Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Suomen ensimmäiset robottibussien kuljettajat koulutetaan Tampereelle

Jaa

Ensimmäiset robottibussit aloittavat Tampereen joukkoliikenteessä tämän vuoden aikana. Kilometrin pituinen reitti yhdistää ratikan Hervannan päätepysäkin ja Lintuhytin asuinalueen. Autonomisten ajoneuvojen turvakuljettajakoulutus on nyt haussa, ja se käynnistyy syyskuussa Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKissa.

- Kyse on täysin uudesta ammatista ja toimialasta. Autonomisia ajoneuvoja säätelevä lainsäädäntökin on vasta valmisteluvaiheessa, kertoo TAKKin logistiikka-alan koulutuspäällikkö Tomi Hakkarainen.

- Tampere on päänavaaja ja edelläkävijä Suomessa robottiautojen hyödyntämisessä joukkoliikenteessä. Muissa suurissa kaupungeissa pilottia seurataan suurella kiinnostuksella.

Kuuden kuukauden koulutuksesta työllistytään turvakuljettajaksi

Kuuden kuukauden koulutus toteutetaan RekryKoulutuksena, josta kuljettajat työllistyvät Roboride Oy:lle. Tamperelainen Roboride on aiemmin testannut robottiautoja ja kerännyt kokemuksia mm. Hiedanrannassa. Nyt päästään käynnistämään ensimmäinen varsinainen joukkoliikenteen linja.

Kuljettajat uudelle linjalle haetaan tällä RekryKoulutuksella. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana opiskelijat suorittavat kuljetusalan ammattipätevyyden sekä pienoislinja-auton kuljettamiseen oikeuttavan D1-ajokortin. Toiset kolme kuukautta on työssäoppimista Roboridella.

Robottiautot kulkevat itsenäisesti eikä niissä ole perinteisiä auton hallintalaitteita vaan kuljettajan tehtävä on turvallisuuden varmistaminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että autossa on hätänappi, josta kuljettaja pystyy tarvittaessa pysäyttämään auton manuaalisesti. Lisäksi käytössä on peliohjaimen tyyppinen laite, jolla kuljettaja pystyy ottamaan auton hallintaansa.

- Liikennöinnin alkuvaiheessa kuljettaja on auton matkassa, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus, että kuljettaja hoitaa valvonnan etänä, Hakkarainen toteaa.

Turvakuljettajaosaamisen lisäksi opiskelijat saavat pätevyyden ajaa perinteistä pienoislinja-autoa, jolla voidaan poikkeustilanteissa korvata robottiauto. Näin varmistetaan, että linjan liikennöinti onnistuu kaikissa tilanteissa.

Turvakuljettajan RekryKoulutuksen toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimisto, ELY-keskus, Roboride Oy ja TAKK. Koulutus on työvoimakoulutusta, joka on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston asiakkaille. Siihen hakeudutaan TE-palveluiden kautta. Hakuaikaa on 11.9.2022 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

koulutuspäällikkö Tomi Hakkarainen, TAKK
puh. 044 7906 256, tomi.hakkarainen@takk.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen valtatie 15
33100 TAMPERE

Vaihde 03 2361 111, info@takk.fihttp://www.takk.fi

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee noin 11 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 250. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Yrityksille ja organisaatioille on tarjolla joustavat ja yksilölliset henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme