Suomen Akatemia

Suomen Akatemia edistää vihreää ja digitaalista siirtymää uusilla tutkimushankkeilla

Jaa

Suomen Akatemia on valinnut rahoitettavaksi 17 konsortiota vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat 2021 -rahoitushaussa. Valituille hankkeille myönnetty rahoitus on yhteensä 25 miljoonaa euroa. Myönnetty rahoitus pohjautuu Euroopan unionin elpymisvälineeseen ja Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.

Korkeatasoisella tutkimuksella on tärkeä rooli kansallisten ja kansainvälisten hiilineutraalisuus- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen tukena. Suomen kestävän kasvun ohjelmassa tämä nousee esiin tavoitteessa vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Vihreä siirtymä tukee talouden rakennemuutosta ja hiilineutraalin hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista.

Nyt valitut hankkeet edistävät ratkaisuja hiilineutraalisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä niihin liittyviä digitaalisia teknologioita. Hankkeiden tutkimusaiheet liittyvät muun muassa kiertotalouden materiaalitutkimukseen, metsänhoitoon, tekoälyyn ja ympäristötieteisiin.

”Rahoitetut hankkeet toteuttavat monipuolisesti haun varsin laajoja tavoitteita, edustavat monitieteisesti niiden kannalta korkeatasoisinta suomalaista tutkimusta ja luovat tärkeitä innovatiivisia avauksia entistä puhtaamman, kestävämmän ja tuottavamman maailman hyväksi”, kertoo rahoituspäätöksistä vastaavan jaoston puheenjohtaja, professori Johanna Myllyharju.

Päätöksenteossa varmistettiin, että rahoitettavat hankkeet noudattavat niin sanottua ”Ei merkittävää haittaa” -periaatetta, jonka mukaisesti tutkimushanke ei saa sisältää toimia, joista aiheutuu merkittävää haittaa eurooppalaisille ympäristötavoitteille.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Metsäpalot ovat merkittävimpiä ilmastonmuutoksen aiheuttamia maailmanlaajuisia ympäristöuhkia. Eija Honkavaaran (Paikkatietokeskus FGI) johtama konsortio kehittää tekoälypohjaista tekniikkaa nopeaan metsäpalojen havaitsemiseen miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien eli dronien avulla. Monitieteisen tutkimuskokonaisuuden muodostavat Paikkatietokeskuksen, Jyväskylän ja Oulun yliopistojen ja VTT:n tutkijat, sekä laaja yhteistyöverkosto.

Markku Kulmalan (Helsingin yliopisto) johtamassa tutkimuksessa selvitetään miten metsiä tulisi hoitaa, jotta niiden rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa vahvistuisi. Projektissa analysoidaan erilaisten metsänhoitomenetelmien ja muuttuvan ilmaston vaikutuksia metsien hiilinieluun sekä säteilypakotteeseen yhdistämällä kattavat boreaalisten pohjoisten metsien ja ilmakehän mittausaineistot monipuoliseen metsänkasvumallinnukseen. Poikkitieteellinen konsortio muodostuu Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Ilmatieteenlaitoksen tutkijoista sekä metsäalan yhteistyökumppaneista.

Arttu Polojärven (Aalto-yliopisto) johtamassa tutkimuksessa edistetään Euroopan unionin tavoitetta kasvattaa merkittävästi tuulivoiman tuotantoa. Monilla pohjoisilla merialueilla tuulivoiman tuotanto on mahdollista, mutta haasteellista merijään aiheuttamien kuormien vuoksi. Siksi tuulivoimapuistojen suunnitteleminen sekä edullisiksi että rakenteiltaan turvalliseksi on hankalaa. Projektissa kehitetään suunnittelutyökalua, jota voidaan käyttää sekä kylmien merialueiden olosuhteiden ennustamiseen että myös tuulivoimapuistojen rakenteiden suunnitteluun. Monitieteiseen konsortioon osallistuu Aalto-yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitoksen ja VTT:n tutkijoita.

Akatemia suunnittelee toisen vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat -haun järjestämistä vuonna 2022 edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa siihen rahoituksen vuoden 2022 talousarviossa. Haun toteutuessa rahoitusmahdollisuudesta järjestetään tiedotustilaisuus alkuvuodesta 2022.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Tiede menee kapakkaan -keskusteluillat elokuussa16.8.2022 09:13:38 EEST | Tiedote

Tiede menee kapakkaan osana Art goes Kapakka -tapahtumaa jälleen elokuussa Helsingissä. Suomen Akatemia, Sivista ry ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta järjestävät kaksi keskusteluiltaa, joissa pureudutaan tutkijoiden ja taiteilijoiden voimin tieteen ja taiteen merkitykseen yhteiskunnan muutos- ja murrosvaiheissa sekä pohditaan tunteiden merkitystä kokemusten ja käsitysten muodostumisessa. Keskusteluillat juontaa toimittaja Kalle Haatanen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme