Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

SUOMALAISET HALUAISIVAT YRITTÄJÄYSTÄVÄLLISEMMÄN MAAN

Jaa

Suomalaisista 76 prosenttia katsoo, että jos maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittämiseen, siitä hyötyisi koko yhteiskunta, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Mikäli maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittämiseen, siitä hyötyisi koko yhteiskunta (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mikäli maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittämiseen, siitä hyötyisi koko yhteiskunta (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

”Suomalaisten asennoituminen yrittäjyyteen on aina ollut arvostavaa. Muutokset asenteissa yrittäjyyttä kohtaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ovat jääneet vähäisiksi. Useampi suomalainen luottaa yrittäjiin kuin esimerkiksi hallitukseen tai kansalaisjärjestöihin”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus on seurannut suomalaisten suhtautumista yrittämiseen säännöllisesti vuodesta 1986. Viimeisin mittaus tehtiin syksyllä 2019, noin puoli vuotta ennen kriisin puhkeamista taloustilanteen ollessa vielä hyvä.

Myös suomalaisten asennoituminen yrittäjien vaurastumiseen on myönteistä. Enemmistö (56 %) näkee, että yrittäjien vaurastuminen on vain hyvä asia, sillä samalla nousee muidenkin elintaso. Toisella kannalla on reilu viidesosa (22 %). Asenteet ovat muuttuneet viime vuosikymmenen aikana vaurastumiselle positiivisemmiksi. Vuonna 2011 selvästi harvempi suhtautui varauksettoman myönteisesti yrittäjien vaurastumiseen.

”Asennoituminen yrittäjien vaurastumiseen on selkeän ideologinen kysymys. Eri väestöryhmien mielipide-erot ovat suurimmillaan puolueiden äänestäjäryhmien kohdalla. Ne jakaantuvat kahteen leiriin, porvareihin ja vasemmistoon”, sanoo Ilkka Haavisto.

Suurinta tukea yrittäjien vaurastumiselle tulee kokoomusta äänestäviltä (86 %), mutta myös keskustan (73 %), perussuomalaisten (63 %), kristillisdemokraattien (63 %), RKP:n (54 %) ja Liike Nytin (51 %) kannattajat katsovat, ettei yrittäjien vaurastumisessa ole mitään pahaa.

Vasemmistoliiton (27 %), Vihreiden (42 %) ja SDP:n (47 %) kannattajien enemmistö ei suhtaudu yrittäjien vaurastumiseen varauksettoman positiivisesti. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että vasemmistoa äänestävät olisivat yrittäjävastaisia. Selkeä enemmistö näissäkin ryhmissä suhtautuu yrittäjyyteen sinänsä myönteisesti.

Tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 9.10.–22.10.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Kaikkiin tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Ilkka Haavisto: Suomalaiset arvostavat yrittäjyyttä -EVA Artikkeli maanantaina 1.6. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikäli maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittämiseen, siitä hyötyisi koko yhteiskunta (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mikäli maassamme suhtauduttaisiin myönteisemmin yrittämiseen, siitä hyötyisi koko yhteiskunta (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
Tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAIDEN TALOUSKEHITYS VERTAILUSSA: RAJOITUSTOIMIEN SIJAAN TALOUTTA JARRUTTAA PELKO2.7.2020 09:00:00 EESTTiedote

Yhteiskunnan avaaminen rajoitustoimista ei riitä talouden toipumiseen, vaan ratkaisevaa on koronaviruksen leviämistä koskevan pelon nujertaminen. Tätä tulkintaa tukee eri Pohjoismaiden talouskehityksen tarkasteleminen, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Artikkelissa Näin talous kehittyy eri Pohjoismaissa – ratkaisevaa on pelon nujertaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme