Suojele harjuluonnon monimuotoisuutta - älä poimi, tallaa tai siirrä rauhoitettua kangasvuokkoa
Kangasvuokko on kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja, jota voit päästä ihailemaan harjuilla ja kuivilla, valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt. Viimeisimmässä Suomen lajien punaisessa kirjassa laji listattiin vaarantuneeksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokkoa uhkaa rakentaminen, tallaaminen ja edelleen myös kasvien poiminen ja siirtäminen puutarhoihin. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.

Rauhoituksesta huolimatta kangasvuokkoja (Pulsatilla vernalis) poimitaan ja siirretään edelleen pihoihin jonkin verran. Rauhoitetun kangasvuokon tai sen osan poimiminen, kerääminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on kielletty. Kielto koskee myös kasvin siementen keräämistä. Maljakossa kukat kuihtuvat hyvin nopeasti, ja kasvupaikan suhteen kasvi on vaatelias eikä todennäköisesti tule menestymään pihaan siirrettynä. Lisäksi kangasvuokolla on laaja juurakko, joka vaurioituu, kun kasvi kaivetaan maasta ylös.
Kuten monet muutkin luonnonkasvit, kukkiva kangasvuokko on kaunein omassa luonnonympäristössään. Taimitarhoilta puutarhaharrastajat voivat hankkia pihaansa näyttäviä kangasvuokon sukulaiskasveja, esimerkiksi tarhakylmänkukkia tai arovuokkoja.
Kangasvuokko tarjoaa mettä kevään ensimmäisille pölyttäjille
Kangasvuokko kukkii yleensä toukokuussa, ensimmäiset jo huhtikuussa. Kangasvuokon kookkaat, pehmeäkarvaiset kukat tarjoavat mettä palkkioksi pölyttäjille. Auki olevalla kukalla voi olla leveyttä jopa kymmenen senttiä. Kukat ovat yleensä kermanvalkoiset, mutta Etelä-Savossa tavataan yksittäisillä paikoilla myös liilanpunaista värimuotoa. Kukinnan jälkeen kukkaperät saattavat nousta yli 30 cm:n korkeuteen, jotta lenninhaivenella varustetuilla siemenillä olisi mahdollisimman hyvät leviämismahdollisuudet.
Kangasvuokkoja kerättiin suuria määriä myyntiin 1900-luvun alussa. Myynti kiellettiin vuonna 1926 ja laji rauhoitettiin jo vuonna 1952. Kangasvuokko oli ensimmäinen luonnonsuojelulain turvan saanut kasvi. Keräämistä merkittävämmäksi kangasvuokon uhkatekijäksi on noussut kasvupaikkojen umpeenkasvu ja tuhoutuminen mm. soranoton tai voimakkaiden metsätaloustoimien seurauksena.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtajan virkaa haki 23 henkilöä12.5.2022 11:31:50 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaa haki määräaikaan 5.5.2022 mennessä 23 henkilöä. Kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Virka täytetään enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2022 alkaen. Nimityspäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Virkaan valittava vastuualueen johtaja toimii yhdessä muiden toimijoiden kanssa alueen elinvoiman edistäjänä, yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymiskyvyn vahvistajana sekä työvoiman kohtaannon, osaamisen ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäjänä. Johtaja johtaa vastuualuetta ja vastaa erityisesti ohjaavien ministeriöiden ja keskushallinnon virastojen kanssa sovittujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.
Etelä-Savon elinkeinoelämällä sumeat talousnäkymät10.5.2022 12:58:02 EEST | Tiedote
Helmikuussa julkistetun pk-barometrin mukaan Etelä-Savon yritysten talousnäkymät olivat alkuvuodesta melko hyvät, tosin hieman heikommat kuin maassa keskimäärin. Venäjän Ukrainassa aloittama sota on heikentänyt yritysten talousnäkymiä, jotka ovat nyt erittäin sumeat.
Etelä-Savossa työttömiä noin 1 300 vähemmän kuin vuosi sitten2.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa oli maaliskuun lopussa 5 916 työtöntä. Se on lähes 1300 vuodentakaista vähemmän. Lomautettuja oli 681, eli 41,5 % vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä nousi kuitenkin helmikuusta 45:llä.
Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma vuoteen 2027 päivitetty – puhtaiden vesien säilyttäminen vaatii tekoja21.4.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Puhtaat vedet ja eliöstöltään rikas vesiympäristö takaavat turvalliset juoma- ja uimavedet ja hyvät kalavedet. Hyvästä veden laadusta hyötyvät niin alueen asukkaat kuin elinkeinotkin. Vesien tilan parantaminen ja ylläpitäminen vaatii tekoja, rahaa ja pitkäjänteisyyttä sekä hyvää suunnittelua. Valtioneuvosto on hyväksynyt vesienhoidon kolmannelle kaudelle vuoteen 2027 ulottuvat vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman.
Saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetusta ja käsittelyä selvitettiin Etelä-Savossa5.4.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon haja-asutusalueella merkittävä osa jätevirrasta muodostuu saostus- ja umpisäiliölietteistä. Etelä-Savon ELY-keskuksen tuoreen selvityksen mukaan saostus- ja umpisäiliöiden tyhjentämisen ja käsittelyn ohjaaminen on kehittynyt viime vuosina. Lietteiden kuljetukseen ja käsittelyyn liittyy kuitenkin kehitystarpeita, joihin tulee yhteisesti panostaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme