Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Suomalaisen taiteilijan teos vihitään käyttöön Tukholman keskustassa

Jaa

Suomalaisen taiteilijan Marja Kanervon taideteos VUOSI LUVUT julkistetaan Engelbrektsplanilla Tukholman keskustassa perjantaina 25. elokuuta.

Kuva: Timo Peltonen
Kuva: Timo Peltonen

Teos on osa Kaksi maata – yksi tulevaisuus -hanketta, jonka puitteissa Suomen ja Ruotsin pääkaupunkeihin sijoitetaan julkiset taideteokset osoituksena Suomen ja Ruotsin läheisestä suhteesta. Kaksi maata – yksi tulevaisuus -hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa.

”Taideteokset ilmentävät Ruotsin ja Suomen yhteistä historiaa, avoimia demokratioitamme ja maidemme tiivistä, jatkuvasti syvenevää yhteistyötä eri aloilla. Olen iloinen siitä, että tämä on toteutunut itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikana", Henry Wiklund, Kaksi maata – yksi tulevaisuus -hankkeenpuheenjohtaja kertoo.

Ruotsalaisen taiteilijan Eva Langen teos julkistetaan Helsingin Erottajalla myöhemmin. Taidehankkeessa ovat olleet aktiivisesti mukana kaupunkien taidehallinnot, Stockholm konst ja Helsingin taidemuseo HAM. Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus on vastannut hankkeen hallinnoinnista.

”Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa taiteella on aina ollut tärkeä merkitys. Ruotsin ja Suomen välisenä kulttuurikeskuksena olemme luoneet puitteet dialogille sekä maiden välisille yhteyksille, mikä on hyödyttänyt kaikkia osapuolia prosessin aikana”, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman toteaa.

Tukholman kaupunkineuvos Karin Wanngård iloitsee Tukholman uudesta julkisesta teoksesta.

”Taide kuuluu julkisiin tiloihin. Se muistuttaa meitä siitä, keitä olemme ja mistä tulemme. Tukholma toivottaa tervetulleeksi Marja Kanervon hienon taideteoksen, joka liittyy yhteiseen historiaamme Suomen kanssa”, sanoo Karin Wanngård.

Taideteoksen luominen Engelbrektsplanille on ollut taiteilija Marja Kanervolle mielenkiintoinen haaste.

”Engelbrektsplan sijaitsee keskellä kaupunkia, mutta se on myös läpikulkupaikka. Teoksellani VUOSI LUVUT olen pyrkinyt luomaan mahdollisuuden pysähtyä, kaupunkitilan jossa oleskella. On kiinnostavaa nähdä, miten teos otetaan vastaan ja muuttaako se paikan luonnetta”, kertoo Marja Kanervo.

Julkistamistilaisuus alkaa klo 15.30 paikallista aikaa, ja siihen osallistuvat pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven sekä Tukholman kaupunkineuvos Karin Wanngård, joka vastaanottaa teoksen. Tilaisuudessa esiintyvät Närpes Skolmusikkår, Base23 Stockholm Dance Academy ja kuoro Huutajat.

Lisätietoja antaa Hanasaaren viestintäpäällikkö Håkan Forsgård:
hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh.: +358 40 767 7373

Lehdistökuvia tilaisuudesta on ladattavissa 25. elokuuta klo 18.00 alkaen osoitteessa (Kuva: Hanasaari): https://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/mediahuone/

www.hanaholmen.fi

 

Marja Kanervo

Marja Kanervo on syntynyt Mikkelissä 1958 ja pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän valmistui Suomen Taideakatemian koulusta Helsingissä vuonna 1981 ja opiskeli vuoden Tukholman Konstfackskolanissa 1985-86. Hänen teoksiaan on niin keskeisten suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa kuin julkisina taideteoksina Helsingissä ja muissa kaupungeissa. Hän on saanut Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2001, vuoden ympäristötaideteospalkinnon 2003 sekä Pro Finlandia-mitalin vuonna 2013.

Kaksi maata – yksi tulevaisuus

Kaksi maata – yksi tulevaisuus on maiden aktiivisten kansalaisyhteiskuntien aloitteesta käynnistynyt taidehanke, jonka tuloksena maiden pääkaupungeille lahjoitetaan taideteokset osoituksena maiden läheisistä suhteista niin historian kuin tulevaisuudenkin näkökulmasta.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Håkan Forsgård
Puh: 040 767 7373
hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi

Kuvat

Kuva: Timo Peltonen
Kuva: Timo Peltonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme