Keskuskauppakamari

Suomella ainutlaatuinen paikka edistää Euroopan kasvua

Jaa

Eurovaaleissa annetaan suuntaa Euroopan tulevaisuudelle, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Eurooppa voi kääntyä sisäänpäin, hajaantua ja menettää uskottavuuttaan. Yritysten toive kuitenkin on, että vaalien jälkeenkin Eurooppa uskaltaa vahvistaa vapaakaupassa sekä tieto- ja kiertotaloudessa edelläkävijyyttä, markkinoiden ennakoitavuutta sekä kansalaisille ja yrityksille EU:sta tulevia hyötyjä. Yhtenäinen ja viisaasti vahva EU kansainvälisessä toimintaympäristössä on yritysten toive halki Euroopan Suomi mukaan lukien, korostaa Vuori.

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

Kauppakamarien selvitysten mukaan eurooppalaiset yritykset odottavat Euroopan unionin tehostavan työtään 520 miljoonan kuluttajan ja 25 miljoonan sisämarkkinoiden kehittäjänä sekä terveen kansainvälisen kaupan ja kilpailun edelläkävijänä. Samalla yritykset pelkäävät, että Euroopassa nationalismi, populismi ja protektionismi vahvistuvat sekä syövät yrityksiltä mahdollisuuksia hakea kasvua ja luoda työtä.

Jos EU:n ja sen jäsenvaltioiden yhteistyö vaikeutuu ja poliittisten päätösten ennakoimattomuus lisääntyvät, jarruttaa se väistämättä Euroopan talouskasvua, arvioi Vuori.

”Yritykset eivät uskalla palkata työntekijöitä eivätkä investoida Eurooppaan, vaan ne hakevat kasvua muilta markkinoilta. Silloin suurin häviäjä on Euroopan kansalainen, joka ei voi kansainvälisen yrityksen tavoin etsiä parempaa tulevaisuutta muista maista”, Vuori sanoo.

Suomen talouskasvu syntyy Euroopasta

Vuoren mukaan Suomenkin talous elää vahvasti Euroopasta, sillä viennistä 60 prosenttia ja tuonnista 73 prosenttia tehdään toisten EU-maiden kanssa. Suomeen tulleista kansainvälisistä investoinneista 94 prosenttia on toisista EU-maista, joten pelot Kiinan Suomen valloituksesta ovat ennenaikaisia.

”Iso huolemme on se, että EU-maiden keskinäinen kaupankäynti ja investoinnit näivettyvät. Silloin isoimpia häviäjiä on Suomen kaltainen avoin talous, jonka pienet kotimarkkinat tarjoavat vain rajalliset eväät hyvinvoinnin vahvistamiseen”, Vuori muistuttaa.

Neljä vuotta Brysselissä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsenenä toiminut Vuori korostaa, että Suomen tavoitteet eivät aina ole yhdenmukaisia edes tärkeiden kauppakumppaniemme, kuten isojen kotimarkkinoiden Saksan, puhumattakaan Ranskan tai Puolan kanssa. Eurovaalit, sen jälkeen tapahtuvat EU-päättäjävalinnat sekä EU:n rahoituksen ja komission painopisteet tuleville vuosille ovat Suomelle erittäin tärkeät.

”Suomella on nyt sauma rakentaa parempaa Eurooppa”, Vuori sanoo.

Uudella hallituksella oltava heti osaava EU-ote

Suomalaisten europarlamentaarikkojen sekä erityisesti Suomen uuden hallituksen ote ja asiantuntemus EU-asioissa pitää olla heti alusta alkaen kohdillaan, korostaa Timo Vuori.

”Heinäkuussa alkava Suomen EU-puheenjohtajuus osuu ajankohtaa, jota voi luonnehtia ainutlaatuiseksi koko Suomen EU-historiassa. Tätä vuosikymmenten tilaisuutta ei Suomen ole syytä nyt tyriä. Suomen on rakennettava vahvasti toimivaa ja avointa Eurooppa, joka on hyvä paikka niin kansalaisille kuin yrityksille”, muistuttaa Vuori.

”Suomi tullaan muistamaan EU:n historiassa hyvällä tai pahalla. Oma historiamme on osoittanut, että yksin emme oikein pärjää. Olkaamme nyt mieluummin aktiivinen ja aikaansaava EU:n rakentaja kuin äänetön yhtiömies.”     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Hallituksen päätökset lisäävät menoja, mutta tulot puuttuvat20.2.2020 06:00:00 EETTiedote

Hallitus on tehnyt viime aikoina useita päätöksiä, jotka lisäävät pysyviä julkisia menoja merkittävästi. Perhevapaauudistus, vanhuspalvelulain hoitajamitoitus ja asiakasmaksulain uudistaminen kasvattavat menoja, vaikka tulot eivät ole lisääntymässä eikä julkinen talous vahvistumassa. Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipolan mukaan menojen kasvu saattaa riistäytyä käsistä, sillä päätösten toteuttamiseen ei ole varattuna riittävää rahoitusta.

Kauppakamareiden kysely: Puolet yrityksistä toivoo koulutusseteleitä työikäisille 18.2.2020 07:00:00 EETTiedote

Jopa puolet kauppakamareiden kyselyyn vastanneista toivoo, että valtio tarjoaisi jokaiselle työikäiselle vuosittaisen koulutussetelin, jolla mahdollistetaan jatkuvan oppimisen palveluiden hankkiminen yritysten ja yksilöiden tarpeen mukaan. Malliin suhtautui epäilevästi alle kolmasosa. Tieto käy ilmi kauppakamareiden kyselystä, johon vastasi yli 1300 yritysten edustajaa ympäri Suomen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme