Suomen aurinkoisin kunta Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja lämpöpumpuilla
Suur-Savon Sähkö aloittaa lämmöntuotannon teknologialla, jonka uskotaan olevan ratkaisu uuden ajan kaukolämmöntuotantoon.

Suur-Savon Sähkö korvaa öljyn ja hakkeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa aurinkoenergialla ja erikoislämpöpumpulla. Puumalaan valmistuu syksyllä 2019 uutta edistyksellistä teknologiaa hyödyntävä lämpölaitos, joka tuottaa lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti ilman CO2-päästöjä tuottavaa polttamista.
Uuden lämpölaitoksen näkyvin elementti on urheiluhallia vastapäätä tuleva 400 neliön kokoinen aurinkolämpökenttä. Puumalan seurakunta omistaa maa-alueen, jonka se luovuttaa korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.
Koko järjestelmän sydän on hollolalaisen Calefa Oy:n kehittämä HotLevel®-erikoislämpöpumppu. Erikoislämpöpumppu jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinko- että energiakeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, mistä lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.
Aurinkokenttä tuottaa 25 % järjestelmän energiasta. Loput 75 % tuotetusta lämpöenergiasta kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta.
Lämpölaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa. Hakkeen polttaminen vähenee merkittävästi. CO2-päästöjen pudotukset vastaavat noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä.
Erikoislämpöpumput ovat vastaus ilmastohaasteeseen
Viime vuonna Suomessa kaukolämmöstä 20 % tuotettiin kivihiilellä ja 36 % turpeella. Kivihiilen käyttö energiantuotannossa päättyy vuonna 2029. Myös turpeen käyttöä energiantuotannossa tullaan todennäköisesti vähentämään ilmastopoliittisten tavoitteiden seurauksena.
- Toimialalla on kymmenen vuotta aikaa löytää ratkaisu, miten näin suuri siivu voidaan korvata hallitusti, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.
- Kaukolämmön hinta on pidettävä jatkossakin asiakkaille ystävällisenä, hän korostaa.
Tykkyläinen näkee aurinkovoimalla olevan jonkinlainen osa ratkaisussa, mutta pelintekijänä tulevat olemaan haaleista lämmönlähteistä korkeita lämpöjä tuottavat erikoislämpöpumput.
- Uskon, että lämpöpumpputeknologia teollisessa mittakaavassa on yksi harvoja uskottavia suuren mittaluokan ratkaisuja, mitä Suomen energiahuollossa tulee ottaa käyttöön. Näin saadaan hyvällä hyötysuhteella hyödynnettyä ulkoilman lämpöä tai teollisuuden hukkalämpöä kaukolämmön tuotannossa.
Tykkyläinen pitää kiertotalousajattelua vastauksena ajan haasteisiin.
- Jos teollisuudesta löytyy matalalämpöistä hukkalämpöä ja sitä pusketaan meriin ja järviin, tulee määrätietoisesti löytää keinoja, miten nämä ovat lämpöpumppujen avulla hyödynnettävissä kaukolämpöverkossa, Tykkyläinen sanoo.
Hallituksen linjaus lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön matalammasta sähköverosta kertoo viestiä, että myös poliittisessa kentässä asia nähdään ratkaisuna Suomen lämmöntuotantoon tulevaisuudessa.
Erikoisemmat järjestelmät kannattaa hankkia kokonaisuutena
- Puumalan lämpölaitos on meille todella jännittävä, uusien teknologioiden opettelumahdollisuus. Tämä on herättänyt paljon sisäistä innostusta, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja kertoo.
Puumalan lämpölaitoksen toteuttaa kokonaistoimituksena Calefa Oy. Aurinkokeräimet tulevat Savosolarilta.
- Tällaisia kokonaisuuksia ei saa kaupan hyllyltä. Riskien kannalta on tärkeä asia, että laitos toimitetaan kokonaisratkaisuna. Olisimme saattaneet olla isoissa ongelmissa, jos olisimme ottaneet tähän monta toimittajaa. Kun tehdään uutta, josta kenelläkään ei ole kokemusta, voi vastaan tulla monenlaista haastetta, Tykkyläinen perustelee.
Calefalla on alan johtava kokemus monimutkaisten energiankierrätysratkaisujen toimittamisesta teollisuudelle ja energiayhtiöille. Ratkaisut ovat usein maailman mittakaavassa ainutlaatuisia. Kokonaisjärjestelmätoimittajana yhtiö ottaa vastuun järjestelmän toiminnasta.
Merkitystä hankinnassa on ollut myös Business Finlandin myöntämällä investointituella.
- Se kertoo meille tärkeää viestiä suunnasta, mihin Suomen poliittinen päätöksenteko haluaa ohjata energiantuotantoa, toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen perustelee.
- Näen tämän alkuna suuremmalle. Meillä on tarkoitus lähteä monistamaan tätä omassa toiminnassa. Jatkossa aiomme tarjota teollisuudelle ja kuntasektorin asiakkaille ratkaisuja, joilla saadaan yhdyskunnan erilaisia lämpöjä hyödynnettyä ja näin leikattua fossiilisen lämmön käyttöä, Tykkyläinen päättää.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.calefa.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Puumalaan syksyllä 2019 valmistuvan lämpölaitoksen energia on peräisin auringosta ja ilmasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Vuori
Toimitusjohtaja, Calefa Oy
040 553 4427
Petri.Vuori@calefa.fi
Markus Tykkyläinen
Toimitusjohtaja, Suur-Savon Sähkö Oy
050 596 5482
Markus.Tykkylainen@sssoy.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Calefa Oy toteuttaa teollisuudelle ja energiayhtiöille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä kierrätetään uusiokäyttöön. Ratkaisuissa on lyhyt takaisinmaksuaika ja ne pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.
Suur-Savon Sähkö Oy:n Lempeä™ kaukolämpö toimittaa lämpöä kymmenen järvisuomalaisen kunnan alueella noin 1500 asiakkaalle. Päätehtävämme on luoda alueen asukkaille ja yrityksille hyvät olosuhteet asumiseen ja työntekemiseen. Tuottamamme lämpö syntyy pääosin lähimetsiemme hukkaenergiasta. www.lempealampo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy
Heat pump plants increase much-needed energy self-sufficiency and bring cost benefits1.8.2022 09:33:51 EEST | Tiedote
Energy and cost efficiency, sustainability and energy self-sufficiency are drivers for better solutions in energy production.
Kun hukkalämmöt lähtivät, seuraavaksi lämpöä tuotetaankin ulkoilmasta10.6.2022 13:42:08 EEST | Tiedote
Jämsään on näinä aikoina valmistumassa lämpöpumppulaitos, joka tuottaa kaukolämpöä ulkoilmasta.
A heat pump plant turns the carbon footprint of textile fibre production negative27.5.2022 13:03:40 EEST | Tiedote
The carbon footprint of the SPINNOVA® textile fibre is already 72% lower than that of conventionally produced cotton. With the AmbiHeat® heat pump plant and an energy ecosystem, each produced kilogram of textile fibre reduces overall CO2 emissions.
Lämpöpumppulaitos muuttaa tekstiilikuidun valmistuksen CO2-päästöjä vähentäväksi23.5.2022 20:51:18 EEST | Tiedote
SPINNOVA®-tekstiilikuidun hiilijalanjälki on jo lähtökohtaisesti 72 % matalampi kuin perinteisellä puuvillalla. AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen ja energiaekosysteemin avulla jokaisen tekstiilikuitukilon tuottaminen lopulta vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia CO2-päästöjä.
Calefa laajenee yrityskaupan myötä16.5.2022 15:32:09 EEST | Tiedote
Calefa Oy on ostanut MTP Oy Multi-Technology Partnerin koko osakekannan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme