Suomen Akatemia

Suomen Akatemian syyshaussa 2020 erittäin korkea taso

Jaa

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2020 haussa 211 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 265 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 67 akatemiatutkijan, 107 tutkijatohtorin ja kymmeneen kliinisen tutkijan tehtävään. Hakemusten taso oli erittäin korkea, sillä kansainvälisten paneelien vertaisarvioinnissa 38 prosenttia hakemuksista sijoittui arviointiasteikon kärkeen arvosanoilla 5 tai 6. Tutkimuksen toimikunnat rahoittivat yhteensä 14 prosenttia hakemuksista ja myönsivät rahoitusta 173,2 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli yhteensä 40 prosenttia.

Kuvassa tärkeimmät tekstissä mainitut luvut.
Kuvassa tärkeimmät tekstissä mainitut luvut.

”Ylimpien arvosanojen suuri osuus rahoittamatta jääneistä hakemuksista osoittaa, kuinka korkeatasoista suomalainen tutkimus tällä hetkellä on ja kuinka kovaa kilpailua rahoituksesta käydään. On harmillista, jos Akatemian rahoitusta jatkossa leikataan pysyvästi, koska silloin yhä suurempi osuus huippuhakemuksista ei saa rahoitusta”, arvioi Akatemian tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala.

Akatemian päärahoitusmuoto on akatemiahankerahoitus. Se edistää tutkimuksen laatua, vaikuttavuutta ja uudistumista eikä siinä ole rajattu etukäteen hankkeiden aiheita.Akatemiahankkeet ovat vuosittain haetuin rahoitusmuoto. Hakemuksissa sekä tieteellinen että yhteiskunnallinen vaikuttavuus arvioitiin korkeaksi. Suomen Akatemia painotti näitä sekä tieteen uudistumista kaikissa rahoituspäätöksissä.

Akatemia rahoitti nuoren tutkijasukupolven tutkijanuran edistämistä akatemiahankerahoituksen yhteydessä. Rahoitus suunnattiin parhaille nuoren tutkijasukupolven edustajille, joiden tohtorintutkinnosta oli enintään kymmenen tai erikoislääkäreillä 14 vuotta.

Syyshaun hakijamäärä nousi hieman edellisestä vuodesta. Hakijamäärät ovat olleet suhteellisen vakiintuneita, eikä niissä ole ollut suuria muutoksia kahden edellisen vuoden aikana.  

Hakemukset vertaisarvioitiin kansainvälisissä arviointipaneeleissa, jotka kaikki pidettiin covid-19-pandemian vuoksi etäkokouksina. Vuoden 2020 syyskuun haun arviointipaneeleja oli 70 ja niissä oli yhteensä 631 asiantuntijaa. Lisäksi arviointiin osallistui paneelien työn tueksi 91 yksittäistä asiantuntijaa.

Paneelit sijoittivat arvioimansa hakemukset paremmuusjärjestykseen ottaen huomioon hakemusten tieteellisen laadun ja tutkimuksen uutuusarvon lisäksi myös rahoitusmuotokohtaiset tavoitteet. Akatemiahankkeet sijoitettiin paremmuusjärjestykseen tutkimussuunnitelman tieteellisen laadun ja innovatiivisuuden perusteella. Näiden kriteerien lisäksi tutkijantehtävissä huomioitiin myös hakijan pätevyys tehtävään.

Palautteessaan paneelit arvioivat Akatemian arviointiprosessia ja erityisesti etäpaneelien vaikutusta arvioinnin laatuun. Panelisteista valtaosa ei nähnyt etäpaneelien vaikuttaneen arvioinnin laatuun, ja Akatemian hakemusarviointia pidettiin yleisesti hyvin korkeatasoisena poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta.

Lisätietoja:

Päätöksiä taustoittavat tilastot

Syyshaussa 2020 käytetyt asiantuntijat

Paneelien palautteet toimikunnittain:

BTY

KY

LT

Suunnittelija Kyösti Husson blogi paneelien kokoamisesta

Ylijohtaja Riitta Maijala, p. 0295 33 5002, etunimi.sukunimi@aka.fi

Tiedeasiainneuvos Kata-Riina Valosaari, p. 0295 33 5128, etunimi.sukunimi@aka.fi


Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Leena Vähäkylä
p. 0295 33 5139
etunimi.sukunimi@aka.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvassa tärkeimmät tekstissä mainitut luvut.
Kuvassa tärkeimmät tekstissä mainitut luvut.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme