POP Pankkikeskus osk

Suomalaisen veri vetää mökille – POP Pankki selvitti mökin ostajien ja myyjien mietteitä

Jaa

Lähes neljä viidestä POP Pankin mökkikyselyn vastaajasta (78 %) on jo ostanut tai vuokrannut mökin ja vajaa viidennes suunnittelee mökin ostamista. Vain alle kolme prosenttia mietti kesäkauden alkaessa mökin myymistä. Tärkein ostokriteeri mökille on tämän sijainti veden äärellä (55,4 % vastaajista). Sen sijaan mökin myynnin taustalta löytyy useampia syitä kuten mökin sijainnin vaihto, sen ylläpito, mutta myös riitaisa suku.

POP Pankin kyselyn mukaan suomalaiset kaipaavat kesällä veden äärelle.
POP Pankin kyselyn mukaan suomalaiset kaipaavat kesällä veden äärelle.

Varsinais-Suomi kiinnostaa mökkipaikkakuntana

Mökin ostoa miettivät ovat kyselyn mukaan erityisen kiinnostuneita Varsinais-Suomen alueesta (20,3 %), joskin myös Uusimaa (17,6 %), Pirkanmaa ja Etelä-Pohjamaan (molempien osuus oli 16,2 %) kiinnostavat myös. Mökin ostoa suunnitelleista vain 5,3 prosenttia oli jo kysynyt lainaa vapaa-ajan asunnon hankintaa varten. Lainaa oli  suunniteltu otettavan joko yli 50 000 euroa (34,3 %) tai alle 20 000 euroa (25,7 %).

POP Pankin tilastojen mukaan eniten vapaa-ajan asuntoluottoja on myönnetty Etelä-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen. Mökkilainaa otetaan keskimäärin noin 48 000 euroa. Vapaa-ajan asuntojen marginaalit vaihtelevat POP Pankeittain. Yleisesti ottaen vapaa-ajan asunnon marginaali voi olla korkeampi kuin vakituiseen asuntoon otetun lainan marginaali. Marginaaliin vaikuttaa muun muassa se, millainen kohde on, missä se sijaitsee ja millaisella tontilla mökki sijaitsee. Lainojen kirjaamisen perusteella huhti-, kesä- ja marraskuu ovat POP Pankeissa aktiivisinta mökkikauppa-aikaa.

Tarjontaa vähemmän kuin kysyntää

Myyntiä miettivistä reilu kolmannes perustelee myyntipäätöstään sillä, että mökin ylläpito on käynyt vaivalloiseksi. Hieman alle viidennes kertoo luopumisensa syyksi sen, että omistaa useamman mökin. Riitaisa sukukin on mainittu myymisen perusteluissa samoin halu vaihtaa mökkiä sen sijainnin vuoksi.

25 prosenttia kyselyyn vastanneiden myyjien mökeistä sijoittuu Keski-Suomeen, toiset 25 prosenttia Lappiin. Kolmannelta sijalta löytyy Etelä-Pohjanmaa (16,7 %). Ostajien keskuudessa trendaavasta Varsinais-Suomesta myytävää löytyy 8,3 prosentilta vastaajista.


Mökkeily se vaan on mahtavaa

Sekä mökin ostamista suunnitelleiden että itse mökkiläisten kolme tärkeintä kriteeriä mökille olivat mökin sijainti veden äärellä (55,4 %), maantieteellinen sijainti (16,2 %) ja mökin sijainti keskellä tai lähellä luontoa (10,8 %).

Lähes 63 prosenttia kyselyyn vastanneista on nauttinut mökkeilystä jo yli 10 vuoden ajan. Tuoreita, alle 2 vuotta mökkeilijöitä oli toiseksi eniten eli reilu 15 prosenttia. Kun unohdetaan ostokriteerit, mökkeily on mukavaa, koska:

”Vaihtelua kerrostaloelämälle, kaikki ei tapahdu napista kääntämällä.”

”Elämän pienimuotoisuus verrattuna kotioloihin. Vaikka tekemistä riittää, niin tarkoituksella vaatimattomana mökkinä pidetty, ei kaupunkiasunnon varustelutasoa omaava mökkeily auttaa rentoutumaan aivan eri tavalla. Ei ole edes nurmikkoa leikattavana.”

”Saa tehdä juuri niitä asioita kuin haluaa: puuhastella, levätä, toteuttaa remontteja, viettää aikaa hyvässä seurassa.”*

Sijainti, sijainti, sijainti

POP Pankki muistuttaa, että sijainti on juurikin se asia, mihin mökin ostoa suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota. Miettiä kannattaa muun muassa sitä, miten helposti mökille pääsee sekä ajallisesti että liikenteellisesti. Jos mökki sijaitsee saaressa, tarvitseeko tätä varten hankkia myös vene?

Sijainnin ja tarpeiden kartoittamisen lisäksi kesämökin tulevat remontit ja vuotuiset ylläpitokulut on hyvä laskelmoida ennakkoon. Näin kustannukset eivät tule yllätyksenä, vaan ne on ennakoitu ajoissa. Pankki muistuttaa myös, että korkosuojaus on neuvoteltavissa vakituisen asunnon lainojen lisäksi vapaa-ajan lainoihin ja myös lainaturvat on mahdollista yhdistää näihin lainoihin.

*Kommentit on poimittu suoraan mökkikyselyn vapaista vastauskommenteista.

Tiedotteen tiedot perustuvat POP Pankin vapaa-ajanlainatilastoihin vuodesta 2010 lähtien sekä POP Pankin huhtikuussa 2022 sidosryhmilleen tekemään Suureen mökkikyselyyn, johon osallistui yli 400 vastaajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

POP Pankin kyselyn mukaan suomalaiset kaipaavat kesällä veden äärelle.
POP Pankin kyselyn mukaan suomalaiset kaipaavat kesällä veden äärelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankki -ryhmä on yli 800 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 19 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö Suomen Vahinkovakuutus Oy (POP Vakuutus), POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus 2021 -tutkimuksen mukaan Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankin ennuste: talouden nopeat muutokset ja epävarmuus luovat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille27.6.2022 07:45:00 EEST | Tiedote

POP Pankki on korjannut joulukuussa antamaansa BKT-ennustettaan kuluvalle vuodelle 2,6 prosentista 1 prosenttiin ja inflaatioennustettaan 2 prosentista 6,5 prosenttiin. Korona, siitä toipuminen ja Ukrainan sota aiheuttavat yleisesti suurta epävarmuutta, mikä näkyy laajasti taloudessa ja kuluttajien arjessa. Euroopan keskuspankin kesälle odotettu koronnosto ja Ukrainan tilanteen kehittyminen antavat askelmerkit syksyyn.

Sulautuminen on virallista - 1,3 miljardin taseen Suomen Osuuspankki on aloittanut toimintansa6.6.2022 09:24:58 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankin, Piikkiön Osuuspankin ja Suupohjan Osuuspankin sulautumisen viimeinen vaihe eli tekninen yhdistyminen suoritettiin onnistuneesti viikonloppuna. Yhdistymisestä syntynyt pankki jatkaa toimintaansa Suomen Osuuspankkina toimitusjohtajanaan Timo Kalliomäki. Taseeltaan uusi pankki on 1,3 miljardia euroa. Asiakkaita pankilla on arviolta 65 000 ja pankki työllistää 140 henkilöä.

Tilinpäätöstiedote: POP Pankille yhteenliittymäajan paras tulos, molemmat liiketoimintasegmentit ylsivät ennätystuloksiinsa16.2.2022 09:04:45 EET | Tiedote

POP Pankki -ryhmän pankki- ja vakuutustoimintasegmentit menestyivät ennätysmäisesti vuonna 2021. Ryhmä teki yhteenliittymän historian parhaan tuloksen, joka oli ennen veroja 44,7 miljoonaa euroa, kun se vertailukaudella oli 12,9 miljoonaa euroa. Ryhmän luottokanta kasvoi vuoden 2021 aikana 9,7 prosenttia 4,2 miljardiin euroon. Luottokannan kasvu vahvisti osaltaan korkokatetta, joka kasvoi 5,7 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme