Yliopiston Apteekki

Suomalaiset lääkkeiden käyttäjät suhtautuvat myönteisesti biosimilaarilääkkeisiin 

Jaa

Neljä viidestä suhtautuu myönteisesti alkuperäisten biologisten lääkkeiden sijaan käytettäviin biosimilaareihin, joiden käyttöä laajentamalla voitaisiin säästää merkittävästi lääkekustannuksissa.

Yliopiston Apteekki selvitti yhteistyössä Helsingin yliopiston, Reumaliiton ja IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kanssa, miten suomalaiset suhtautuvat biologisiin lääkkeisiin. Tutkimustulosten mukaan 82 prosenttia lääkkeiden käyttäjistä suhtautuu myönteisesti lääkärin päätökseen aloittaa uusi lääkehoito biosimilaarilääkkeellä. Kielteisesti biosimilaareihin suhtautuvia on noin 10 prosenttia. 

- Tutkimustulos on myönteinen, koska lääkekustannusten hillitsemiseksi biosimilaarien käyttöä pyritään lisäämään osana rationaalista lääkehoitoa. Suomalaiset luottavat lääkäriin tässäkin asiassa ja ovat kiinnostuneita myös lääkehoidon kustannuksista. Useissa ulkomaisissa tutkimuksissa potilaat ovat epävarmempia biosimilaarivalmisteita kohtaan, kommentoi Yliopiston Apteekin tutkimuspäällikkö Kari Linden. 

- Potilaiden suhtautumista biosimilaarilääkkeisiin on tutkittu vähän. Asia on tärkeä, koska puutteelliset tai virheelliset tiedot voivat heikentää potilaan sitoutumista lääkehoitoon ja sen myötä hoitotuloksia, kertoo toiminnanjohtaja Anu Uhtio Reumaliitosta. 

- Selvitimme tutkimuksessa myös potilaiden tietoisuutta lääkehoitojen kustannuksista sekä potilaan maksettavaksi tulevien omavastuiden merkitystä lääkkeiden hankkimisessa ja suhtautumissa biosimilaareihin, täydentää toiminnanjohtaja Ulla Suvanto IBD ja muut suolistosairaudet ry:stä. 

Tammikuussa 2021 tehtyyn kyselyyn vastasi 1338 Yliopiston Apteekin asiakasta, joilla oli lääkärin toteama reumasairaus, IBD tai muu suolistosairaus tai ihopsoriasis. Vastaajista 297 käytti jotain biologista lääkettä, ja biosimilaareja käytti heistä vajaa neljännes. Tutkimustulosten jatkoanalyysissä selvitetään mm. onko alkuperäisten biologisten lääkkeiden ja biosimilaarilääkkeiden käyttäjien näkemyksissä eroja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kari Linden, tutkimuspäällikkö 
Yliopiston Apteekki 
puh. 050-395 0647, s-posti: kari.linden@ya.fi  

Anu Uhtio, toiminnanjohtaja 
Reumaliitto 
puh. 044-709 8138, s-posti: anu.uhtio@reumaliitto.fi  

Ulla Suvanto, toiminnanjohtaja 
IBD ja muut suolistosairaudet ry 
Puh. 0400-315 383, s-posti: ulla.suvanto@ibd.fi 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme