Suomalaisten pienyrittäjien suunnitelmallisuus lapsenkengissä – kasvua tavoittelee vain joka neljäs
Peräti reilu kolmannes suomalaisista pienyrittäjistä suunnittelee yrityksensä toimintaa alle vuoden tähtäimellä, kertoo Danske Bankin Yrittäjän taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimus. Hieman suuremmissakin yrityksissä näin toimii neljännes yrittäjistä.
Pitkäjänteisemmän suunnitelmallisuuden puuttumisen syyksi yrittäjät kertoivat erityisesti tulevaisuuden vaikean ennustettavuuden, jonka mainitsi 34 prosenttia vastaajista. Luku on vuoteen 2019 verrattuna ehkä jopa yllättäen pienentynyt, sillä silloin ennustettavuuden vaikeus oli syynä 43 prosentilla vastaajista. Tulos kuitenkin kulkee käsi kädessä sen kanssa, että peräti joka toisella yrittäjällä yrityksen tavoitteena on vain selvitä päivittäisestä toiminnasta. Määrä on kasvanut, vuonna 2019 näin kertoi 46 prosenttia vastaajista. Yrittäjistä vain neljännes ilmoittaa tavoitteekseen yrityksen kasvattamisen, kun kasvua sekä yrityksen listaamista pohtii enää vaivaiset 2 prosenttia. Nämä luvut ovat pysyneet samana edelliseen vuoteen verrattuna.
”Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, varsinkin nyt kun koronavirus heittää omia kapuloitaan rattaisiin. Yrittäjän olisi kuitenkin hyvä muistaa, että yrityksen tulevaisuutta on pakko miettiä pidemmällä aikajänteellä ja päivittää suunnitelmaa matkan varrella. Hyvä työkalu tähän on liiketoimintasuunnitelman päivittäminen. Suunnitelmallisuus on ainoa tapa varmistaa, että tarvittaessa muuttuviin tilanteisiin voidaan reagoida joustavasti ja samalla luoda perustaa kasvulle”, sanoo Danske Bankin pienyrityksistä vastaava johtaja Tuomas Aho.
Ilahduttavaa on, että tutkimuksen mukaan ympäristöasioiden huomioimisen yrityksen suunnittelussa kokee suuressa tai erittäin suuressa määrin tärkeäksi lähes kaksi viidestä vastaajasta. Osuus on hieman noussut edellisvuodesta.
”Koronakriisi on osaltaan nostanut vastuullisuuden yhä enemmän valokeilaan. Tutkimuksestamme käy ilmi, että yli kolmasosa yrittäjistä kokee vastuullisuuden ja ympäristön huomioimisen myös tärkeäksi yrityksen erottumistekijäksi”, Aho sanoo.
Taloudellinen tulevaisuus mietityttää
Kaksi viidestä yrittäjästä kokee, ettei yrityksellä ole tarvetta investointeihin, rahoituksen puute estää investointeja joka neljänneltä. Koronakriisistä huolimatta nämä luvut eivät juuri ole muuttuneet vuoden takaiseen verrattuna. Joka seitsemäs yrittäjä sanoo, ettei investoi, koska ei halua ottaa riskiä. Riskiä kaihtavien osuus on pudonnut viime vuodesta.
”Yrittäjän on hyvä muistaa, että investoinneilla on merkittävä liiketaloudellinen rooli ja ne saattavat ratkaista yrityksesi tulevaisuuden. Oikea-aikainen investointi voi johtaa menestykseen ja toisaalta väärä tai väärin ajoitettu investointi voi olla kohtalokas. Investointiin liittyy sekä epävarmuustekijöitä että riski, ja nämä kaksi on hyvä osata erottaa toisistaan”, Aho sanoo.
Sairastuminen on yrittäjällä edelleen suurin huolenaihe tulevaisuutta mietittäessä: noin 45 prosenttia on siitä huolissaan. Kolmasosa on huolissaan omasta taloudestaan, mutta kokonaisuudessaan luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen on kuitenkin noussut. Huoli oman yrityksen menettämisestä on jopa aavistuksen laskenut – lähes kolme viidestä vastaajasta ei ole siitä lainkaan huolissaan. Vuonna 2019 huolissaan oli reilu puolet ja vuonna 2018 noin puolet vastaajista.
”Täysin uudenlainen tilanne on tuonut monille yrityksille paljon ajattelemisen aihetta. Asiakkaiden määrän putoamisesta huolehtii kaksi kolmesta yrittäjästä. Oman taloudellisen tilanteen lisäksi yleisen taloustilanteen kehittyminen mietityttää yrittäjiä, ja sen merkitys on selvästi kasvanut viime vuoteen nähden”, Aho sanoo.
”Ajatustensa ja eteen tulleiden haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Etsimällä yrityksen tarpeisiin sopivia ratkaisuja voidaan taloudellista mielenrauhaa kasvattaa”, Aho summaa.
Lisätiedot
Tuomas Aho, pienyrityksistä vastaava johtaja, Danske Bank, p. 050 422 6853
Tietoa tutkimuksesta
- Danske Bankin Yrittäjän taloudellinen mielenrauha –tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran ja siihen vastasi 278 yksityisyrittäjää. Kysely tehtiin elokuussa 2020 ja menetelmänä oli internet-kysely. Tutkimuksen toteutti YouGov.
- Yrittäjien luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseensa on hieman noussut viime vuodesta ja palannut vuoden 2018 tasolle. Nyt joka neljäs (26 %) luottaa omaan taloudelliseen tilanteeseensa suuressa tai erittäin suuressa määrin, kun vuonna 2019 osuus oli viidennes (20 %).
- Joka kolmas yrittäjä (34 %) suunnittelee yrityksensä toimintaa alle vuoden tähtäimellä. Osuus on sama kuin vuonna 2019. Hieman isommissakin yrityksissä (lv yli 500.000 euroa) näin toimii neljännes (26 %).
- Asiakkaiden määrä on edelleen asia, joka eniten heikentää yrittäjän mielenrauhaa. Kaksi kolmesta (67 %) on siitä paljon tai jossain määrin huolissaan. Yleisen taloustilanteen kehittyminen heikentää yrittäjän mielenrauhaa toiseksi eniten ja on asia, jonka merkitys on selvästi kasvanut viime vuoteen nähden.
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Sijoituskatsaus: Eurooppa on sijoitusmaailman kuuma piste18.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Puolustusteollisuus on noussut sijoitusmaailman megatrendiksi. Danske Bankin suomalaisasiakkaiden netto-ostetuin saksalaisosake viime keväänä oli Rheinmetall.
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha kääntyi hienoiseen nousuun17.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten taloudellisessa mielenrauhassa on tapahtunut käänne parempaan. Suomalaiset luottavat entistä enemmän omaan taloudelliseen tilanteeseensa sekä murehtivat aiempaa vähemmän omista tuloistaan.
Kutsu mediatilaisuuteen: Danske Bank julkistaa Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen tulokset6.6.2025 08:19:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on ollut läpi tutkimushistorian Pohjoismaiden alhaisin. Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin väläyttävät valoa tunnelin päässä – onko suomalaisten luotto omaan talouteensa vihdoin vahvistumassa?
Suhdannekatsaus: Suomen taloudessa elpymisen merkkejä4.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank ennustaa yksityisen kulutuksen kasvavan maltillisesti kuluvana vuonna, mutta työttömyyden uhka hillitsee kulutusta. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia.
Muistutuskutsu: Elpymisen kivinen tie – Danske Bank julkistaa talousennusteensa28.5.2025 14:17:19 EEST | Tiedote
Danske Bank julkaisee aamulla 4.6.2025 Nordic Outlook -raportin, joka kattaa Suomen ja Pohjoismaiden kansantalouksien lisäksi maailmantalouden keskeisten alueiden talousennusteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme