Suomalaiset kasvuyritykset: Yritystuet suunnattava tutkimukseen ja kehitykseen

Suomi tavoittelee kansantalouden tutkimus- ja kehitysmenojen ja bruttokansantuotteen suhteen nostamista 4 prosenttiinvuoteen 2030 mennessä. Suomen startup-yhteisön mielestä tavoite on kannatettava, vaikkakaan ei riittävä. T&k-menojen nostaminen toteutuu helpommin mahdollistamalla ja edistämällä harjoittavien yritysten toimintaa. Uudet työpaikat syntyvät uusiin kasvuhakuisiin yrityksiin.
Ratkaisuina ovat työperäistä maahanmuutto, koulutusinvestoinnit sekä yritysten t&k-investointien tukeminen. “Suomi kilpailee kansainvälisistä t&k-investoinneista erityisesti Ruotsin, Baltian ja Saksan kanssa”, Suomen startup-yhteisön ekonomisti Youssef Zad toteaa. “Etenkin osaavan henkilöstön saatavuus, muiden yksiköiden ja asiakkaiden läheisyys sekä julkisten t&k-tukien taso vaikuttavat siihen, mihin maahan yritykset kohdistavat tutkimus- ja kehitystoimintaansa”, Zad kertoo.
T&k-henkilöstön saatavuutteen voidaan vaikuttaa korkeakoulupaikkoja lisäämällä ja saamalla kansainväliset opiskelijat pysymään ja työllistymään Suomessa. Yrityksen muiden yksiköiden läheisyyteen puolestaan voidaan vaikuttaa houkuttelemalla yrityksiä ylipäänsä sijoittumaan Suomeen.
Suomeen lisää yritysklustereita
“Jos onnistumme luomaan Suomeen lisää houkuttelevia yritysklustereita, on myös todennäköistä, että näiden ympärille saadaan rakennettua merkittäviä t&k-investointeja”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen huomauttaa. “Tästä hyvänä esimerkkinä toimii peliteollisuus”, Pakarinen muistuttaa.
T&k-investoinneilla on valtavan positiivinen ulkoisvaikutus koko kansantalouteen. “Yhteiskunnan kannalta ei investointeja tehdä markkinaehtoisesti tarpeeksi. Ja siksi julkisella sektorilla on merkittävä rooli t&k-investointien vauhdittajana”, ekonomisti Zad huomauttaa. “Tutkimuskirjallisuus osoittaa, että innovaatiotoiminnalla on myönteinen vaikutus talouskasvuun pitkällä aikavälillä. Lisäksi tutkimuskirjallisuudessa on havaittu, että julkisella t&k-rahoituksella ja ylimääräisillä verovähennyksillä on kyetty lisäämään t&k-toimintaa.
Yritystuet syyniin
Suomen startup-yhteisön mukaan tulevan vuosikymmenen yritystukipolitiikkaa on tarkasteltava kriittisesti, jotta rajalliset voimavaramme olisivat tehokkaimmassa käytössä. Viimeaikainen kehitys julkisen sektorin t&k-rahoituspolitiikassa on ollut myönteistä, sillä valtion vuoden 2022 talousarvion määrärahat kasvavat 272 miljoonalla vuoteen 2021 nähden. Valtion t&k-rahoitus kasvaa kokonaisuudessaan melkein 2,5 miljardiin euroon. t&k-tukipolitiikan suunta oli heikohkoa 2010-luvulla, mutta hallitus on kyennyt tekemään oikeansuuntaisia päätöksiä 2020-luvun alussa. Suunta näyttää erittäin myönteiseltä tällä hetkellä.
Suomen startup-yhteisön jäsenet investoivat merkittäviä summia tutkimus- ja kehitysmenoihin ja tavoittelevat liikevaihdolla mitattuna merkittävää kasvua vuoteen 2030 mennessä. “Jos kasvutavoitteet toteutuvat ja t&k-menojen suhde liikevaihtoon saataisiin pysymään samansuuruisena nykyiseen verrattuna, toisi tämä Suomelle peräti 391 miljoonaa euroa lisää T&K-investointeja. Tämä olisi arviolta jopa 10 prosenttia Suomen t&k-menojen kasvutavoitteesta”, toimitusjohtaja Pakarinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
riikka@startupyhteiso.comJan ErolaYhteiskuntasuhteet / Head of Public AffairsSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405064612jan@startupyhteiso.comYoussef ZadEkonomisti / EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen startup-yhteisön muodostaa noin 150 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release
The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec
Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Greenstep yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää20.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja Greenstepin laajan liiketoimintaosaamisen välillä sekä edelleen edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Joint study on spin-off companies: rapid growth in jobs and investment14.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
VTT and the Finnish Startup Community have published a joint analysis on the economic impact of startup companies originating from VTT. According to the study, long-term research efforts have been transformed into new technology companies that attract private venture capital, create jobs, and increase private investment in research and development.
Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme