Suomalaistutkimus paljasti uuden sepelvaltimotaudilta suojaavan geenimuodon
Nyt tunnistetun geenivariantin sepelvaltimotaudilta suojaava vaikutus johtuu todennäköisesti sen kantajien keskimääräistä alhaisemmasta valtimojäykkyydestä.
Kyseessä on muunnos MFGE8-geenissä, jonka tuottaman laktadheriini-proteiinin tiedetään vaikuttavan ikääntymisen myötä tapahtuvaan suurten verisuonten jäykistymiseen. Tutkimustulosten perusteella geenivariantti heikentää laktadheriini-proteiinin toimintaa.
Communications Biology-tiedejulkaisussa 17.8.2022 julkaistut tulokset perustuvat yli 260 000 suomalaisen biopankkinäytteen luovuttajan FinnGen-aineistoon.
FinnGen-tutkimusaineisto mahdollisti löydöksen
Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy maailmassa. Myös Suomessa kolmasosa kaikista kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Tutkimuksissa onkin keskitytty pääasiassa sairastumisriskiä lisäävien tekijöiden tunnistamiseen, joten nyt tehty löydös on mielenkiintoinen poikkeus.
Tutkimuksessa verrattiin FinnGen-aineistossa sepelvaltimotautiin sairastuneiden henkilöiden ja muiden osallistujien geeniperimän vaihtelua. Tulokset paljastivat 38 sepelvaltimotautiriskiin liittyvää perimän aluetta, joista neljä, MFGE8-geeni mukaan lukien, oli aiemmin tuntemattomia.
– Sydän- ja verisuonitautien riskiin vaikuttavia geneettisiä tekijöitä on tunnistettu jo satoja. MFGE8-variantin kaltaisia, sairastumisriskiä pienentäviä ja vaikuttavan geenin suoraan osoittavia geenimuotoja tunnetaan kuitenkin suhteellisen vähän, kertoo tutkimuksen toteuttanut väitöskirjatutkija Sanni Ruotsalainen Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä.
MFGE8-geenin ja sepelvaltimotaudin välisen yhteyden tunnistaminen on hyvä esimerkki suomalaisen väestön geenitutkimusta helpottavista erityispiirteistä. Kyseinen geenivariantti on Suomessa 70 kertaa yleisempi kuin eurooppalaisessa väestössä yleensä ja siksi sitä ei ole havaittu aiemmissa vastaavissa geenitutkimuksissa muualla. Kyseinen variantti löytyy noin 5,5 prosentilla suomalaisista ja se on jonkin verran yleisempi Itä- kuin Länsi-Suomessa.
Sepelvaltimotaudilta suojaava vaikutus avaa näkökulmia lääkekehitykseen
Geenivariantilla havaittiin olevan vaikutusta myös sepelvaltimotaudin puhkeamisikään. Suojaavan geenimuodon kantajat saivat sydäninfarktin tai sepelvaltimotautidiagnoosin keskimäärin puolitoista vuotta vanhempana kuin muu väestö.
– Uusien lääkehoitojen kehittämisen kannalta sairastumisriskiä pienentävät geenivariantit ovat erityisen mielenkiintoisia, sanoo tutkimusta johtanut professori Samuli Ripatti Helsingin yliopistosta.
Esimerkiksi jo käytössä olevat uuden sukupolven kolesterolilääkkeet, PCSK9-estäjät, on kehitetty vastaavan havainnon perusteella. Tämä uusi löydös nostaa kolesterolin rinnalle uuden sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavan vaikutusmekanismin.
– Tuloksemme osoittivat myös, että MFGE8-varianttiei lisännyt minkään muun sairauden riskiä. Siten geenin toimintaa matkiva lääkemolekyyli voisi mahdollistaa täysin uudenlaisten hoitojen kehittämisen sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn, Samuli Ripatti huomauttaa.
Alkuperäinen julkaisu:
Inframe insertion and splice site variants in MFGE8 associate with protection against coronary atherosclerosis. Ruotsalainen S., Surakka I., Mars N. et al. Communications Biology (2022), DOI: 10.1038/s42003-022-03552-0.
Lisätietoja:
Professori Samuli Ripatti
Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM), HiLIFE ja lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Puh. 040 567 0826 (projektikoordinaattori Sari Kivikko)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme