ELY-keskukset

Suomalaisen vesiosaamisen laaja kokonaisuus näkyvämmäksi maailmalla uuden tarjooman ansiosta

Jaa
Environmental Performance Indexin mukaan suomalainen juomavesi on listattu maailman turvallisimmaksi. Lisäksi suomalainen jäteveden käsittely on sijaluvulla yksi. Suomalainen vesiosaaminen ja ratkaisut on koottu Water Solutions and Expertice from Finland -tarjoomaksi, jonka esittelytilaisuus on 1.3.2023.
Vesipisara.
Vesipisara.

OECD on arvioinut veden kysynnän kasvavan maailmanlaajuisesti jopa 55 % vuosien 2000 ja 2050 välillä. Suurin osa kasvusta tulee teollisuuden tarpeista, energiantuotannosta ja kotitalouksien veden käytön lisääntymisestä. Jo nyt kaksi miljardia ihmistä asuu alueella, jossa on pulaa vedestä. Lisäksi makean veden määrän arvioidaan vähenevän 40 % seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Suomalaiset ovat vuosikymmenien ajan kehittäneet vesiosaamista, jonka ansiosta olemme kansainvälisissä mittauksissa kärjessä sekä sanitaation ja juomaveden, jäteveden käsittelyn, että tekopohjaveden käsittelyssä. Lisäksi meillä on runsaasti uutta teknologiaa ja digitaalisia ratkaisuja veden käytön hallintaan sekä ympäristön saastumisen ehkäisyyn.

EU:n rahoittama vesiosaamisen kasvu- ja kansainvälistymisohjelma on koonnut Tarjooman, joka sisältää suomalaisen vesiosaamisen kärjet ja noin kuudenkymmenen vesialalla toimivan yrityksen ratkaisut ja palvelut. Lisäksi tarjooma esittelee vesialan tutkimus- ja koulutustoiminnan. Tarjoomaa ovat olleet työstämässä maa- ja metsätalousministeriö, Etelä-Savon ELY-keskus, Business Finland, Suomen vesifoorumi sekä alueelliset vesiklusterit.

Tarjooma julkistetaan keskiviikkona 1.3. klo 8.30-10.00.

Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman toinen rahoitushaku

Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen ohjelmaa toteuttaa kaksi rahoitushakua vesiosaamisen kasvua ja kansainvälistymistä edistäville hankkeille. Haku on avoinna 17.3.2023 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankepäällikkö Anitta Sihvonen, Etelä-Savon ELY-keskus, anitta.sihvonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 064

Projektipäällikkö Jertta de Maziéres, maa- ja metsätalousministeriö, jertta.demazieres(at)gov.fi, p. 0295 162 113

Kuvat

Vesipisara.
Vesipisara.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevään kelirikosta arvioidaan vaikeaa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)20.3.2023 10:27:21 EET | Tiedote

Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.

Skärgårdshavets tillstånd väckte intresse i Åbo - 140 deltog i seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden (Egentliga Finland, Satakunta)17.3.2023 09:03:41 EET | Tiedote

NTM-centralen för Egentliga Finland anordnade 16.3. i Åbo ett seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden. På seminariet presenterades färsk forskningskunskap om Skärgårdshavets tillstånd, och bollades idéer om metoder med vilka olika aktörer kan främja skyddet av Skärgårdshavet och minska näringsbelastningen från land.

Saimaan järvilohen pelastamiseen lisääntymisalueita, vaellusväyliä ja resursseja17.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Järvilohen pelastamista seurataan ensimmäistä kertaa tulosmittareilla. Tulosmittareiden perusteella ollaan lajin häviämisen kynnyksellä, mikäli järvilohen hoitokohteissa ja säilytysviljelyssä sekä resursseissa ei tapahdu nopeita muutoksia. Kannanhoidollisten poikasten elossa säilyminen tulee kohentua Saimaalla ja Pielisellä, sillä nykyään poikasista noin 99,8 % ei selviä järvivaelluksesta takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme