Rud Pedersen Public Affairs

Suomalainen hiilensidontasektori vaarassa

Jaa
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa oppaassa vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden hyviin käytäntöihin on riskinä, että suomalaisten biologisten hiilensidontatoimien suuri potentiaali jää hyödyntämättä.

Hiilensidonta ry on huolestunut oppaan akateemisesta lähestymiskulmasta. Yhdistyksen puheenjohtajan Matti Toivosen mukaan oppaan valmisteluprosessi olisi tuottanut realistisemman tuloksen, jos sen valmistelu olisi ollut avoimempaa ja osallistavampaa:

”Hiilensidontapalveluiden tuottajat saivat yhden mahdollisuuden kommentoida luonnosta. Varsinaiseen vuoropuheluun emme päässeet. Toimijoiden käytännön näkemykset jäivät hyödyntämättä tärkeässä hankkeessa, joka ohjaa Suomen kansallista sääntelyä ja hallituksen kantaa EU:ssa. Olisimme toivoneet kattavampaa konsultaatiota myös kompensaation ostajien ja metsänomistajien suuntaan etenkin, kun markkina- ja sääntelytilanne elävät koko ajan.”

Kaksoislaskentakysymykseen opas ei tuo ratkaisua. Oppaassa todetaan, etteivät yritykset voi käyttää suomalaista kompensaatiota tukemaan niiden pyrkimystä hiilineutraaliuteen. Syynä tähän on kaiken Suomen metsien hiilensidonnan kuuluminen valtiolle. Kun sidottu hiili käytetään valtion tavoitteiden saavuttamiseen, metsänomistaja ei voi myydä sitä kellekään.

Oppaassa esitetään yrityksille hiilineutraaliusväittämän sijalle ”Hiilineutraali Suomi” -mainintaa vapaaehtoisesta ilmastotyöstä.

”Yritykset ovat paljon halukkaampia hankkimaan kompensaatiota hiilineutraaliutensa tukemiseen,” toteaa Toivonen. ”Tarjottu vaihtoehto ’Hiilineutraali Suomi’ ei auta yrityksiä täyttämään lupauksiaan hiilineutraaliudesta. Vapaaehtoisen hiilensidonnan markkinat valuvat kysynnän tyrehtyessä pois suomalaisilta toimijoilta ja metsänomistajilta.”

Toivonen odottaa hallitukselta nopeita toimia: ”Seuraavan hallituksen on ratkaistava kaksoislaskentaongelma kansallisella tasolla esimerkiksi vapaaehtoisten kompensaatioiden rekisterillä. Emme voi jäädä odottamaan vuosiksi EU:n päätöksiä. Jahkaillessamme Suomi tuhoaa mahdollisuutensa tuottaa laadukkaita ilmastonpelastamispalveluita samaan aikaan, kun globaalit hiilensidonta- ja kompensaatiomarkkinat kasvavat lähitulevaisuudessa kovaa vauhtia.”

Opas vapaaehtoisen hiilimarkkinoiden hyviin käytäntöihin: Vapaaehtoisten ilmastotekojen edistäminen ilmastoyksiköillä: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164604

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Hiilensidonta ry
puheenjohtaja Matti Toivonen 040 0633033
pääsihteeri Kimmo Collander 050 431 4982

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rud Pedersen Public Affairs
Annankatu 12 A 17
00120 Helsinki

https://www.rudpedersen.com/

Hiilensidonta ry

Hiilensidonta ry:n jäsenet auttavat yrityksiä ja kuluttajia saavuttamaan hiilineutraaliuden ja -negatiivisuuden. Kumppaninamme on suomalainen luonto. Metsät, suot ja pellot sitovat ja varastoivat hiiltä luotettavasti ja uskottavasti.

https://www.hiilensidontary.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rud Pedersen Public Affairs

Siltojen rakentamista Ukrainan ja Euroopan välille: Rud Pedersen Group avaa toimiston Kiovaan25.4.2023 11:44:45 EEST | Tiedote

Rud Pedersen Group avaa toimiston Ukrainan Kiovaan. Toimisto on uusin lisä Euroopan johtavan yhteiskuntapoliittiseen vaikuttamisen ja viestintään erikoistuneen konsernin toimistoverkostossa. Uusi toimisto toimii paikallisena ja luotettavana kumppanina yrityksille, instituutioille ja organisaatioille, jotka haluavat tehdä yhteistyötä ja kehittää liiketoimintaansa Ukrainassa. Uuden toimiston myötä Rud Pedersen Group toimii sillanrakentajana ja haluaa edistää integroitunutta Eurooppaa, jossa Ukrainalla on tärkeä rooli.

Rud Pedersen Group avaa jo viidennen uuden toimiston tänä vuonna – nyt Bulgariaan13.6.2022 14:43:06 EEST | Tiedote

Yhteiskuntapoliittiseen neuvonantoon, päättäjävaikuttamiseen ja strategiseen viestintään keskittynyt konsulttitoimisto Rud Pedersen Group rantautuu Bulgariaan perustamalla toimiston pääkaupunki Sofiaan. Toimisto Bulgariassa on uusi merkittävä virstanpylväs Rud Pedersenin strategiassa kohti uusia ja tärkeitä markkinoita Itä- ja Etelä-Euroopassa. Sofia on konsernin viides uusi avaus tänä vuonna ja seuraa toimistoja Lontoossa, Pariisissa, Varsovassa ja Riiassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme