Lapin ELY-keskus

Suojateitä poistetaan liikenneturvallisuussyistä

Jaa

Lapin ELY-keskus jatkaa turvattomien ja nykyohjeistuksen vastaisten suojateiden poistoja. Tänä kesänä suojateitä poistetaan valtatiellä 5 Kemijärvellä, Isokylällä ja Tohmossa sekä valtatiellä 21 Karungissa.

Kesän 2021 päällysteurakan yhteydessä tehty suojatien päivitystyö. Kuva: Jesse Kananen
Kesän 2021 päällysteurakan yhteydessä tehty suojatien päivitystyö. Kuva: Jesse Kananen

Suojateiden poistot tehdään päällysteurakan yhteydessä kesä–heinäkuussa. Suojatien poistolla tarkoitetaan tiemerkintöjen ja liikennemerkkien poistamista. Ennen poistamista suojatien tarpeellisuus ja turvallisuus on arvioitu.

Lapin ELY-keskus teetti vuonna 2020 alueensa maanteitä koskevan suojatieselvityksen, jossa kartoitettiin ELY-keskuksen hallinnoimien suojateiden ohjeiden mukaisuus. Lapin ELY-keskuksen maantieverkolla on yli 600 suojatietä. Poistettavat suojatiet kuuluvat ohjeiden vastaisiin. Poistot aloitettiin viime kesänä Pelkosenniemeltä ja Sallasta. Tänä kesänä jatketaan työtä valtateiden 5 ja 21 päällysteurakoiden yhteydessä.

Tänä kesänä poistettavia suojateitä on kuusi kappaletta, joista viisi on valtatiellä 5 Kemijärvellä, Isokylällä yksi ja Tohmossa neljä sekä yksi valtatiellä 21 Karungissa. Kaikki poistettavat suojatiet ovat nopeusrajoitusalueella 60 km/h. Nopeusrajoitus saa enimmillään olla 50 km/h, jos alueella on tiemerkinnöin ja liikennemerkein merkittyjä suojateitä. Valta- ja kantateillä ei suosita alhaisia nopeusrajoituksia kuten 50 km/h liikenteen välityskyvyn heikkenemisen vuoksi, ellei liikenneympäristö tue sitä. Karungissa eteläisin suojatie poistetaan ja kaksi pohjoisinta suojatietä jäävät palvelemaan alueen toimintoja ja alueen nopeusrajoitus lasketaan 50 km/h lyhyellä matkalla.

Osaan kohteista, joista suojatie poistetaan, asennetaan liikennemerkki varoittamaan tienkohdasta, jossa jalankulkijat ylittävät tien tai siirtyvät ajoradalle. Jalankulkijoista varoittavaa liikennemerkkiä käytetään esimerkiksi tilanteissa, joissa jalankulku- ja pyörätie päättyy tai vaihtaa puolta. Merkkiä voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa suojatie on poistettu.

Pelkät tiemerkinnät ja liikennemerkit eivät tee tienylityksestä turvallista. Pahimmillaan suojatie luo harhaanjohtavan turvallisuudentunteen tien ylitykseen. Onkin turvallisempaa ylittää tie vaihtoehtoisen reitin kautta tai turvallisuutta noudattaen silloin kun autoja ei tule. Suojatie poistetaan, jos se on turvaton, vähällä käytöllä tai tarpeeton. Poistettavissa kohteissa on arvioitu, ettei suojatie lisää tienylityksen turvallisuutta.

Työ jatkuu tulevina vuosina päällysteurakoiden yhteydessä. Ohjeiden vastaisia suojateitä poistetaan, nopeusrajoituksia alennetaan ja/tai suojateiden rakenteita parannetaan. Vilkkaimmille suojateille on esitetty parannustoimenpiteeksi esimerkiksi keskisaarekkeen rakentamista. Näitä pyritään toteuttamaan käytettävissä olevien päällystemäärärahojen mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusvastaava Merja Lämsä, 0295 037 240, merja.lamsa(at)ely-keskus.fi.

Kuvat

Kesän 2021 päällysteurakan yhteydessä tehty suojatien päivitystyö. Kuva: Jesse Kananen
Kesän 2021 päällysteurakan yhteydessä tehty suojatien päivitystyö. Kuva: Jesse Kananen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme