Liikennevakuutuskeskus

Suomalainen liikennevakuutus ei enää kesäkuusta alkaen käy Venäjällä

Jaa
Liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa irtisanottiin vuosi sitten, ja ne päättyvät toukokuun lopussa. Sen jälkeen näihin maihin ajettaessa on ostettava vakuutus paikalliselta vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä.
Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Kuvassa on liikennettä Moskovassa. Kuva: Mostphotos,
Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Kuvassa on liikennettä Moskovassa. Kuva: Mostphotos,

Kesäkuun alussa kaikki vihreä kortti -sopimuksen nojalla Venäjällä ja Valko-Venäjällä voimassa olleet liikennevakuutukset raukeavat. Sen jälkeen suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi enää matkustaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Osa vakuutusyhtiöistä on lopettanut uusien vihreiden korttien myöntämisen näihin maihin jo aiemmin.

- Kaikki vihreät kortit Venäjälle ja Valko-Venäjälle todellakin mitätöityvät kesäkuun alusta alkaen. Jos matkustaa näihin maihin aiemmin, kun vihreä kortti on vielä voimassa, täytyy viimeistään kesäkuun alussa hankkia liikennevakuutus paikalliselta toimijalta. Muuten ajaa ilman vakuutusta, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen muistuttaa.

Liikennevakuutus on pakollinen myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä. 1.6.2023 alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

- Venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi. Liikennevakuutuskeskuksen saamien tietojen mukaan vakuutuksia myydään Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Vartiuksen rajanylityspaikoilla, ja myyntipisteet ovat auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä, Jumppanen sanoo.

Mahdolliset vahingot korvataan tapahtumamaan lainsäädännön perusteella. Ennen matkaa on aiheellista selvittää tärkeimmät erot maiden välillä korvausten ja toimintatapojen osalta. Liikennevakuutuskeskus ei käsittele Venäjällä tai Valko-Venäjällä tapahtuneita liikennevahinkoja.

Vihreä kortti -muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen, eli esimerkiksi venäläisen ajoneuvon Suomessa aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.

Venäläisten ja valkovenäläisten matkustaminen Suomeen 

Liikennevakuutus on pakollinen Suomeen tultaessa. Suomen rajoilla liikennevakuutuksia myy Tulli. Vakuutus myönnetään vähintään 30 päiväksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Jos vakuutukseen tarvitsee Suomessa jatkoaikaa, sen voi ostaa Tullista tai Liikennevakuutuskeskukselta. Suomesta ostettu rajaliikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä.

Mikä on liikennevakuuttamisen vihreä kortti?

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se helpottaa omalla autolla ulkomailla matkustavia, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta.

Vakuutuksen voimassaolon osoittavan vihreän kortin saa Suomessa sähköisenä maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Yleensä vihreä kortti on asiakkaalle toimitettava mustavalkoinen pdf-tiedosto, joka tulostetaan mukaan.

Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä. Näihin maihin matkustettaessa ei siis välttämättä tarvitse pyytää vihreää korttia vakuutusyhtiöstä.Se kuitenkin helpottaa asiointia valtioiden rajoilla sekä mahdollisen liikennevahingon sattuessa.

ETA-maiden ulkopuolisissa vihreä kortti -järjestelmään kuuluvissa maissa kortti on oltava aina mukana. Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin mentäessä on kyseisen maan rajalta hankittava siellä voimassa oleva liikennevakuutus.

Lisätietoja suomeksi

Lisätietoja venäjäksi

Lisätietoja englanniksi

Lisätietoja:  

Liikennevakuutuskeskus johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543 

etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Kuvassa on liikennettä Moskovassa. Kuva: Mostphotos,
Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Kuvassa on liikennettä Moskovassa. Kuva: Mostphotos,
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Blogi: Liikenneturvallisuus – tilastoja vai tunnetta?30.5.2023 09:20:00 EEST | Blogi

Tieliikenne on viimeisten vuosikymmenten aikana lisääntynyt merkittävästi. Samanaikaisesti myös liikenteen objektiivisesti mitattu turvallisuus on parantunut merkittävästi, mutta liikenneturvallisuutta voi lähestyä numeroiden lisäksi tunteen kautta. Liikenteessä turvallisuuden tunteen lujittamista kaipaavat ensi sijassa liikenteen heikoimmat, eli suojattomat kulkijat, Liikennevakuutuskeskuksen toimitusjohtaja J-P Halmeenmäki kirjoittaa blogissaan.

Driving a car to Russia becoming significantly harder22.5.2023 07:50:13 EEST | Press release

From the beginning of June, a Finnish motor liability insurance policy will no longer be accepted in Russia and Belarus as the international Green Card agreements on motor liability insurance expire. Motorists need to have a local insurance policy valid in Russia. However, the terms and conditions of foreign insurance policies may come with some unpleasant surprises for motorists from Finland. The Finnish Ministry of Foreign Affairs recommends avoiding all travel to Russia and Belarus.

Autoilu Venäjälle vaikeutuu merkittävästi22.5.2023 07:34:48 EEST | Tiedote

Suomalainen liikennevakuutus ei käy Venäjällä ja Valko-Venäjällä kesäkuun alusta alkaen, kun liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset päättyvät. Autoilijalla tulee olla Venäjällä voimassa oleva paikallinen vakuutus, mutta ulkomaisten vakuutuksien ehdot saattavat aiheuttaa suomalaisille ikäviä yllätyksiä. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme