Suomalaisen kuljetussalan kilpailukyky murenee

Kuljetusala on haasteellisessa tilanteessa. Kustannukset ovat nousseet rajusti, dieselin hinta on edelleen korkealla, työvoiman saatavuus huono ja Suomen tieverkoston kunto kyseenalainen.
Tavarakuljetuksen kustannusrakenne on pääpiirteittäin seuraava: kolmannes kuljettajien palkkakuluja, kolmannes polttoainekustannuksia ja kolmannes kalustokuluja, joihin lasketaan pääoma, vakuutukset, korjauskustannukset, renkaat ja muut käyttökulut. Linja-autoliikenteen rakenne poikkeaa tavarakuljetuksesta siten, että palkkojen osuus on noin 50 prosenttia, polttoaineen 25 prosenttia ja muiden kustannusten 25 prosenttia.
Kohonneet kustannukset uhkaavat kuljetusyrittäjien elinkeinoa, aiheuttavat maksuvaikeuksia, kaluston seisottamista ja henkilöstön lomautuksia sekä irtisanomisia. Kuljetuskustannusten nousu välittyy sellaisenaan suoraan hintoihin. Muun muassa oleelliset ruoka ja muut päivittäistarvikkeet tarvitsevat paljon kuljetuskapasiteettia.
Teiden heikko kunto ja huono talvikunnossapito aiheuttavat selkeän liikenneturvallisuusriskin sekä kohoavia huolto- ja korjauskustannuksia. Tiestön kuntoon on panostettava enemmän ja teiden talvikunnossapitoa tehostettava.
Suomessa kuljetusmatkat ovat pitkiä, lisäksi olemme vientivetoinen maa. Tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 98 miljardia euroa ja viennin osuus bruttokansantuotteesta 39 prosenttia vuonna 2021. Tästä tavaraviennin osuus oli Tullin mukaan noin 68,8 miljardia euroa.
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari on huolissaan alan tilanteesta ja vaatii välittömiä toimia toimintamahdollisuuksien turvaamiseksi ja kilpailukyvyn nostamiseksi. Keinoiksi nostamme muun muassa ammattidieselin nopean käyttöönoton. Lisäksi alan vetovoimaa heikentää EU-tasoinen kuljettajien ammattipätevyysvaatimus, jonka mahdollistaman koemallin käyttöönotto on Suomessa alkanut liian hitaasti. Tarveharkinta on poistettava työperäisessä muutossa. Myös ulkomaalaisen kaluston tulee osallistua tiestön ylläpitoon. Edellytämme nopeaa raskaan liikenteen käyttömaksun käyttöönottoa ulkomaalaiselle liikenteelle.
Marja Heinimäki, toimitusjohtaja, Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari
Kauppakamarin Liikenne- ja logistiikkavaliokunta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja HeinimäkiToimitusjohtajaRiihimäen-Hyvinkään kauppakamari
Puh:040 547 8563marja.heinimaki@rihykauppakamari.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari vastustaa Suomirata-hanketta ja sen suunnittelun edistämistä24.5.2023 08:33:00 EEST | Tiedote
Päärata, Helsingin ja Tampereen välinen rautatieyhteys, on Suomen vilkkaimpia raidelinjoja. Sen kehittäminen ja parantaminen tulee nähdä investointina, jolla on merkittäviä liikenteellisiä, taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä. Se on Suomen merkittävin infrastruktuurihanke, jolla on laaja vaikutusalue ja monia etuja.
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari odottaa uudelta hallitukselta välittömiä toimia osaamisperusteisen maahanmuuton lisäämiseksi5.5.2023 08:58:12 EEST | Tiedote
Tuoreesta kauppakamarien jäsenyrityksilleen toteuttamasta talouskyselystä selviää, että jopa 84 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tulevalla hallituskaudella tärkeänä. Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin alueen tulos oli yhteneväinen.
Energiamurros - Energiaratkaisut käännekohdassa - oletko mukana?26.4.2023 10:21:51 EEST | Kutsu
Vuosi 2022 osoitti selkeästi, ettei nykymuotoiset energiaratkaisut ole yhteiskunnallisesti kestäviä. Lisäksi meitä haastaa EU:n tavoite 2030 kasvihuonepäästöjen puolittamiseksi.
Yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi on ratkaisuja – tarvitaan rohkeutta tehdä muutos24.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari vaatii, että osaavan työvoiman saatavuus turvataan ensi vaalikaudella. Osaamisperusteisen maahanmuuton merkittävä kasvattaminen nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistaminen sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistaminen ovat kriittisen tärkeitä.
Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – mutta unohtuiko kyselyssä arvot23.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja yli 80 prosenttia suurista yrityksistä on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme