Validor Oy

Suomalainen Validor Oy julkaisee koronarokotustodistuspalvelun ensimmäisenä Suomessa

Jaa

Etälääkäripalveluita tarjoava Validor Oy lanseeraa digitaalisen ja kansainväliseen käyttöön soveltuvan tietoturvallisen koronarokotustodistuspalvelun osoitteessa https://rokotustodistus.fi.

Validorin palvelu rokotustodistus.fi tunnistaa asiakkaan käyttämällä vahvaa tunnistautumista, pyytää tarvittavat henkilötiedot ja näiden pohjalta lääkäri luo tarvittavan paperisen todistuksen sisältäen suojatut digitaaliset varmenteet. Järjestelmä luo myös sähköisen rokotustodistuksen QR-koodin muodossa, ja se sisältää protokollan väärentämisen estoon. Lopputuloksena on eHealth networkin ja WHO:n suositusten mukainen kansainvälinen lääkärintodistus koronarokotusohjelman läpikäymisestä allekirjoituksineen ja leimoineen. Suomalaiset potilasasiakirjamerkinnät tehdään asianmukaisesti, ja ne näkyvät potilaan omakannassa. Todistus kirjoitetaan ainoastaan, mikäli Kanta-arkistossa on tieto rokotusohjelman läpikäymisestä.

Pandemiatilanteessa rokotustodistus on kullan arvoinen ja haluttu dokumentti. Rokotustodistuspalvelua on esitetty Suomessa korkean prioriteetin hankkeeksi yli puoluerajojen. Maailmalla niin ikään kaivataan luotettavaa rokotustodistusta, ja valtava kysyntä onkin luonut markkinat väärennettyjä koronatesti- ja koronarokotustodistuksia tuottaville rikollisille. Euroopan neuvosto ohjasi joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021 eHealth Networkia, Euroopan maiden yhteisprojektia rajattoman Euroopan terveydenhuoltoa varten, luomaan ohjeistuksen Euroopassa hyväksyttäviä rokotustodistuksia varten. Muutama kuukausi myöhemmin EU:n komissio päätti esittää jäsenvaltioiden yhteisen Digital Green Certificaten luomista pohjautuen edellämainittuihin ohjeistuksiin. Myös World Health Organization (WHO) loi ohjeet älykkään kansainvälisen rokotustodistuksen kirjoittamiseksi. Rokotustodistus.fi:n luoma QR-koodi sisältää julkiseen avaimeen perustuvan digitaalisen allekirjoituksen ja on yhtenevä sekä EU:n että WHO:n suositusten kanssa.

Rokotusten yleistyessä rokotustodistuksesta on tulossa jo hyväksytty matkustusasiakirja. Finnair onkin jo ilmoittanut hyväksyvänsä koronarokotustodistukset matkustusdokumentiksi 11.5.2021 alkaen. Rikollisten tuottamien väärennettyjen todistuksien vastaisesti Rokotustodistus.fi:n todistus on turvallinen. Se on Suomessa laillistettujen lääkärien kirjoittama virallinen lääkärintodistus ja käytännössä mahdoton väärentää. Todistuksen sähköinen osa perustuu QR-koodiin ja julkisen avaimen salaukseen. Tämä estää todistusten väärentämisen ja samalla mahdollistaa todistuksen koneellisen lukemisen ja varmentamisen ilman henkilötietojen lähettämistä internetiin tai tallentamista keskitetyille palvelimille. QR-koodi toimii yhtä hyvin sekä sähköisesti älypuhelimen näytöltä että paperiseen todistukseen tulostettuna.

Todistuksen aitouden varmentaminen vaatii toimiakseen ainoastaan älypuhelimen tai tietokoneeseen liitetyn QR-koodin lukijan sekä internetyhteyden, jonka avulla digitaalisen allekirjoituksen julkinen avain haetaan. Varmennuspalvelu toimii osoitteessa www.validor.fi/QR ja se toimii myös offline-tilassa, kunhan sivu on kertaalleen ladattu. Tämä mahdollistaa todistuksen varmentamisen myös kansainvälisesti, eikä järjestelmä tarvitse erillistä ohjelmistojen asentamista. Todentaminen ei vaadi yhteyksiä minkäänlaisiin potilastietoihin, rekistereihin, tai terveydenhuollon järjestelmiin, eikä se ole mitenkään niiden toiminnoista riippuvainen.

Kukin jäsenvaltio päättää itsenäisesti rajojensa seurannasta ja vaatimuksista vapaalle liikkuvuudelle. Useat jäsenvaltiot kuten Viro, Tanska, Kypros, Kreikka, Unkari, Puola, Espanja ja Portugali, sekä EU:n ulkopuoliset Islanti ja Iso-Britannia ovat ottamassa tai jo ottaneet käyttöönsä koronarokotustodistukset rajavalvonnassa tai koeajavat kansallisia digitaalisia ratkaisuja yhteiskunnan avaamiseen. Tavoitteena on rajaliikenteen helpottaminen asianmukaista rokotustodistusta näytettäessä. Ei ole kuitenkaan takeita siitä, että tämä Digital Green Certificate:n pohjalta luotu todistus toimii EU:n ulkopuolella. Myös Suomessa on kehitteillä useita koronarokotustodistuksia sekä julkisen että yksityisten tahojen toimesta. Validor Oy kannustaa heitä tarjoamaan vähintään yhtä tietoturvallista todistusta kuin rokotustodistus.fi:n kautta saatava todistus on.

Koronaviruspandemian jatkuessa on entistä tärkeämpää, että jokaisella suomalaisella on luotettava ja yhdenvertainen mahdollisuus saada luotettava todistus koronarokotuksestaan mahdollisimman nopeasti. Validor ei kannusta ylimääräiseen matkusteluun ennen kun pandemia helpottaa, mutta pelkkä todistuksen hankala saaminen tai julkisen rokotustodistuksen kehityksen odottaminen ei voi olla este liikkumiselle, kun muut rajoitukset poistuvat.

Visiomme on, että jokainen koronavirusta vastaan rokotettu suomalainen saa edullisesti halutessaan rokotuksestaan pätevän ja digitaalisen varmenteen sisältävän todistuksen, joka mahdollistaa myös rokotussarjan todentamisen muualla maailmalla. Palvelu pyrkii samalla helpottamaan julkisen terveydenhuollon todistuksista lisääntynyttä työkuormaa.

https://validor.fi
https://rokotustodistus.fi
https://www.validor.fi/QR

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Juho Eineluoto
markkinointijohtaja
juho@validor.fi

Oiva Arvola
lääketieteellinen johtaja
oiva@validor.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Validor Oy
Validor Oy
PL 362
00101 HELSINKI

info@validor.fihttps://rokotustodistus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.