Skills Finland ry

Suomen ammattitaitomaajoukkue on saapunut Ranskaan – kisaurakka alkaa perjantaina

Jaa
Suomen ammattitaitomaajoukkue edustaa Suomea kansainvälisessä Abilympics-kilpailussa Metzissä 24.–25.3.2023. Joukkueeseen kuuluu 13 oman alansa huippuosaajaa.
Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu Abilympics-ammattiatitokilpailuun Metzissä, Ranskassa. Kuva: Skills Finland / Roni Rekomaa
Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu Abilympics-ammattiatitokilpailuun Metzissä, Ranskassa. Kuva: Skills Finland / Roni Rekomaa

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammattilaisille. Suomen joukkueeseen kuuluu 13 oman alansa ammattilaiseksi opiskelevaa nuorta. He osallistuvat kukin ammattialansa taitoja mittaaviin lajeihin, joita ovat esimerkiksi viherrakentaminen, valokuvaus, puhdistuspalvelut, kokki ja julisteen suunnittelu.

Kilpailijat valmentautuvat omissa oppilaitoksissaan opettajiensa johdolla harjoitellen oman alansa ammatillisia taitoja. Lisäksi maajoukkueella on yhteisiä maajoukkueleirejä, joissa keskitytään joukkuehengen luomiseen ja kilpailuun liittyvään yleistietoon.

”Valmistaudun kisamatkaan sekä henkisesti että fyysisesti. Valmistautumiseen liittyy tietotekniikan saloihin tutustuminen, valmentajan ja kisakumppanien sparraus sekä työharjoittelu IT-tuen tehtävissä,” kertoo Kiipulan ammattiopistossa opiskeleva Jani Jalassalo, joka kilpailee Computer Assembly -lajissa.

Monilla kilpailijoilla on oman alan ammattilaiseksi valmistuminen lähellä ja tulevaisuudensuunnitelmatkin selvillä.

”Alassani on parasta, että pääsen käyttämään luovuutta ja ilmaisemaan itseäni töissä. Haaveilen oman alani jatko-opinnoista ammattikorkeakoulussa,” sanoo Outdoor Photography -lajissa kilpaileva Irene Vapalahti Ammattiopisto Luovista.

”Valmistumisen jälkeen töihin pääseminen on tärkeä tavoite. Minua kiinnostaisi tehdä siivoustyötä paikassa, jossa voisin myös auttaa ihmisiä, esimerkiksi päiväkodissa,” kertoo Ammattiopisto Liven Wivan Atrila. Hän kilpailee lajissa Cleaning Services.

Myös Landscape Gardener -lajissa kilpailevalla Ammattiopisto Spesian Tom Moilasella on tulevaisuuden suunnitelmat selvillä: ”Aikomukseni on perustaa oma yritys koulun jälkeen. Opinnoissani olen ollut NY-yrityksissä osakkaana.”

”Toivon hyvää kilpailua Ranskassa. Aiemmin olen kilpaillut kansallisessa kilpailussa ja se oli hienoa. Voitin Taitaja2022-kilpailussa kultaa TaitajaPLUS kiinteistönhoito -lajissa,” Moilanen sanoo.

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu

Kansainvälinen Abilympics-kilpailu järjestetään Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Kilpailuun osallistuu noin 400 kilpailijaa 27 maasta. Lajeja on yhteensä 44, ja Suomen joukkue osallistuu niistä yhdeksään.

Suomi on osallistunut kansainväliseen Abilympics-kilpailuun vuodesta 2007. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuona 2016 Ranskan Bordeaux’ssa.

Suomen ammattitaitomaajoukkueen osallistujat tulevat viidestä eri ammatillisesta oppilaitoksesta. Mukana on kilpailijoita ja tuomareita Ammattiopisto Livestä, Ammattiopisto Luovista, Ammattiopisto Spesiasta ja Kiipulan ammattiopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joukkueenjohtaja Petri Hämäläinen, puh. 040 319 3124, petri.hamalainen@luovi.fi


Joukkueenjohtaja Anu Kilkku, puh 040 482 2606, anu.kilkku@inlive.fi


Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, puh. 040 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi

Kuvat

Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu Abilympics-ammattiatitokilpailuun Metzissä, Ranskassa. Kuva: Skills Finland / Roni Rekomaa
Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu Abilympics-ammattiatitokilpailuun Metzissä, Ranskassa. Kuva: Skills Finland / Roni Rekomaa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista. 

Järjestämme yhteistyökumppaniemme kanssa vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuman Taitajan ja lähetämme Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Julkaisemme myös Ammattiosaaja-verkkopalvelua, joka kertoo ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista yläkoululaisille.

Toimintamme perustana ovat arvomme – avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti.

Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme