä somen ja digitaalisten välineiden avulla. ”Nuoret voivat olla somen välityksellä yhteydessä suoraan nuoriso-ohjaajiin ja saada yksilöllistä tukea ja tietoa vallitsevasta tilanteesta. Tälle näyttää olevan aivan erityinen tarve. Esimerkiksi Helsingissä Malmin nuorisotyöyksikön työntekijät ovat saaneet viikon aikana nuorilta yli sata yhteydenottoa, joissa on paitsi vaihdettu kuulumisia tai pyydetty apuja etäkoulunkäynnin haasteisiin, myös purettu yksinäisyyttä, ahdistusta ja perhetilanteita sekä huolta omasta ja muiden terveydentilasta”, kertoo Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka.
Vaikka uusia kanavia ja uudenlaista yhteydenpitoa nuoriin on otettu käyttöön pikavauhdilla, itse toimintoja ei ole laitettu uusiksi, vaan somessa on pyritty järjestämään saman tyyppistä toimintaa kuin nuorisotalon normiarjessakin. ”Esimerkiksi instagram-livelähetyksien avulla olemme järjestäneet kokkausiltoja, pelaamme bingoa ja aliasta tai ihan vain juttelemme ja hengailemme yhdessä. Toiminnot ovat sujuneet hyvin ja niille on selkeä tilaus. Parhaimmillaan livelähetyksillä on ollut kuutisenkymmentä seuraajaa”, iloitsee toiminnanjohtaja Minna Sirviö Malmin nuorisotyöyksiköstä.
Nuorisopalveluissa järjestetään myös suositun TikTok-sovelluksen avulla mm. tanssitunteja sekä nuorten keskuudessa suosittuja haastetehtäviä. Livestreamien avulla toteutetaan mm. kädentaitojen ja liikunnan ohjausta ja digitaalisissa kanavissa tarjotaan myös apua koulunkäyntiin. Digitaalisen nuorisotyön ohella myös jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään tällä hetkellä normaalia tehostetummin, sillä mahdollisesti ulkona liikkuvien nuorten on tärkeää saada oikeaa tietoa vallitsevasta tilanteesta.
Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi, englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu neljästä palvelukokonaisuudesta, kirjasto, kulttuuri, liikunta ja nuoriso sekä yhteisistä palveluista. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202517.6.2025 20:21:17 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 17.6.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi muun muassa uuden Lasten liikennekaupungin ja Hermanninrannan/Kalasataman nuorisotilan tarveselvitykset sekä keppihevosharrastusta koskevan lausunnon. Lisäksi lautakunta hyväksyi esityksen Helsingin kaupunginorkesterin uudesta intendetistä, FM Jari Eskolasta.
Helsingin kaupunki tarjoaa Pride-viikolla runsaasti sateenkaarevaa ohjelmaa17.6.2025 14:19:55 EEST | Tiedote
Helsingin kulttuurikeskuksissa, kirjastoissa, kaupunginmuseossa ja nuorisopalveluissa juhlistetaan yhdenvertaisuutta järjestämällä Pride-viikolla 23.–29.6. monimuotoista ohjelmaa, kuten työpajoja, musiikkiesityksiä ja satutunteja. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin toiminnassa ympärivuotisesti.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202512.6.2025 14:36:02 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 17.6.2025 esityslista on julkaistu. Kyseessä on valtuustokauden uuden lautakunnan kokoonpanon ensimmäinen kokous.
Uusi ilmaisfestivaali Koffarin Kinofest tuo elokuvia ja rytmimusiikkia Sinebrychoffin puistoon elokuussa12.6.2025 12:41:14 EEST | Tiedote
Sinebrychoffin puistossa järjestetään uusi ilmainen kaupunkifestivaali Koffarin Kinofest elokuun puolivälissä. Festivaalilla kuullaan rytmimusiikkia Suomen parhailta jazz-, blues- ja soul-artisteilta ja jokaisen illan päättää elokuva. Elokuvaohjelmistossa nähdään mm. tuore musiikkidokumentti Becoming Led Zeppelin. Tapahtuma on Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-hanke.
Vuorovaikutteinen mediataidenäyttely Oceanaia: Bloom of Synthesis avautuu Oodissa9.6.2025 11:47:21 EEST | Tiedote
Kesäkuussa Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutio-tilassa avautuu vuorovaikutteinen taideteos Oceanaia: Bloom of Synthesis, joka yhdistää kuvataiteen, pelisuunnittelun ja tieteen. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 18.6.–17.8.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme