Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta rahoitusta Suomi-USA-tutkimusyhteistyölle

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt 3 miljoonan euron rahoituksen suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiin tutkimushankkeisiin. Rahoitusta myönnetään seitsemälle hankkeelle, joissa on mukana kahdeksan osapuolta Suomesta ja yhdeksän Yhdysvalloista.

Suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteiset tutkimushankkeet valittiin yhteistyössä yhdysvaltalaisrahoittaja National Science Foundationin (NSF) kanssa. Rahoitushaku toteutettiin alkuvuodesta 2021. Rahoituspäätökset Akatemiassa teki luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta osana ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmaa. Hankkeiden yhdysvaltalaisosapuolet saavat rahoituksen NSF:stä.

Nyt rahoitettavat hankkeet arvioitiin erittäin korkeatasoisiksi ja vaikuttaviksi. Hankkeissa kehitetään muun muassa uusia materiaaliratkaisuja tekoälyn hyödyntämiseksi sekä tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja langattomaan viestintään.

”Monipuolinen ja jatkuva yhteistyö yhdysvaltalaisrahoittajien kanssa edistää merkittävästi suomalaisen tutkimuksen laatua, vaikuttavuutta ja uudistumista. Rahoitustilanteen salliessa yhteistyötä pyritään jatkamaan ainakin vuoteen 2023 saakka”, kertoo Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Johanna Myllyharju.

Haussa pilotoitiin niin sanottua Lead Agency -mallia, jossa varsinainen yhteistyöhakemus jätettiin yhdysvaltalaisrahoittajan hakuun. Hakemuksen suomalaisosapuoli jätti hakemuksen rinnakkaisversion Akatemian verkkoasiointiin. Hakemukset arvioitiin yhdysvaltalaisrahoittajan normaalien arviointikriteerien mukaan. Kriteereitä olivat muun muassa tutkimuksen laatu ja vaikuttavuus sekä tutkimusympäristön laatu.

Uusia rahoitusmahdollisuuksia tarjolla Suomi-USA-tutkimusyhteistyöhön

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut NSF:n ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Kuten aiemmissa AKA-NSF- ja AKA-NIH -yhteishauissa, myös nyt avatuissa hauissa tutkimusyhteistyötä tuetaan Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla. Haut toteutetaan Lead Agency -mallilla. Tallenne hauista kiinnostuneille suunnatusta hakuinfotilaisuudesta on katsottavissa 22.12.2021 saakka.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemia on aloittanut selvityshankkeen nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotojen uudistamiseksi11.10.2021 11:09:49 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on aloittanut selvityshankkeen nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotojen uudistamiseksi. Tavoitteena on selvittää, minkälainen rahoitusmuoto tai -malli palvelisi parhaiten nuoren tutkijasukupolven tutkimustyötä ja uraa. Hankkeen aikana arvioidaan myös, miten rahoitusmuotouudistuksella voitaisiin sujuvoittaa rahoituksen hakemista ja käyttöä sekä keventää tutkimusorganisaatioiden hallinnollista työtä.

Strategisen tutkimuksen neuvosto päätti vuoden 2021 rahoitettavat konsortiot14.9.2021 10:35:13 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 13.9.2021 uusista rahoitettavista konsortioista. Rahoitusta myönnettiin kolmessa ohjelmassa yhteensä 44 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä 12 konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa konsortioissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme