Kalevala Koru Oy

Suomalaisten korumuotoilijoiden kärkikaarti yhteistyöhön Kalevala Korun kanssa

Jaa

Pohjoinen valo -teema tulkitaan kotimaisen jalokiven kautta. Suomen suurin korualan yritys valmistautuu ensi vuoden 80-vuotisjuhlaansa jo nyt. Mukaan kutsutuille kahdeksalle muotoilijalle on kullekin annettu inspiraation lähteeksi harvinainen suomalainen jalokivi – Luumäen berylli.

– Omistamme kokoelman harvinaisia kotimaisia jalokiviä, ja juhlavuoden teemaa pohdittaessa tuntui oikealta luoda uusi ja uniikki korukokoelma juuri näistä harvinaisuuksista. Kokoelman arvoa lisää se, että kaikki kahdeksan korumuotoilijaa, jotka kutsuimme suunnittelutyöhön, myös ottivat haasteen vastaan. Luvassa on varmasti hyvin erilaisia, mutta mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia tulkintoja Pohjoisen valon teemasta, ennustaa Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen.

Kahdeksan korun kokoelma tullaan esittelemään Kalevala Korun syntymäpäivänä 8.12.2017, jonka jälkeen korut tulevat myyntiin.

Mukaan kutsutut korumuotoilijat ovat Tiina Arkko, Taru Harmaala Chaloff, Kirsti Doukas, Heli Kauhanen, Chao-Hsien Kuo, Pekka Kulmala, Olli Lindroos sekä Petri Pulliainen (esittely liitteessä). – Jokainen mukana oleva muotoilija on myös oman alansa yrittäjä, joten on hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä yli yritysrajojen. Lisäksi pidän tärkeänä, että näin Suomen 100-vuotisjuhlan kynnyksellä voimme muistuttaa siitä vahvasta osaamisesta, joka korualalla Suomessa on; perinteet ja pohja osaamiselle on luotu jo itsenäistymisen aikoihin, osaaminen on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja kotimainen valmistus on edelleen vahva ja voimissaan. Voisin sanoa, että kultasepänala teollisuudenalanakin on harvinaisen kotimainen, kertoo Huuhtanen.

Kalevala Korun kaikki tuotanto on Suomessa.

***

Mukana olevat muotoilijat:

Tiina Arkko

Kultaseppä, korumuotoilija ja vuoden 2007 Vuoden Kultaseppä Tiina Arkko luottaa puhtaisiin ja selkeisiin linjoihin. Hopeasta on muodostunut Arkon lempimateriaali. Muotoilutyössään hän pyrkii karsimaan kaiken ylimääräisen pois ja haluaa antaa muodon puhua puolestaan. Vuodesta 1997 lähtien Arkko on toiminut yrittäjänä OZ Jewel Oy:ssä yhdessä hopeaseppä Vesa Nilssonin kanssa. Tätä ennen hän on toiminut itsenäisenä yrittäjänä sekä kultaseppänä Georg Jensenillä Tanskassa. – Tämä yhteistyö muiden alan muotoilijoiden kanssa on huikea juttu, jossa olen ilolla mukana.

Kirsti Doukas

Korumuotoilija, Vuoden 1999 Vuoden Kultaseppä ja vuonna 2006 muotoilun valtionpalkinnolla palkittu Kirsti Doukas pitää muotoilutyössään tärkeänä tarinan kertomista ja merkityksen antamista. Hän on korusuunnittelun suhteen utelias ja haluaa usein kokeilla uusimpia mahdollisia tekniikoita. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa 3D printattu polyamidi. 

– Perinteisen tekniikan yhdistäminen uusimpaan teknologiaan on minusta todella innostavaa. Doukas käyttää muotoilutyössään eri metalleja, kiviä ja lasia.– Yhteistyö meidän kahdeksan hyvinkin erilaisen muotoilijan kesken on todella innostava ajatus. Paitsi lopputulos, myös matka sinne ja yritysrajojen ylittäminen on hieno ja poikkeuksellinen asia alallemme.

Taru Harmaala Chaloff

Muotoilija, kultaseppä Taru Harmaala Chaloff ei halua kulkea muotoilutyössään perinteisiä polkuja. – Pyrin omaperäiseen muotoiluun, jossa näkyy oma kädenjälkeni. Pidän minimalistisista muodoista, joista on riisuttu kaikki turha pois. Harmaala Chaloff toivoo, että hänen korunsa herättävät katsojan mielikuvituksen. Korujen materiaali on usein hopea. Hän on suunnitellut koruja Kalevala Korulle ja Lapponia Jewelrylle. Hän on työskennellyt kultaseppänä ja korumuotoilijana myös USA:ssa. – Olen todella otettu kutsusta tähän muotoilijajoukkoon, koska Suomessa on valtavasti lahjakkaita ja osaavia muotoilijoita.

Heli Kauhanen

Lahdessa asuva muotoilija, taiteen maisteri Heli Kauhanen suunnittelee koruja ja opettaa korumuotoilua. Hänen suunnittelutyönsä nojaa tunteeseen. – Korujen pitää viestiä tunnetta. Koruissa pitää olla herkkyyttä, tunnetta ja tekstuuria. Lempimateriaaleikseen Kauhanen mainitsee hopean ja titaanin. Hopeaa siksi, että se on pehmeää ja valkoista, titaania siksi, että sillä on erikoinen ominaisuus värjäytyä. Metallit puhuvat usein Kauhasen työssä puolestaan, mutta lempikivekseen hän mainitsee kirkkaan vuorikiteen, jossa on ihanteellinen jään ja veden sävy. – Tämä yhteistyö korualan muotoilijoiden kanssa on mielestäni kulttuuriteko. On aivan mahtavaa olla mukana, tämä on minulle muotoilijana hieno kunnia.

Chao-Hsien Kuo

Elegantista muotoilukielestään tunnettu kultaseppämestari ja korumuotoilija Chao-Hsien Kuo pitää tärkeänä muotoillessaan korujen sulavaa liikkuvuutta, flow´ta. Korun pitää ilmaista kauneutta sanomatta kuitenkaan liikaa. Kuo on asunut Suomessa 15 vuotta ja pitää tyyliään enemmän suomalaisena kuin aasialaisena. Omalle Chao & Eero yritykselleen työskentelevä Kuo pitää yhteistyötä muiden muotoilijoiden kanssa innostavana.– En ole suunnitellut kivestä pitkään aikaan mitään. Onkin mielenkiintoista päästä suunnittelemaan tästä harvinaisesta kivestä juhlavuoden koru.

Pekka Kulmala

Kultaseppämestari ja vuoden 2011 Vuoden Kultaseppä Pekka Kulmalan korut pohjautuvat klassiseen muotokieleen ja moderniin lähestymistapaan. Omassa Kultaseppä Kulmala -yrityksessään hän poimii töihinsä vaikutteita glamourista, maailmantähdistä ja vanhasta Hollywoodista. Koruissa sädehtivät usein värikkäät jalokivet ja hohtavat timantit. 

– Paras kumppani hienolle värilliselle kivelle on timantti. Metalleista eniten käytössä ovat korkeapitoiset kultaseokset eri väreissään sekä platina. Kalevala Koru on tuttu saman alan toimija ja Kulmala ei epäröinyt lähteä mukaan kutsun saatuaan. – Koen kutsun kunnia-asiana. Kalevala Koru on minulle lämmin, ystävällinen ja esimerkillinen yritys. Meillä tulee olemaan varmasti hauskaa projektin aikana.

Olli Lindroos

Uutta korua suunnitellessaan E. Lindroosin luova johtaja ja korumuotoilija Olli Lindroos miettii ensiksi korun valmiiksi mielessään pienimpiä yksityiskohtiaan myöten. 

– Minun on saatava visio lukittumaan mielessäni selkeästi ja tämä pohjatyö on tehtävä perinpohjaisesti. Vasta tämän tehtyäni piirrän viivoja paperille. Lindroos on tunnettu kultakoruistaan, joihin hän yhdistää kiviä. Hänen mukaansa kivillä saa koruihin iloa ja loistetta. Korun pitää myös näyttää hyvältä joka puolelta katsottuna. Se on hänen mukaansa klassisen korun määritelmä.– On ehdottoman hienoa olla mukana tässä kahdeksan suunnittelijan tiimissä ja suunnitella beryllikoru juuri Kalevala Korulle.

Petri Pulliainen

Korumuotoilijan, kultasepän ja tämän vuoden 2016 Vuoden Kultasepän Petri Pulliaisen suunnittelufilosofian voi kiteyttää lausahdukseen Function defines form. Yksi Aito Helsinki Oy:n omistajista ja yrityksessä työskentelevä Pulliainen tunnetaan kenties parhaiten haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä sekä Damascus-teräksestä valmistetuista vihkisormuksista, joihin hän yhdistää jalokiviä. Hän on yksi ainoita suomalaisia kultaseppiä, joka osaa taidokkaasti käsitellä vaikeaksi koettua pulverimaista Damascus-terästä. 

– Olen seminörtti, eli käytän työssäni tietokonetta ja minua kiinnostavat kaikki uudet ja usein haastavat pinnoitteet ja materiaalit. Materiaali määrittelee käyttökohteen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen, puh. 050 533 1859, riitta.huuhtanen@kalevalakoru.fi
Kuvapyynnöt:
viestintä/Petra Nikkinen, puh. 040 521 7772, petra.nikkinen@kalevalakoru.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kalevala Koru Oy
Kalevala Koru Oy
Hankasuontie 11 A
00390 HELSINKI

https://www.kalevala.fi

Vuonna 1937 perustettu Kalevala Koru on Suomen rakastetuin korutalo ja merkittävin kultaseppien ja korualan ammattilaisten työllistäjä Suomessa. Kalevala-korut valmistetaan käsityönä yrityksen omalla tehtaalla Helsingin Konalassa yli 80 Korulaisen voimin. Kotimainen valmistus ja sosiaalinen vastuu ovat tärkeitä arvoja yrityksen toiminnassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevala Koru Oy

Kalevala-korut pilottimyyntiin kahteen K-Citymarketiin21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomalainen Kalevala Koru ja Kesko pilotoivat jakeluyhteistyötä. Kalevala-korut ovat myynnissä 11.10.2021 – 18.1.2022 K-Citymarket Järvenpäässä ja K-Citymarket Pirkkalassa. Pilotti on osa Kalevala Korun pyrkimystä vastata kuluttajien muuttuvaan ostokäyttäytymiseen ja olla saatavilla siellä, missä asiakkaat päivittäin liikkuvat. Hypermarketeista on tullut merkittäviä muodin, kodin tuotteiden ja lahjatavaroiden ostopaikkoja. Kalevala Koru haluaa tarttua tähän ilmiöön.

Lapponian ikoninen Prinsessa Leian kaulakoru Disney-jakeluun USA:han31.5.2019 11:55:44 EEST | Tiedote

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo -elokuvasta (1977) tuttu Lapponian Planetaariset laaksot -kaulakoru on 31. toukokuuta alkaen saatavilla Kalifornian Disneylandiin® tänään avautuvasta Star Wars: Galaxy’s Edge -nimisestä Tähtien sota -teemapuistosta. Disney-jakelun myötä Björn Weckströmin 60-luvulla suunnittelema ikoninen kaulakoru saa näkyvyyden miljoonien Tähtien sota -fanien keskuudessa.