Y-Säätiö

Suomen Asunto ensin -malli herättää yhä enemmän kansainvälistä kiinnostusta

Jaa
Suomen asunnottomuuden vähentämiseksi kehitetystä Asunto ensin -mallista on tullut kansainvälisesti yhä kiinnostavampi. Suomessa on EU:n pienimmät asunnottomuusluvut, ja viime viikolla julkaistut tilastot kertovat, että luvut jatkavat laskemistaan samalla kun muualla Euroopassa luvut ovat olleet nousussa.

Suomen Asunto ensin- malli on kansainvälisesti äitiyspakkaukseen verrattava, edistyksellinen konsepti. Asunnottomuuden vähentämistä ajavassa Y-Säätiössä vieraili viime vuonna ennätykselliset 150 ulkomaista vierailijaa ja Suomen asunnottomuuspolitiikasta uutisoitiin erityisen paljon esimerkiksi Espanjassa ja Kanadassa. Myös tänä vuonna kiinnostus on ollut erityisen laajaa.

Asunto ensin -malli perustuu ajatukseen, että yhteiskunnan tukea tarvitsevalla ihmisellä on oltava ensin pysyvä asuinpaikka, minkä jälkeen muut tukimuodot voidaan ottaa käyttöön.

”Kansainvälisesti mallimme on erityislaatuinen ja siksi ulkomaista mediaa kiinnostaa mitä sen avulla on saatu aikaan. Myös taustat Suomen mallin takana kiinnostavat: miten asunnottomuuden suhteen on saavutettu poliittinen yksimielisyys ja miten asuntopolitiikkaa on rahoitettu”, kertoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Euroopassa kaivataan rohkeampaa asuntopolitiikkaa ja asennemuutosta

Tällä viikolla Suomen asunnottomuuspolitiikkaan tutustui Saksan sisäministeri Klara Geywitz seurueineen. Hänen mukanaan Y-Säätiössä vieraili saksalaisia kansanedustajia, virkamiehiä ja yhdeksän saksalaista toimittajaa eri medioista, kuten Die Weltistä, Sternistä ja Süddeutsche Zeitungista. Geywitz tapasi vierailullaan myös ympäristöministeri Maria Ohisalon.

Saksalaisia toimittajia kiinnosti erityisesti Y-Säätiön asumisyksiköiden rahoitus ja tukimuotojen järjestäminen. Moni kiinnitti huomiota ajatukseen asukkaiden integroimisesta yhteiskuntaan sekä talojen rakentamisen kustannuksiin suhteessa siihen, kuinka paljon asunnottomuuden vähentämisellä säästetään rahaa yhteiskunnan tasolla. Samoin mahdolliset ongelmatilanteet asumisyksiköissä kiinnostivat.

Euroopassa asunnottomuus on pahentunut koronavuosien jäljiltä. Monessa yhteiskunnassa kaivataan rohkeaa asuntopolitiikkaa ja asennemuutosta suhteessa asunnottomuuteen, jotta suunta saataisiin käännettyä.

’’Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus toimia esimerkkimaana asunnottomuuden vähentämisessä. Me osoitamme, että muutos on mahdollinen. Kaikki lähtee yksilön ymmärtämisestä ja vakaan elämäntilanteen varmistamisesta niille, jotka kaipaavat tukea’’, Ojankoski päättää.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Teija Ojankoski, Y-Säätiö, puh. 040 528 1262, teija.ojankoski@ysaatio.fiYhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A
00530 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Toimitusjohtaja Teija Ojankoski, Y-Säätiö, puh. 040 528 1262, teija.ojankoski@ysaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Asunnottomuustoimijat vaativat asunnottomuusohjelmaa – asunnottomuus voidaan poistaa vuoteen 2027 mennessä28.4.2023 09:05:35 EEST | Tiedote

Suomi on ollut 2000-luvulla asunnottomuuden poistamisen mallimaa. Se on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus on vähentynyt. Soteuudistuksen myötä asunnottomuustyön kenttä on murroksessa: asunnottomien palveluiden järjestäminen on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle ja hyvinvointialueet ovat nousseet avainasemaan asunnottomuuden poistamisessa. Asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja asunnottomuustyön turvaamiseksi on panostettava toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Asunnottomuustoimijat haluavat hallitusohjelmaan asunnottomuusohjelman varmistamaan, että asunnottomuus pystytään poistamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme