Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemialta rahoitusta neljälle Jyväskylän yliopiston tutkijalle

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoitusta neljälle tutkijalle Jyväskylän yliopistoon. Viiden vuoden akatemiatutkijan rahoituksen sai Simon Walker liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja kolmen vuoden tutkijatohtorirahoituksen saivat Pekka Niittynen, Anton Lavrinienko ja Sami Lehtinen matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Simon Walker.
Simon Walker.

Akatemiatutkijan rahoitus liikuntatieteelliseen tiedekuntaan

Simon Walkerin tutkimus hyödyntää ja yhdistelee uusia kuvantamis- ja magneettistimulaatiometodeja. Hän tutkii sitä, miten aivot käsittelevät tasapainon horjumisesta johtuvaa aistitietoa ja miten kaatumisen estävä asennon korjaustieto välittyy lihaksille. Projekti vertaa iältään 20–25-vuotiaita 60–65 ja 70–75-vuotiaisiin ja seuraa heitä kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen tehdään tasapainoharjoitteluinterventio, jossa vahvistetaan tärkeitä hermostollisia mekanismeja.

Projekti siis pyrkii tunnistamaan hermostolliset vajavaisuudet, jotta tulevat tutkimukset voitaisiin paremmin kohdistaa kaatumisriskien ehkäisyyn. 

Akatemiatutkija toteuttaa tieteellisesti korkeatasoiseksi arvioitua tutkimussuunnitelmaa. Hän on monipuolisesti verkottunut tutkija, jolla on mahdollisuus pätevöityä vaativimpiin tutkijan tehtäviin ja vakiinnuttaa asemansa itsenäisenä tutkijana kansainvälisessä tutkijayhteisössä.

Akatemiatutkijan rahoitus on viisivuotinen ja tutkijalle myönnetään noin 450 000 euroa. Yhteensä rahoituksia myönnettiin 22 uudelle akatemiatutkijalle.

Akatemian tutkijatohtorin rahoituksia kolmelle bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkijalle

Pekka Niittynen selvittää, miten vuorovaikuttavien kasviyksilöiden toiminnalliset ominaisuudet, kuten korkeus, auttavat löytämään yleistettäviä ja ennustettavia sääntöjä. Myös kasvit vuorovaikuttavat keskenään, kilpailevat samoista resursseista ja muokkaavat paikallisia olosuhteita. Näillä vuorovaikutussuhteilla on suuri merkitys siihen, miten ilmastonmuutos tulee lopulta muuttamaan kasviyhteisöjä, mutta samalla vuorovaikutuksia on hankala mitata tai havaita.

Tutkimuksen avulla voidaan ennustaa aiempaa tarkemmin myös tulevia muutoksia ja arvioida ilmastonmuutoksen voittajat ja häviäjät arktisessa luonnossa, ekosysteemissä, johon ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti.

Anton Lavrinienko tutkii laajoilla kenttäkokeilla, miten mikrobistomanipulaatiot vaikuttavat eläinten kykyyn selvitä hengissä muuttuvissa lämpöoloissa. Kaikki eläimet ovat kehittyneet yhdessä suolistomikrobistonsa kanssa. Mikrobisto voi vaikuttaa merkittävästi mm. eläinten kasvuun ja terveyteen.

Laboratoriokokeet ja epidemiologiset tutkimukset ihmisillä ovat selvittäneet, miten isäntä–suolistomikrobisto-suhde toimii fysiologisella tasolla. Sen sijaan todelliset vaikutukset lisääntymismenetykseen ja hengissäsäilyvyyteen luonnon eläimillä ovat vielä osoittamatta. Teoreettisesti mikrobiston muutokset voivat olla hyvin tärkeä luonnonvalinnan mekanismi, joka edistää tai rajoittaa eläinten sopeutumista ympäristön muutoksille. Hankkeen tulokset auttavat ennustamaan luonnoneläinkantojen mahdollisuuksia sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin nopeisiin valintapaineisiin.

Sami Lehtisen tutkimushanke tuottaa tietoa kalastuksen merkityksestä ekosysteemien rakenteeseen ja toimintaan sekä edistää kestävän kehityksen toimintamallien laatimista. Liikakalastuksen myötä monet turskakannat Pohjois-Atlantilla romahtivat dramaattisesti kolmekymmentä vuotta sitten. Suurista elvytysyrityksistä huolimatta turskakannat ovat pysyneet vaarallisen matalina ja saattavat kadota kokonaan muutaman vuosikymmenen aikana. On erittäin tärkeää ymmärtää, mitkä turskalle ominaiset tekijät ja vuorovaikutukset muiden lajien kanssa estävät tai rajoittavat turskakantojen elpymistä. Hankkeessa tutkitaan, kuinka yksilötason käytöspiirteet skaalautuvat ekosysteemien tasolle sekä ohjaavat dynamiikkaa ja evoluutiota.

Akatemian tutkijatohtorin rahoitus on kolmivuotinen. Myönnetyt rahoitukset ovat suuruudeltaan noin 250 000–280 000 euroa.

Nyt myönnetyt rahoitukset olivat Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimushankkeille.

Lisätietoa:

Suomen Akatemian tiedote uusista akatemiatutkijoista: https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2022/biotieteiden-terveyden-ja-ympariston-tutkimuksen-akatemiatutkijahaussa-erittain-korkea-taso/

Suomen Akatemian tiedote uusista tutkijatohtoreista: https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2022/uudet-biotieteiden-terveyden-ja-ympariston-tutkimuksen-tutkijatohtorit-valittu/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Simon Walker.
Simon Walker.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Somevaikuttajat tukivat julkisyhteisöjen koronaviestintää – vaikuttajayhteistyöhön sisältyy kuitenkin myös riskejä16.5.2022 08:10:00 EEST | Tiedote

Yhteistyö somevaikuttajan kanssa on organisaation viestinnälle suuri mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttajien avulla organisaatioiden on mahdollista luoda yhteisöllisyyttä ja vaalia aineettomia pääomiaan, kuten sidosryhmien luottamusta. Strateginen somevaikuttajaviestintä vaatii kuitenkin myös mahdollisten maineriskien tiedostamista.

Turvallisuus jakaa asenteita uraanin louhintaan Itä- ja Pohjois-Suomessa16.5.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Kielteisyys uraanin louhintaa kohtaan ei maakuntatasolla ole niin voimakasta kuin mitä paikoin kiivaana käyneestä julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä. Suhtautuminen uraanin louhintaan vaihtelee lievästä kielteisyydestä lievään myönteisyyteen. YTM Tuija Jartin väitöstutkimuksen kohdemaakunnissa, varsinkin Kainuussa ja Lapissa, uraanin louhinnan kannattajia ja vastustajia on lähes yhtä paljon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme