Suomelta humanitaarista apua pitkittyneiden kriisien hoitoon

Monella jo ennestään vaikeassa tilanteessa olleella kriisialueella avun tarvetta ovat tänä vuonna kasvattaneet ilmastonmuutos, koronapandemian seuraukset sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
”Humanitaarinen apu perustuu aina tarpeeseen. Siksi emme saa unohtaa niitäkään kriisejä ja ihmisiä, jotka eivät välttämättä näy päivittäin uutisotsikoissa”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.
Esimerkiksi Afganistanissa humanitaarinen tilanne on heikentynyt. YK:n arvion mukaan vajaat 19 miljoonaa ihmistä, eli puolet maan väestöstä, kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta. Suomi myöntää tukea Maailman Ruokaohjelma WFP:lle tilanteen helpottamiseksi.
Myös rohingapakolaisten kriisi jatkuu. Suomi tukee YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n operaatiota, joka keskittyy rohingapakolaisten suojeluun, hätämajoitukseen sekä hätäaputarvikkeiden jakamiseen Bangladeshissa ja Myanmarissa. UNHCR:n toiminnan keskiössä ovat haavoittuvimmassa asemassa olevien, kuten vammaisten henkilöiden, avustaminen ja seksuaalisen väkivallan riskin vähentäminen.
Lähi-idässä tukea myönnetään Kansainvälisen Punaisen ristin komitean (ICRC) vesilaitosten kunnostusprojektiin Syyriassa. Tällä helpotetaan puhtaan veden saantia yhteensä kahdeksalla suurella kaupunkialueella.
Kokonaisuuteen kuuluu myös lisätuki YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. Lähes kuuden miljoonan palestiinalaispakolaisen humanitaarinen tilanne on vaikea. Lisätukea annetaan muun muassa järjestön operaatioon Libanonissa, missä palestiinalaispakolaisten tilanne on erityisen vaikea.
Lisäksi osa nyt myönnettävästä humanitaarisesta avusta kohdennetaan YK:n keskitetylle hätäapurahastolle (CERF), jonka avulla YK-järjestöt voivat reagoida nopeasti äkillisiin kriiseihin ja rahoittaa myös muuten vähälle rahoitukselle jääviä kriisejä.
Näiden rahoituspäätösten myötä Suomen humanitaarinen apu vuonna 2022 nousee noin 120 miljoonaan euroon.
Lisätietoja:
Lauratuulia Lehtinen, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme