Valamon Luostarin Tislaamo

Suomalaistislaamot vaativat väkevien alkoholituotteiden ulosmyyntioikeutta

Jaa
Valamon Luostarin Tislaamo, The Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery Company ja muut suomalaistislaamot vaativat oikeutta myydä omia tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta.
Munkit toivat tislaustaidon arabeilta Eurooppaan 1000-luvulla, minkä jälkeen alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa. Kuvassa Valamon luostarin munkki Andreas. Kuva: Kert Lipponen.
Munkit toivat tislaustaidon arabeilta Eurooppaan 1000-luvulla, minkä jälkeen alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa. Kuvassa Valamon luostarin munkki Andreas. Kuva: Kert Lipponen.

Suomalaiset tislaamot vaativat oikeutta myydä omia tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta. Pienpanimoilla ja viinitiloilla omien tuotteiden ulosmyyntioikeus jo on.

Ulosmyyntioikeus kasvattaisi selvästi vero- ja vientituloja sekä tislaamojen matkailijamääriä. 

”Etenkin ulkomaalaiset kysyvät, saako luostarin viskiä ostaa matkamuistoksi. Kun laki ei tätä salli, eikä tuotteita oikein ole Alkonkaan myymälässä, niin pullo jää myymättä. Varastossa tuotteita olisi paljonkin”, sanoo Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael.

Alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa 1000-luvulta asti, joten juomien valmistus on osa historiaa ja kulttuuria.

Valamon luostarissa valmistetaan liki 20 eri alkoholijuomaa ginistä viskeihin ja viineihin. Valamo on maailman ainoa luostari, joka tuottaa viskiä suurempia määriä ja ainoa paikka maailmassa, jossa viskiä kypsytetään entisissä ehtoollisviinitynnyreissä.

”Noin sadastatuhannesta vuosittaisesta vieraasta hyvin suuri osa käy tutustumassa myymälämme valikoimaan. Varsinkin ulkomaalaiset vieraat ovat tottuneet siihen, että tislaamosta voi ostaa tislaamon tuotteita. Tällä hetkellä voimme kuitenkin myydä vain viinejä ja kuohuviinejä.”

Mallia Ison-Britannian kasvusta

Tislaamot korostavat, että ne eivät esitä Alkon monopolin purkamista tai väkevien alkoholijuomien myyntiä marketeissa.

Toimiala hakee vertailukohtaa Isosta-Britanniasta, missä yli 20 prosenttia ruoka- ja juomaviennistä tulee viskistä. Scotch Whisky Associationin mukaan viskin viennin kokonaisarvo Skotlannissa ponnahti vuonna 2022 yli 6 miljardiin euroon. Kasvua edellisvuoteen tuli 37 prosenttia.

”Suomalaiset pientislaamot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana investoineet miljoonia euroja. Jos voimme myydä tuotteitamme itse, olemme liiketoiminnallisesti riippumattomampia muusta alkoholimyynnistä Suomessa”, sanoo muutosaloitteen takana olevan Valamon Luostarin Tislaamon Samuli Taponen.

Hänen mukaansa uudistuksessa on hankala nähdä muita kuin voittajia.

”Tislaamoiden liiketoimintaedellytykset paranisivat ratkaisevasti, sekä harvaan asutut alueet että kaupungit saisivat kipeästi kaipaamiaan matkailijoita ja Suomi-kuva paranisi.”

Ulosmyyntioikeuden myötä myös valtiolle tilitettävä alkoholivero kasvaisi.

”Pientislaamot maksavat verot edelleenkin valtiolle. Nyt niitä kertyisi myynnin kasvaessa vain selvästi aiempaa enemmän”, Taponen uskoo.

Kotimaiset viskit premium-tuotteita

Kotimaiset viskit ovat premium-tuotteita, joiden osuus Alkon viskin kokonaismyynnistä on alle 3,5 prosenttia. Kotimaisen viskin osuus kaikesta Alkon myymästä alkoholista on alle 0,08 prosenttia.

Pientislaamoiden tuotteita ostetaan kohtuukäyttöä varten.

”Viski on juomana sellaista, jota kukaan ei ryhdy kaksin käsin vetämään, vaan sitä juodaan pitkän ajan kuluessa pieniä määriä nautiskellen ja maistellen”, sanoo arkkimandriitta Mikael.

”Kotimaiset viskit ovat alkoholituotteiden hintahaitarin yläpäässä olevia tuotteita, joita nautitaan sentti tai kaksi kerrallaan. Humalaan pääsee halvemmallakin”, sanoo Valamon Luostarin Tislaamon tuotantopäällikkö senior Timo Kettunen.

---

KATSO VIDEO: Viski ja kansanterveys? Viski vs. muut alkoholituotteet? Suomalaisten viskien mahdollisuudet maailmalla?

Suomalaisen tislaamoalan tuottamalla videolla Kyrö Distillery Companyn, The Helsinki Distilling Companyn ja Valamon Luostarin Tislaamon/Valamon luostarin edustajat avaavat viskiin ja sen vähittäismyyntiin liittyviä ajatuksiaan.  

Videon pääset katsomaan klikkaamalla alla olevasta kuvasta tai tästä linkistä.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Katso video "Pientislaamot vaativat väkevien alkoholijuomien ulosmyyntilupaa tislaamoille".

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Samuli TaponenOsakasValamon Luostarin Tislaamo

Puh:041-4336767

Arkkimandriitta MikaelLuostarin johtajaValamon luostari

Puh:050-304 1471

Kuvat

Munkit toivat tislaustaidon arabeilta Eurooppaan 1000-luvulla, minkä jälkeen alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa. Kuvassa Valamon luostarin munkki Andreas. Kuva: Kert Lipponen.
Munkit toivat tislaustaidon arabeilta Eurooppaan 1000-luvulla, minkä jälkeen alkoholin tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa. Kuvassa Valamon luostarin munkki Andreas. Kuva: Kert Lipponen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valamon Luostarin Tislaamo
Valamontie 42
79850 Uusi-Valamo

https://valamodistillery.com/

Valamon Luostarin Tislaamo perustettiin 1997, jolloin se keskittyi marjaviinien valmistukseen. Sittemmin, 2020-lukua lähestyttäessä tislaamolla aloitettiin suomalaisen mallasviskin valmistaminen. Tuotanto laajeni edelleen muun muassa gineihin ja muihin väkeviin alkoholijuomiin. Viinitila valmistaa ja myy marjaviinejä edelleen Valamon Luostarissa, jossa käy vuosittain noin 100 000 vierailijaa ja matkailijaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye