Suomen Akatemia

Suomen Akatemia vahvistaa yliopistojen tutkimusedellytyksiä uudistetulla profiloitumisrahoituksella

Jaa

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 178 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 750 000 eurosta 28 miljoonaan euroon.

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 16.12.2020 ja 13.1.2021. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 178 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 750 000 eurosta 28 miljoonaan euroon.

Rahoituksen tavoitteena on nopeuttaa yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista sekä tukea tutkimuksen laadun kehittämistä vertaisarviointiin pohjautuen laajasti läpi yliopistokentän. Yliopistot valitsevat omien strategioidensa pohjalta alueet, joissa toteutettaviin toimiin ne hakevat rahoitusta. Hakemuksissaan yliopistot esittävät suunnitellut toimet, joilla vahvistetaan vahvuuksia, temaattisia tutkimuskokonaisuuksia sekä nousevia tutkimusalueita ja annetaan toimille aikataulu.

Profiloitumisrahoituksessa arvioidaan tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden kehittämisen konkreettisia suunnitelmia

Yhteensä yliopistot hakivat rahoitusta 35 profiloitumisalueelle, joista valtaosassa (28) jatketaan jo aiemmilla profi-rahoituksilla aloitettua profiloitumisalueen kehittämistä. Näistä useissa yhdistyy monen eri tieteenalan tutkimus. Profiloitumisalueissa yleisiä teemoja ovat ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävä kehitys. Lisäksi useat profiloitumisalueet liittyvät ihmisen terveyteen.

Rahoituksesta päättäneen Suomen Akatemian yleisjaoston mukaan uudet ja tärkeät teemat kulkevat profiloitumisrahoituksen hakemuksissa pitkäjänteisen ja systemaattisen tutkimuksen profiloitumisen rinnalla. Lisäksi erilaisten vahvuuksien välille luodaan poikkitieteellisiä yhteyksiä.

”Yliopistot tekevät nykyisin hyvin vahvaa ja johdonmukaista profiilin rakentamista ja tämä pitkäjänteisyys näkyy hakemuksissa”, Suomen Akatemian hallituksen ja yleisjaoston puheenjohtaja, professori Johanna Myllyharju toteaa.

Profiloitumisrahoituksen hakemuksissa suunnitellaan rahoituksen käyttämistä erityisesti tutkijoiden palkkaukseen. Lisäksi yliopistojen suunnitelmissa esitettiin rahoituksen ohjaamista tutkimusympäristöjen ja alustojen kehittämiseen, tutkijoiden vierailuohjelmiin, monitieteisyyttä tukeviin toimiin, profiloitumisalueen tutkijoiden yhteistyöhön sekä yhteistyön edistämiseen ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yliopistojen hakemukset arvioitiin kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, jonka jäsenet koostuivat eurooppalaisten yliopistojen rehtoreista ja vararehtoreista. Asiantuntijalausuntojen pohjana olivat sekä hakemukset että hakijoiden haastattelut. Rahoituspäätökset perustuvat arviointipaneelin lausuntoon ja paneelin asettamaan hakemusten paremmuusjärjestykseen. Lisäksi rahoituspäätöksiä tehtäessä huomioitiin Akatemialta haettavan rahoituksen suhde suunniteltuihin profiloitumistoimiin ja yliopiston tutkimusrahoituksen kokonaisuuteen. Näiden ohella myös yliopistojen loppu- ja väliraportointi jo rahoitettujen profiloitumistoimien edistymisestä otettiin rahoituspäätöksissä huomioon.

Uudistettu profiloitumisrahoitus on aiempaa pitkäjänteisempää

Järjestyksessään kuudennessa profiloitumisrahoituksen haussa rahoitusmuotoa uudistettiin tiiviissä yhteistyössä yliopistoja kuunnellen ja ottaen huomioon aiempien arviointipaneelien sekä rahoitusmuodon arviointien suositukset.

”Profiloitumisrahoitus on nyt aiempaa pitkäjänteisempää, sillä neljän vuoden sijaan rahoituskausi tulee olemaan kuusi vuotta. Hakemiseen ja raportointiin kuluvan ajan vähentämiseksi haku toteutetaan joka toinen vuosi”, Suomen Akatemian tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala kertoo.

Rahoitushaun arvioinnissa yleisarvosanan lisäksi myös kullekin profiloitumisalueelle annettiin arvosana, joka antaa enemmän palautetta paneelin näkemyksestä. Sekä hakijat, paneelit että päättäjät toivoivat kyseistä uudistusta.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EETTiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja15.12.2020 12:38:10 EETTiedote

Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle valittiin 29 korkeatasoista infrastruktuuria11.12.2020 09:31:04 EETTiedote

Tutkimusinfrastruktuurikomitea (TIK) on 10.12.2020 kokouksessaan valinnut 29 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2021–2024. Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruktuuripalveluista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme