Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta hyvin todennäköinen
Orthopox-virustartunta varmistui keskiviikkona 25.5.2022. Tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Kotihoidossa olevalla potilaalla on rakkuloita ja korkea kuume, mutta muutoin hän voi hyvin. Tartunnan saaneen kanssa läheisessä kontaktissa olleet on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.
HUS ei anna potilaasta tätä tiedotetta enempää tietoja yksityisyyden suojan vuoksi.
Viime viikkoina useita tautitapauksia Euroopassa
Apinarokkoa aiheuttavaa virusta esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja tartunnat saaneet ihmiset ovat tavallisesti olleet tekemisissä villieläinten kanssa. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on ollut harvinaista.
Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu muutaman viime viikon aikana useita kymmeniä apinarokkotapauksia. Tartunnat on todettu henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa tavallisesti esiintyy. Suurimmassa osassa tapauksista tartuntojen epäillään liittyvän miesten väliseen seksiin. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin.
Tauti paranee tavallisesti itsestään
Apinarokkotartunnan saaneelle voi kehittyä vesirokkoa muistuttavia, rakkulamaisia ihomuutoksia erityisesti kasvoille, mutta niitä voi olla myös muualla keholla sekä sukuelinten alueella. Kuumetta ja yleistä sairauden tunnetta saattaa esiintyä muutama päivä ennen ihottuman puhkeamista.
Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat kuitenkin mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.
Lisätietoa
THL: Mikä on apinarokko
Lisätietoja medialle
HUSin mediapalvelun yhteystiedot
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Ny markör för gallvägsatresi avslöjar nyföddas behov av levertransplantation23.3.2023 08:59:00 EET | Tiedote
På Nya barnsjukhuset upptäcktes en markör som indikerar om ett barn med gallvägsatresi behöver en levertransplantation. Markören underlättar också valet av läkemedelsbehandling.
Sappitieatresian uusi merkkiaine ennustaa tarvitseeko vastasyntynyt maksansiirron23.3.2023 08:58:00 EET | Tiedote
Uudessa lastensairaalassa löydettiin merkkiaine kertomaan, tarvitseeko sappitieatresiaa sairastava lapsi maksansiirron. Merkkiaine myös helpottaa lääkehoidon valintaa.
En sjuk mun kan leda till att du insjuknar - munhälsan inverkar på hela kroppen17.3.2023 10:43:57 EET | Tiedote
Munsjukdomar ökar risken för eller bidrar till att många systemsjukdomar bryter ut och förvärras. Kroniska muninflammationer är ofta symtomfria.
Sairas suu voi sairastuttaa – suunterveys vaikuttaa koko kehoon17.3.2023 10:42:25 EET | Tiedote
Suun sairaudet lisäävät tai edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Krooniset suun tulehdukset ovat usein oireettomia.
ORPHAcodes for rare diseases implemented in the Apotti system14.3.2023 08:57:00 EET | Press release
HUS, THL and Apotti have collaborated to import the rare disease codes of Orphanet, the European portal for rare diseases, to the Apotti system. The codes will benefit patients, healthcare, and research.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme